Dünya Kanser Gününün  anlam ve öneminin yanında  vatandaşın kanser konusunda daha da bilinçli hale gelmesi amacı ile Altunhisar İlçe Devlet Hastanesinde etkinlik düzenlendi.

 

 

Her yıl 4 Şubat günü, dünya üzerinde ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan kanser konusundaki bilinci artırmak için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “Dünya Kanser Günü” olarak kabul edilmekte. Dünyada her yıl 12.7 milyon insana kanser tanısı konulmakta ve bunun 7.6 milyonu kanserden ölmektedir. Önlem alınmazsa, dünya genelinde kanser yükünün artarak 2030 yılında 26 milyon yeni tanı kanser vakasına ve 17 milyon ölüme ulaşacağı tahmin edilmektedir.  Türkiye’de ise yılda 150 - 200 bin kişi kansere yakalanmaktadır. Türkiye’de erkeklerde akciğer, mide, mesane, prostat, kalın bağırsak; kadınlarda ise meme, kalın bağırsak, mide, rahim, akciğer kanseri en sık görülen türler arasındadır.

 

 

Düzenlenen etkinliğe Altunhisar Kaymakamı Mehmet Yaşar YEŞİLTAŞ, Belediye Başkanı Erdal SARI katılımları ile destek olmuşlar.

 

Yapılan etkinlikte Altunhisar Kaymakamı Mehmet Yaşar YEŞİLTAŞ’ ; “Kanser, tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz için de en önemli sağlık sorunudur. Giderek artan oranlarda karşılaştığımız kanser hastalığı gelecek nesilleri tehdit eder bir durum haline gelmiştir. Kanserden korunmanın en etkin yolu, kanserojen maddeler içeren ürünlerden olabildiğince uzak durmak ve erken teşhis için düzenli aralıklarla sağlık kontrolünden geçmektir. Bu konuda vatandaşlarımız son derece bilinçli olmalı ve il merkezimizde bulunan KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) birimine düzenli olarak başvuruda bulunup kontrolden geçmelidirler. Tüm halkımızın kanserden uzak sağlıklı bir yaşam sürmelerini temenni ederim.”dedi.

 

 

Altunhisar Belediye Başkanı Erdal SARI ise ; “Düzenlenen bu etkinlikle bir hayatın bile kurtarılması ilçemiz, ülkemiz ve dünya insanlığı açısından önemlidir. Bu tür etkinliklerin devamının sağlanması ve özellikle kanser hastalığını tetikleyen unsurların ortadan kaldırılması hususunda bilgilendirme, bilinçlendirme, rehberlik çalışmaları son derece önem arz etmektedir. İlk tanının çok önemli olduğu kanser hastalığından korunmak için bir an önce sigara, alkol gibi sağlığımızı tehdit eden kötü alışkanlıklardan vazgeçilmelidir.” dedi.

 

Altunhisar İlçe Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Kanat ÇAYAN kanser hastalığı hakkında bilgiler verdiği  açıklamasında; “Dünyada ve Ülkemizde sağlık sorunlarının en başında gelen kanser hastalığından ölümlerin asıl nedeni hastalığın kendisi değil teşhisin konulmasındaki gecikmedir. Kanserin sinsice ilerleyen bir hastalık olması, sağlık kontrollerinin düzenli olarak yapılması gerekliliğini de ortaya koymaktadır. Bu bilinçle kurulmuş olan  KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) son derece önemli bir merkezdir. Bu merkezlerde; Rahim ağzı kanseri erken tespiti için 35-65 yaş grubu kadınların 5 yılda 1 kez popsmear yaptırmaları, Meme kanseri erken tespiti için 50-69 yaş grubu kadınların 2 yılda 1 kez memografi yaptırmaları, 50-70 yaş grubu kişilerin ise 2 yılda 1 kez gaita da gizli kan (GGK) testi ve 10 yılda 1 kez kolonoskopi yaptırmaları kanserden ölümlerin önüne geçilmesinde son derece etkin rol oynamaktadır. Fiziksel aktiviteden zengin, sigara ve alkolden uzak sağlıklı günler geçirmenizi dilerim.”  dedi.

 

Etkinlik çerçevesinde vatandaşlar Kanser Hastalığı, korunma ve tedavisi gibi konularda bilgilendirildi, çeşitli tanıtıcı büroşürler dağıtıldı.

 

 

 

  

 

Editör: TE Bilişim