Bor Akkaya Barajı kaynaklı pis koku Bor İlçemizi sardı.
 
Baraj önce kirlendi…
 
 İçinde canlı yaşamaz hale geldi…
 
Şimdi de pis koku yayıyor… Koku rüzgarın etkisi ile Bor İlçemizin tamamında etkili oluyor…
 
Geçmişte balık tutulan, yüzülen suya şimdi elimizle dokunamıyoruz bile…
 
Geçtiğimiz günlerde Borhaber.net sitemizin yayınları ile Akkaya gündemi oluştu.
 
Siyasiler, İl ve İlçe kurum kuruluş yöneticileri yerinde tespit yaptılar…
 
Yerel Gazeteler konuyu manşetten verdi… Ulusal ajanslarda yer aldı.
 
Ortada uzun zamandan beridir devam eden  bir sorun var…
 
Artık çözüm zamanı…
 
Bu konuda sitemizde yayınlanan haber ve basın açıklamalarını bir araya topladık…
 
İlerki zamanda yapılan açıklama ve haberler de bu üzerine eklenerek devam edecek…
 
BOR İlçemizin en önemli sorununu buradan takip edin...

Devam edecek...

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


"Akkaya Barajının kirlilik sebebi sizce nedir" Anketimizi görmek için TIKLAYIN...



* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Akkaya Barajı Gerçeği

Sitemiz yazarı ve Bor Akkaya Barajı Temiz Çevre Platformu sözcüsü Turan UÇAN'ın Köşe yazısı...

1974 yılında Bor tarım havzasını sulama amaçlı olarak hizmete giren baraj, bugüne kadar gelmiş-geçmiş yerel yöneticilerimizin öngörüsüzlüğü ve beceriksizliği yüzünden maalesef  el dokunulamaz, sürekli bakteri üreten, gelecek nesilleri tehdit eden bir noktaya ulaşmıştır. Tabanı evsel ve sanayi atıkları yüzünden ağır metallerle dolu, yeşile bürünmüş rengi, oksijensiz kaldığından ötürü canlı yaşayamaz hali ve de sadece bir tek çeşit kalmış kuş türüyle baş başa bırakılmıştır. Sonunda da olan oldu ve Bor’da Ağustos ortasında mutfaklardaki doğalgaz alarmlarını devreye sokacak kadar yoğun bir koku sardı memleketi…
 
Konuyu milletvekillerine iletip sorunun nerede olduğunu tesbit edelim ve çözüme yönelik bir çaba sarfedelim dedik ve sağolsunlar sayın Kavaklıoğlu ve Selvi  kırmadılar bizi. İlgili kurum amirlerini ve ilgili çevreleri davet edip barajda durumu anlamaya çalıştık. Sayın milletvekilleri, Niğde Üniversitesi Rektörü, Niğde ve Bor Belediye Başkanları, Niğde Çevre Müdürü ve ilgili teknik kadro barajda incelemelerde bulunduk. Olayı fotoğrafladık ve çevreye duyarlı arkadaşlarımızın da katılımıyla ‘Akkaya Barajı Temiz Çevre Platformu’ adı altında örgütlenip bir basın açıklamasıyla durumu  Niğde kamuoyuna aktardık.
.....

DEVAMI İÇİN TIKLAYIN...


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Can çekişen BOR... Ulusal basında

Akkaya Barajının oluşturduğu çevre kirliliği gündemini koruyor. 25 Ağustos 2011 tarihli Cumhuriyet Gazetesinin 2. sayfasında  Hikmet Altınkaynak imzalı bir makale yer aldı.

Akkaya Barajının mevcut kötü durumunu ve geçmişten gelerekten sorunun sürecini kısaca anlatan Altınkaynak, Gazeteci Ömer Fethi Gürer'den dinlediği Akkaya Barajı sorununu anlatırken Niğdeli ve Borlulara mesaj verir gibi  " Yüreğim  cızz etti" diyor.

MAKELE AYNEN AŞAĞIDADIR...


Bor Can Çekişiyor...
Hikmet Altınkaynak

Dilimize “Geçti Bor’un pazarı, sür eşeğini Niğde’ye” sözünü kazandıran Bor, zor günler yaşıyormuş. Kentin içinden geçen dere suyu ölüm saçıyormuş; yetkililer de “Su akar, onlar bakar misali” bakıyormuş… Bu acı haberi Borlu araştırmacı-yazar Ömer Fethi Gürer’in yazılı açıklamasından öğrendim. Yüreğim cız etti ve kendimi bilgisayarın karşısında buldum.

