Altunhisar İlçesinde çilek üreten çiftçi Ramazan Tüzün’ün bahçesinin ziyaretçileri hayli fazla, vatandaşlar bahçede kendi elleriyle çilek topluyor.


Haber-Video: Selim GÖKEL
Fotoğraf : Yasin BEKİŞ

 
Altunhisar İlçesinde çilek üretimi yaygınlaştı. Altunhisar İlçesinde Çilek üretimini yaygınlaştırmak, üreticilere alternatif ürün olarak gelir elde etmelerini sağlamak için 2008 yılından beri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İl Özel İdare ve Altunhisar Kaymakamlığının çabaları sonuç verdi. Altunhisar’da çilek Üretimi arttı. Çilek üretimi Altunhisarlı çiftçi için  pazarlama sorunu olmayan, gelir getirici bir ürün oldu.
Niğde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Altunhisar Bor-Badak  arasında çilek havzası oluşturuldu.
Coğrafyası, iklimi, gece ve gündüz arasındaki ısı farkı nedeniyle çilek üretimi için Altunhisar Bölgesi çok uygun. Burada üretilen çileğin aroması, şeker oranı ve tadı çok farklı olduğundan tüketiciler tarafından tercih ediliyor.
Altunhisar ilçesinde yaklaşık 4 yıldır çilek üreten Tüzün Çilek firması  sahibi Ramazan Tüzün çilek üretimi, pazarlaması ve kazancından hayli memnun.

“KENDİ ELLERİNİZLE ÇİLEK KOKUSUNU HİSSEDEREK TOPLAYIN”

Ramazan Tüzün’ün çilek bahçelerinin ziyaretçileri de çok fazla. Altunhisar Çileğinin farkını bilen bir çok vatandaş Niğde ve çevresinden Altunhisar’a gelip kendi elleriyle çilek topluyor. Çevre illerden Altunhisar Çileğine rağbetin çok olduğunu belirten Ramazan Tüzün, vatandaşların  manavlarda, marketlerden çilek almalarından çok çilek bahçelerine gelerek kendi elleriyle toplamalarını, üretimi görmelerini farklı olan aromasını fark edip bizzat bahçelerinde tatmalarını öneriyor.

Ramazan Tüzün ; Altunhisarlı çiftçi olarak buğday,  arpa üretimini bırakıp çilek üretimine başladım. Üretim ve pazarlama konusunda hiçbir sıkıntım yok. Burada çilek üretimi Mayıs ayında başlar, Kasım sonuna  kadar devam eder. Eskiden Çukurova’dan gelen çilek yazın sadece iki aylık bir süre içinde satılırdı. Oysa burada Mayıs ayından, Kasım sonuna kadar üretim yapıyoruz. Niğdeli hemşerilerimizi Mayıs ayından itibaren çilek bahçelerimize bekliyoruz. Bahçemize gelsinler, bu çileğin tadı farklıdır, aroması farklıdır. Kendileri aileleri ile  gelsinler, görsünler,  elleriyle toplasınlar, yesinler, burada piknik yapsınlar, bir çok yerden aileleri ile gruplar halinde bahçemize gelerek kendi elleriyle çilek toplayanlar var, duyup başka şehirlerden bahçemize gelenler var” diyerek çilek sevenleri Altunhisar girişindeki  bahçesine davet etti.  

ALTUNHİSAR ÇİLEĞİ MARKA OLDU, SIRADA BÖĞÜRTLEN VAR

Çilek üretiminin yanında bu yıl deneme olarak böğürtlen de ürettiğini önümüzdeki dönem ticari manada  böğürtlen de üreteceğini belirten Ramazan Tüzün, kendilerine Tarım Müdürlüğünün destek vermesini, desteğin sadece çilek fidesi temini şeklinde değil, üretim aşamasında sürekli arkalarında görmek istediğini de belirtti.
Aydın ve İzmir’den gelip Altunhisar’da kendi elleriyle çilek toplayan vatandaşlar, her yıl Altunhisar’a geldiklerini, buradan İzmir’e, Aydın’a çilek götürdüklerini, Altunhisar çileğinin farklı olduğunu ve başkaca bir çilek yemediklerini belirttiler. 


Editör: TE Bilişim