Niğde, Altunhisar İlçesine bağlı Yeşilyurt Kasabasında başlatılan fidan dikme çalışmasında 1500 fidan toprakla buluştu.


Niğde İli Yeşilyurtlular Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Hakkı Taşdelen, İstanbul’da ve gurbette yaşayan Yeşilyurtlular olarak derneğin sadece yardım, sünnet, aş dağıtımı gibi hayır işleri ve benzeri faaliyetleri değil son dönemde gelenekselleştirilmesi amaçlanan ağaç dikme organizasyonu içerisine girdiğini, Yeşilyurt kasabamız ve çevresinin yeşillendirme çalışmalarına katkıda bulunmayı önemsediklerini belirten Taşdelen, hedeflerinin köylerine 20.Bin fidan dikmek olduğunu belirtti.


Niğde, Altunhisar İlçesi Yeşilyurt kasabasına bahar dönemi 1500 Fidan dikimi yaptıklarını ifade eden Taşdelen, “ 2013 yılında ilk olarak dişbudak, akçaağaç, dişbudak, akasya, ardıç çam, ve sedir gibi fidanları getirip köydeki boş alanlara dikimlerini yaptıklarını, 5 Mayıs 2013 Pazar günü gurbetteki dernek üyelerinin katkılarıyla Köylerindeki Ağaç dikme etkinliğine hazırlandıklarını belirtti.

Mart ayında kar ve kış şartlarında bile fidan dikme aşkı ile köylerine gelerek köyde yaşayanlarla birlikte 2013 sezonu 1500 adet fidan dikimini Yeşilyurt Belediye Başkanı Kemal Kayasan’la birlikte başlattılar.

Köyde bulunan mezarlıkları önce ziyaret ederek, dua ettikten sonra fidan dikimine geçen dernek üyeleri, fidan dikme kampanyası için bağışlarıyla adeta birbiriyle yarıştılar.


Yeşilyurt Belediye Başkanı Kemal Kayasan, gurbette yaşayan Yeşilyurtlular Yardımlaşma Dernek Başkanı Hakkı Taşdelen, Dernek yöneticileri Baki Gündoğdu, Şaban Özil, Orhan Tanık, İhsan Albayrak, Selçuk Taşdemir, Önay Caket ve Ali Akbaş’ a köylerine duydukları sevginin ağaç sevgisiyle birleşince Yeşilyurt’ta bayram yaşandı. Ağaç Dikme kampanyasına yardım ve desteklerimiz devam edecektir.Tüm emeği geçenleri kutluyorum.Yeşilyurt'un ismine yakışır organizasyon yaşanıyor.Kasabamızda yeşili daha da çoğaltacağız.


Yeşilyurt kasabamız çok köklü eski bir tarihe sahiptir. Havası, suyu, yeşil doğasıyla adeta bir cennet köşesi, geçtiğimiz günlerde; Kınık Höyüğünde 2012 yılı içerisinde Niğde Valimiz Alim Barut kazı çalışmalarını ziyaret ederek, İtalya'nın Türkiye Büyükelçisi Gianpaolo Scarate ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Alp, kazı çalışmalarını yerinde inceleyerek bilgi aldı.


Niğde Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Sanat tarihi bölüm Başkanı Yrd.Doç. Dr. Mehmet Ekiz, 2012 Yılı Kınık Höyük kazıları çalışmalarında, Kınık Höyüğü'nün kuzey yamaçlarındaki yerleşimi çevrelediği düşünülen anıtsal sur duvarlarına ait ilk izlerin devamının ortaya çıkarılmaya çalışıldığını ifade ederek, höyüğün tepe kesiminde ki ikinci alanda ise jeo-manyetik ve jeo-radar ölçümlerinde varlığı görülen anıtsal büyük yapının ortaya çıkarılmasına devam edildiğini belirtti. Ekiz, bu yerleşim alanın doğusundaki bölümde yapılan kazıda ise yeni duvarların ortaya çıkarıldığını vurguladı.


Yeşilyurt Kasabamız tarihsel süreçte birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış, tarihi anıt eserlerin korunması ve turizme açılması gerekir. Yeşilyurt yerleşmesi bulunduğu alan ise çok zengin bir tarih hazinesidir. Yerleşmenin olduğu vadinin iki yakası da inceleme şarttır. Romalılardan kalan kilisesi çevresinde onlarca keler ve sığınak onarım beklemektedir. Yer altı yerleşmesi, mağaraları, Kaya oyma yerleşmeleri, değirmeni, kral mezarları, kalesi, manastırı, müzede sergilenen tanrı figürleri ile çok önemli ayrıntıları barındıran bir bölgenin mutlaka önemsenmesi şarttır.1962 yılında bulunan Keşlik steli, Geç Hitit şehir devletlerinden Tabal Krallığı dönemine aittir Bölgede1980 yılında inceleme ve araştırma yapan Prof Dr Aykut Çınaroğlu andezit taşından yapılmış steller ve kaidelere rastlamış ve bölgenin M.Ö 1.bine tarihlediği buluntulardan yola çıkarak bölgenin tapınç ve kültür merkezi olduğunu söylemiştir.


Bu çalışması ile ABD’de ödül almıştır. Bölge tümden ele alındığında her karesi bir ayrıntıyı sakladığı mutlaktır. Son dönemde Kınık Höyük'te başlatılan bilimsel bir kazıda önemli bulguların açığa çıkması beklenmektedir ama Yeşilyurt çok daha kapsamlı tümünü içine alan bir inceleme gereklidir.


Yeşilyurt kasabamızı incelemelerde bulunanlardan Araştırmacı Yazar Ömer Fethi Gürer, tarafından Niğde makaleleri eserinde de araştırma ve izlenimlerinde de anlatmaktadır. Turizm için yeni bir ıhlara olması olası Yeşilyurt'ta yayladaki kale başına başına bir detayın parçasıdır. Kurra Kalesi olarak tanımlanan bu kale çevresiyle doğası ile ilgi odağı olacak bir özelliğe sahiptir. Farklı bir alanda Arkeopark olabilecek zenginlikte kral mezarlarının bulunduğu bölgedir. Altunhisar-Çiftlik ilçe yolu üzerinde ulaşımı sorunsuz bölgenin bilimsel bir inceleme ile çok önemli merkez durumuna erebilmesi olasıdır.


Yeşilyurt yerleşmesinin çevresinde yer alan tarihin izlerini önemli kılan halen Niğde Müzesinde iki ayrı steldir. İki ayrı tanrıyı tanımlayan bu bulgular dışında bölgede parçalanmış örneklerin varlığı Hitit döneminde ve sonrası bu bölgede atölyelerin varlığının da işaretidir. Bir dağ yamacında insan yüzüne benzeyen işlemede ilgi çekicidir. Bölgeye sahip çıkılmalıdır. Tarihi Kentler Birliği toplantılarına konuyu taşımayı ve tanıtım yapmayı hedefliyoruz.


Köy Muhtarı Mahmut Say, İstanbul’da ve gurbette bulunan Yeşilyurtlular Yardımlaşma ve dayanışma derneğimizle ortaklaşa düzenlenen ağaçlandırma faaliyetinin köyde yediden yetmişe herkesin ağaç seferberliğine katılmasına vesile olduğunu belirterek, Bu güzel organizasyona katkıda bulunanlara teşekkür ediyorum" dedi.



















Editör: TE Bilişim