Araçlardaki normal dikiz aynalarıyla görülemeyen, sürücüler için tehlike oluşturan kör noktaları görünür hale getiren yeni bir dikiz aynası geliştirildi

Science Daily gazetesinde yeralan habere göre, ABD'deki Drexel's College of Arts and Sciences yüksek okulu matematik bölümü profesörlerinden Andrew Hicks'in geliştirdiği ayna, görüntülerdeki bozulmayı minimal ölçülere indiriyor ve sürücünün aynadaki görüş açısını büyük ölçüde genişletiyor.

Sürücünün bulunduğu tarafta bulunan düz aynalar, sürücülere arkalarındaki araçla aralarındaki mesafe hakkında fikir vermesine karşın görüş açısını oldukça kısıtlıyor. Bu nedenle araçların arkasında, sürücülerin araçların yan tarafını veya arkasını görmelerine imkan veren dikiz aynalarıyla göremeyeceği "kör nokta" adı verilen bölgeler oluşuyor. Bu sorunu daha geniş bir görüntü imkanı veren eğimli aynalarla aşmak mümkün olsa da, ortaya çıkan görüntü bozukluğu, nesneleri olduğundan daha küçük ve daha uzakmış gibi gösteriyor. Prof. Hicks'in geliştirdiği dikiz aynası ise, sürücüye sadece 15-17 derecelik görüş açısı veren geleneksel dikiz aynalarından farklı olarak, yaklaşık 45 derecelik bir görüş açısı sağlıyor. Ayrıca, algılanan nesnelerin şeklini sıkıştıran ve düz çizgileri eğimliymiş gibi gösteren eğimli aynalardan farklı olarak, nesnelerin şekillerinde ve düz çizgilerde oluşturduğu küçük bozukluklar güçlükle farkedilebiliyor. Geliştirdiği dikiz aynası hakkında gazeteye konuşan Hicks, aynayı, ışığın eğimli aynadan sekme açısını hatasız bir şekilde kontrol eden matematiksel bir algoritma kullanarak geliştirdiğini anlattı.

Hicks, "İçinde, tıpkı diskolarda görülen top biçimindeki aynalarda olduğu gibi, farklı açılara çevrilmiş durumda birçok küçük aynanın bulunduğu bir ayna yüzeyi hayal edin. Geliştirdiğim algoritma, verdiğim örnekteki top biçimindeki ayna yüzeyindeki küçük aynaların her bir yüzünün yönünü, her bir ışını sürücüye aracın arka tarafını daha geniş açılı, fazla bozulmamış halde gösterecek şekilde idare eden bir hesaplamalar dizisinden oluşuyor" diye konuştu. Geliştirdiği aynanın şeklinin diskolardaki top aynalardan farklı olduğunu belirten Hicks, pürüzsüz ve belli bir düzeni olmayan böylesine bir ayna oluşturmak için binlerce ayrı hesaplamanın yapılması gerektiğine işaret etti.

Hicks'in geliştirdiği aynanın patenti, "Geniş açılı, bozucu olmayan ayna" (ABD Patent 8180606) adıyla 15 Mayıs 2012'de Drexel Üniversitesi'ne verildi. ABD'deki araçların imalatına ilişkin düzenlemeler, araçların sürücülerin bulunduğu tarafta düz yüzeyli bir dikiz aynası bulunmasını zorunlu kılıyor. Eğimli dikiz aynalarının ise, sadece araçların ön tarafındaki yolcuların bulunduğu kısmına, "Aynadaki nesneler görüldüklerinden daha yakındır" ibaresiyle birlikte konulmasına izin veriliyor. Hicks'in geliştirdiği aynalar bu nedenle, ABD'de satılan yeni araçlarda yakın bir zaman içinde kullanılamayacak. Buna karşılık, Hicks'in buluşunun, yeni araçlarda hafif eğilimli aynalar kullanılmasına izin verilen bazı Avrupa ve Asya ülkelerindeki yatırımcılar ve imalatçıların ilgisini çekebileceği, bu aynaları üretmek amacıyla lisans almak için harekete geçebilecekleri belirtiliyor.


Editör: TE Bilişim