Üzerine şiirler yazılan, besteler yapılan Bor, içinden geçen ve halkın Özden adını verdiği dere, Niğde Akkaya Barajı’ndan getirdiği atık sularla iyice kirlenerek dere suyu olma özelliğini yitirmiş, çevreye pis bir koku ve hastalık saçıyormuş! Bu durumda derenin tez elden ıslahı, önce Akkaya Barajı’na akan suların çok sıkı denetimi gerekmez mi? Gerekir, ama kim yapacak bunu? Borlular mı, yerel yöneticiler mi? Nerde o para, nerde o olanak?


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *



Bu toplantı BOR için MİLADTIR... 


Bor Akkaya Barajı  Temiz Çevre Platformu’nun  çağrısı üzerine, Bor Sivil Toplum Temsilcileri, TBMM Gurubu bulunan üç siyasi partinin İlçe Başkanları, Niğde Milletvekilleri, Alpaslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, İl Genel ve Belediye Meclis Üyeleri, Mahalle Muhtarları, Sendika Başkanları, Oda ve çeşitli dernek temsilcileri ve bazı vatandaşlar  Bor Tyana Otel’de toplandılar.
 
Bor İlçesinin hemen hemen her kesiminden oluşan bir çoğunlukla yapılan toplantıda “Bor Akkaya Barajı Temiz Çevre Platformu’nun adeta manifesto niteliğindeki bildirisi platform yöneticisi www.nigdehasret.com haber sitesi sahibi Turan UÇAN tarafından imzaya açıldı. Katılımcıların tamamı kararlılıkla bu sorunun arkasında olduklarını beyan eden bildiriyi imzaladılar.
 
Bildirinin onaylanmasının ardından Akkaya Barajı sorunu hakkında değerlendirmeler yapıldı.
 
Borluların, bu çok önemli sorunlarında birlik içinde olması, sorunun kesin  çözümü konusunda ve üzerlerine düşecek her görevi yapacaklarına dair kesin irade oluştu.

(NOT: Borhaber.net olarak bu toplantıyı, buradaki heyecanı,  Bor için birliktelik başlangıcı ve örneği olarak çok önemsiyoruz.)

BİLDİRİYİ AYNEN YAYINLIYORUZ...

 
Akkaya Barajı ölüm saçmasın…
 
Bor Tarım havzasının sulanması amacına yönelik planlanıp 1967 yılında tamamlanarak Hizmete sunulan Akkaya Barajı bir zamanlar içerisinde balıkların yaşadığı, hatta balıkçılığın yapıldığı, değişik kuş çeşitlerinin konakladığı, can verdiği derelerde çocukların hoyratça yüzdüğü bir baraj iken, bu gün foseptik çukuru haline gelmiştir.
 
Bu hazin bir tablodur ve bize yakışmamaktadır.
 
Önce balıklar yok oldu, sonra kuşlar… Bağ bahçe sulanmaz hale geldi… El değilmez hal aldı… Bütün bunlar olurken yetkililer yıllarca bu duruma ilgisiz kaldı. Ama artık baraj dile geldi… Söz Akkaya barajında… Yıllardır suskun ve mahsun olan baraj artık bu ilgisizliğe Dur… Denilmesi için kokmaya başladı…
 
Yani bu işin kokusu çıktı.

....
 
DEVAMI İÇİN TIKLAYIN...


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vah Benim Akkaya Göletim...
Borhaber.net yazarlarından Araştırmacı-Yazar İdris YAVUZ'un "Vah Benim Akkaya Göletim" başlıklı köşe yazısı...

         Aslında Akkaya baraj mıdır, gölet midir? Bence bu ismin fazla bir önemi yoktur. Ama şu bir gerçektir ki, kültür ve medeniyetin beşiği Niğde, Akkaya barajı sayesinde hak ettiği yeri bulur ve burası bir kuş cenneti olabilir.
Akkaya barajı denince, insanların çevresinde gezindiği, yeşil çimenlerin üzerinde, çam ağaçlarının gölgesinde oturduğu, rengârenk ışık spotlarının aydınlattığı, cennet misali bir yerden bahsediyorum.
Niğde merkez, Fertek, Koyunlu, Bor ilçemiz, Kemerhisar, bahçeli ve Sazlıca kasabalarımızı da içine alan kordonboyu güzergâhında eğlence mekânlarının sıralandığı müthiş bir yer düşlüyorum. Bu proje Niğde’nin kalbi, özelliği, güzelliği ve markası olacaktır.
....
DEVAMI İÇİN TIKLAYIN...


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


Niğde Valiliğinde Akkaya Zirvesi

Vali Alim Barut Başkanlığında Akkaya Barajı ile ilgili toplantı yapıldı.
 
Toplantıya, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Niğde Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Şevket Katırcıoğlu, İl Çevre ve Orman Müdürü Metin Süzgeç, DSİ Bölge Temsilcisi Tarık Pasin ve Merkez Fertek Kasabası Belediye Başkanı Mahmut Şafak katıldı.
 
Niğde Valisi Âlim Barut toplantının açılış konuşmasında; “Son günlerde biliyorsunuz ki basında Akkaya Barajı ile ilgili haberler çıkıyor. Bu artık Niğde’nin bir meselesi ve bu konuda en azından bir yol haritası belirlenmesi, çözüm yoluna girilmesi için neler yapılması gerekir ve bu konunun taraflarından Valilik olarak bilgi almaktır....
....

DEVAMI İÇİN TIKLAYIN...



* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Akkaya demeçle temizlenmez...

Araştırmacı Yazar Ömer Fethi Gürer geçtiğimiz günlerde Bor ilçesine yayılan koku ile yeniden gündeme gelen Akkaya Barajı sorunu için laftan öte icraata geçilmesi gerektiğini söyledi. Milletvekilleri, Belediye Başkanları ve il yetkililerinin konu ile ilgili açıklamalarında yer alan ifadeleri dikkatle okuduğunu söyleyen Ömer Fethi Gürer “Akkaya sorununu Akkaya barajı önünde basına açıklama yaparak çözülmesi şansı yoktur. Eğer 10 yıldır ciddi biçimde gündemde olan konu için daha projeden söz ediyorsanız Bor ilçesinde tehlike büyüyor demektir.

Ömer Fethi Gürer'in Akkaya'yı yazmaya devam ediyor. 11/08/2011
....

DEVAMI İÇİN TIKLAYIN... 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Akkaya rezaleti kimin eseri?

Son günlerde Niğde gündemini işgal eden Akkaya Barajı kirliliği ve çevreye yaydığı kökü kokular üzerinde açıklama yapan CHP Milletvekili Doğan Şafak; “ Akkaya Barajı rezaletinin uzun zamandır sağ iktidarların Niğde’ye bıraktığı geleceği yok etmek için büyük bir eserdir. Bu sorunu çözmek içinde her hangi bir projeleri bulunmamaktadır. İktidar ve yandaşlarının ve bu zihniyetin gösterdiği en büyük meziyet bu sorunları çözmek yerine vatandaştan nasıl para toplarız? Nereden para gelir, nereyi satarız da hazır para geçer elimize mantığıdır!” diyerek yaşanan çevre felaketinde iktidar partisini ve iktidar partisine bağlı yerel yönetimleri sorumlu tuttu...

CHP Milletvekili Doğan Şafak'ın basın açıklaması  09/08/2011
.....

DEVAMI İÇİN TIKLAYIN...


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

AK Partili vekillerin Akkaya duyarlılığı

Niğde Milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi, uzun süredir çözülmeyi bekleyen bir sorun olarak yer alan ve özellikle son haftalarda Bor ve çevresinde yaydığı koku nedeniyle büyük rahatsızlık yaratan Akkaya Barajı sorununa el attı. Vekiller, önceki gün Akkaya sorununu yerinde görmek amacıyla baraj ve çevresine bir inceleme gezisi yaptılar. İnceleme gezisine milletvekillerinin yanı sıra Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde Üniversitesi Rektörü Adnan Görür, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Orman ve Su İl Müdürü Metin Süzgeç ile Orman ve Su İl Müdürlüğü uzman ve mühendisleri, çevre sağlığından sorumlu İl Sağlık Müdür Yardımcısı Ömer Önal ve basın mensuplarının katıldı....

Ak Parti Milletvekilleri ve Belediye Başkanları ile Kurum amirleri bizlerin de bulunduğu ortamda Barajda inceleme yaptılar... Bu HABERİN PERDE ARKASI YORUMU için de....

DEVAMI İÇİN TIKLAYIN...
....

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Akkaya Şaka Değil...

Akkaya Barajı ile ilgili sorun ciddi boyuta erdi. Bugünden başlayarak önlem alınsa dahi bölgenin geleceği için risk oluşması ihtimali var. Bir avuç insan yıllardır konuyu gündeme taşımaya çalıştı. Çabaladı. Konu insan ve doğa ile ilgili idi. Siyasilerin bu anlamda çözümü demeç vermekten toplantı yapmaktan öteye geçmedi. Projelerin sonu gelmedi ve “bıçak kemiğe dayandı.” Bir gün dahi artık geç olabilir. Derhal gereken önlemler sert biçimde uygulanmalıdır.

 Akkaya Barajı yapılması için emek verenler bugünleri görseler ne kadar üzüntü duyarlardı. Çünkü o yıllarda ......

Ömer Fethi Gürer'in Sitemizdeki Köşe yazısı 08/08/2011
.....

DEVAMI İÇİN TIKLAYIN...

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
BOR MHP; Akkaya için her türlü desteğe varız

Bu konuda MHP Bor İlçe Başkanı Mustafa Tecimer bir açıklamada bulundu.
Son günlerde Bor İlçemizde özellikle geceleri meydana gelen Bor Akkaya Barajı kaynaklı pis kokuyu ve çevre kirliliğini gündeme getiren yerel basınımız ile Borhaber.net site yöneticisi Selim Gökel’e hassasiyetlerinden dolayı teşekkürlerini ileten MHP Bor İlçe Başkanı Mustafa Tecimer, Bor MHP yönetimi olarak “üç maymunu” oynayanlardan olmayacaklarını belirtti.
 MHP Bor İlçe Başkanı Mustafa Tecimer açıklamasında şu görüşlere yer verdi....

MHP Bor İlçe Başkanlığının basın açıklaması 08/08/2011
....

DEVAMI İÇİN TIKLAYIN...

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Bor İlçemizi riske atanları tarih affetmeyecektir

 Ömer Fethi Gürer Akkaya Barajı için kör bakanların binlerce insanın yaşamı ile doğanın geleceğini zora soktuklarını belirtip “onlarca yazı yazdım.İşin önemine dikkat çektim. Bor bölge olarak kasabası köyü ile önemli sorun yaşar dedim. 2002 yılında yayınlanan Niğde raporunda durumun aciliyeti uzmanlarca da açıklandı. Bir avuç akademisyen, Niğde yerel basını, birkaç gazeteci arakadaşımızdan başka kimse işin ciddi farkında olmadığı erdiğimiz noktadan anlaşılıyor. Yerel Seçimlerden önce bölgeye gelen Çevre Bakanı Akkaya temizlenecek sözü verdi. Hepsi konuştu gitti. İşin gerçeği Bor ilçemizi saran koku ile yeni farkına varılıyor. Bu durumda Bor ilçesinde Akkaya temizlense dahi yer altına sızan atıkların gelecekte yaratacağı riskte var....

Araştırmacı-Yazar Ömer Fethi Gürer'in Akkaya yorumu 08/08/2011
....

DEVAMI İÇİN TIKLAYIN...



* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Bor Akkaya Barajı için BOR CHP’den uyarı

CHP ilçe Başkanı Mustafa Hacı Çopur Akkaya Barajı ile ilgili şu açıklamayı yaptı. “ Bor ilçemizde tarımın gelişmesi, bağ bahçelerin sulanması amacı ile yapılan Akkaya Barajı geçen sürede Niğde merkez ve Sanayi tesislerinin kirli sularının akıtılması ile tam bir sorun merkezine dönüştü.
 
Durumun farkına varan yerel basınımız ile   Yazar Ömer Fethi Gürer ve Üniversiteden birkaç öğretim üyesi yanısıra 2002 yılında hazırlanan Niğde Raporuna imza atanların tüm çabalarına rağmen konu bir türlü çözüm bulmadı. Sonunda yıllardır konuyu gündeme taşıyanların söyledikleri her sıkıntı oluştu. Son olarak Bor ilçesi Akkaya Barajı kokusu sardı. Bor Haber.net’de Selim Gökel’in yazdığı gibi “üç maymunu”  oynayanlar ile mesele önemli olmaktan tehlike boyutuna erdi....

CHP Bor İlçe Başkanı M.Hacı ÇOPUR'un basın açıklaması 07/08/2011
....

DEVAMI İÇİN TIKLAYIN...

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Borlunun, Akkaya manifestosu...

 
Bu SU! koku alma duyumuzu da yok etti

Bor Akkaya Barajından gelen pis koku insanları dışarda ve balkonlarda oturamaz hale getirdi. Sadece baraja yakın mahalleler değil Bor şehir merkezinde bile yoğun şekilde bu pis koku hissedildi.  
İki gündür hafif esen rüzgarın da etkisi ile Bor İlçesi pis bir kokunun etkisi altında kaldı. Bu konuda sitemize bir çok ileti gönderildi, konuyu ilgililere iletmemizi istediler. Oysa Borhaber.net sitesi olarak 2008’den beri Akkaya Barajının kirliliği  ile ilgili 10 haber ve iki köşe yazısı yazmışız.
En son haber-yorum  başlığımız da  " Bu Su Bor'daki bir çok kişiyi KÖR! etti“ şeklinde idi.  
AKKAYA BARAJI'nın çevre sorunu  görmeyenlerin ancak kör olabileceğini mecazi şekilde ifade etmeye çalışmıştık... Selim GÖKEL Haber-Yorum...
....

DEVAMI İÇİN TIKLAYIN...


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


Akkaya’dan Bor’a Zehir Akıyor !

Yoğun vatandaş şikayetlerini değerlendirerek yaptığımız haber araştırmasında kanaldan akan ve  vatandaşların bağ bahçe sulamak için kullanılan su yeşil renkte ve köpürüyor.

Akkaya Barajı kaynaklı akan suyun, su kanallarının bükümlü noktalarında yoğunlaşarak devasa köpükler oluşturuyor.Yeşil renkli ve köpürdükten sonra da sarı renk alan su, kimyasal atık tehlikesini  akıllara getiriyor. Bu sular ile sulanan bağ bahçelerden meyve ve sebze tüketilmesi de ayrı bir haber konusu.
07 Ekim 2010 tarihli haberimiz...
.....

DEVAMI İÇİN TIKLAYIN...

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Bor’un Çalıştayı ama Bor Yok!...

Parayı Veren Düdüğü Çalabilir mi ?
Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür ve Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Nimet Uzal ile Yrd. Doç. Dr. Selma Yaşar Korkanç, Bor Akkaya Barajı’na evsel ve sanayi atıklarının katılmasının önlenmesi , çevre ve doğal yaşamın korunması, baraj ve çevresinin yeniden düzenlenmesi, yaşanılabilir ve yaşatabilir bir baraj göleti oluşturma konusunda Niğde Valisi Alim Barut, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan ve Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat ile geçtiğimiz aylarda bir ön görüşme yapmışlardı.

14 Kasım 2010 Selim GÖKEL'in köşe yazısı

.....

DEVAMI İÇİN TIKLAYIN...

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Bu  Su BOR'da bir çok kişiyi KÖR! etti


Bor Akkaya barajından gelen, Bor İlçemizde sulama kanalları ile bağlarda, tarlalarda, bahçelerde sulama amaçlı kullanılan zehirli sulama suyu,  Bor yöneticilerini, siyasileri, ilgilileri, çevre kuruluşlarını, sağlık kurumları yöneticilerini, çevreci sivil toplum kuruluşlarını ve  Borluları, sonunda  KÖR etti!... Bu zehirli suyu artık kimse Görmüyor!... Adeta herkes  KÖR oldu…  
 
Bizde gittik… Olurya travma etkisi yapar da gözleri tekrar açar diye, bu suyun  çok daha net şekilde, hem video görüntüsünü hemde fotoğraflarını çektik. Okuyan olur diye de konu ile ilişkilendirdiğimiz,  daha önceden yapmış olduğumuz haberlerimizden bazılarının başlıklarını aşağıda sıraladık… Okuyun ve seyredin…
 
Bu işte bir gariplik seziyoruz… Bu zehirli su görülmüyor… Görülmek istenmiyor… Oysa Haberlerde, video görüntüsü de, fotoğraflarda çok net…
 
 
Milletvekili Muharrem Selamoğlu, yaptığı açıklamada ,’Devlet Su İşleri tarafından  ihalesi yapılan, Bor ilçemiz Manastır Arkı ve Dink Irmağı mevkiilerinde ...

02 Aralık 2010 Tarihli Selim GÖKEL'in haber-Yorumu

....

DEVAMI İÇİN TIKLAYIN....


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *




Editör: TE Bilişim