Altunhisar İlçesi  Belediye Başkanı Erdal Sarı ile  Editörümüz Fatma TAN görüştü, Genel Koordinatör Selim GÖKEL söyleşiyi düzenledi.


Sitemizin Röportaj bölümünü ziyaret ediniz

 
Niğde’nin Altunhisar İlçesi Belediye Başkanı Erdal Sarı ile Altunhisar üzerine konuştuk.

 
Altunhisar çevre yolu, daha önce sitemiz tarafından gündeme getirilen yollarda tabela eksikliği…


Altunhisar’ın tarihi ören yerleri, turizmi…


Altunhisar İlçesinin sosyal ve kültürel etkinlikleri… çalışmaları…


Altunhisar da olan küçük yaşta evlilikler,


Altunhisar’da kapanan Belediyeler ve kapanan Adliye yi…


Altuhisar’da Yüksekokul yapılacak mı?


Altunhisar ile ilgili düşüncelerini, hedeflerini…



Biz sorduk… Erdal Sarı samimi şekilde cevapladı.


 
Borhaber.net ;  Altunhisar – Bor yolunun yapılması neden bu kadar uzadı, E-90 Altunhisar – Bor ayrımı tabelası  kasıtlı olarak mı takılmıyor?


Başkan Erdal Sarı ;  “Bu yolla ilgili olarak Denizcilik Haberleşme ve ulaştırma Bakanlığa başvuruda bulunduk. İlk mütahitin işine son verildi. Şimdi orada iki müteahide yeniden verildi ve iki müteahit ayrı ayrı çalışmalarını yapıyorlar.   Yolda döner kavşak ve hendek kaplama çalışmaları devam ediyor. Bu yolun yapımı ile ilgili takiplerimiz devam ediyor. Sadece bu yol değil diğer E-90 ile Altunhisar arasındaki 23 km lik yolun çalışmalarıda tamamlanıp 12 metreye çıkarıldı. Şu an sadece Altunhisar-Niğde ve Kapadokya’ya dönüş kısmı var. Orada da sığınma cebi tepe üst tabelası eksikliği var. Tabela geride kaldığı için Ankara istikametinden gelen arabalar bu sapağı kaçırıp Adana yolu üzerindeki Zengen Kavşağı’ndan dönmek zorunda kalıyorlar. Ya da 2-3 km gidip dönmek zorunda kalıyorlar. Biz vatandaşların uzun yoldan gitmelerini istemiyoruz. Bu hem zaman hem yakıt hem de amortisman kaybına neden oluyor. İlçemizin canlanması açısından da önem arz eden bu yola gereken önemi veriyoruz.


TARİHİ ESERLERİ ORTAYA ÇIKARIYORUZ…  TURİZM DEN PAY ALMAMIZ LAZIM…


Borhaber.net ; Altunhisar köklü bir tarihe sahip, ancak bu güne kadar tanıtım eksikliği var, Yeşilyurt Beldesinde kazı çalışmaları var. Altunhisar turizm den faydalanabilecek mi?


Başkan Erdal Sarı ; Tarihi eserlerimize gereken önemi veriyoruz. Daha önceden kilise olarak bilen ama Selçuklu hanlarından bir tanesi bizim ilçemizde yer almakta. Bu hanla ilgili olarak proje çalışması devam ediyor. Daha öncede tarihi ve kültürel varlıkları koruma çerçevesinde tescillenen tarihi eserlerimizin restorasyon çalışmalarını takiben tanıtıma başlanacaktır. Kapadokya’ya gelen turistleri Niğde’ye çekmek lazım. Tur şirketlerini bu konuda bilgilendirmek lazım. Altuhisar İlçesi Yeşilyurt Beldesi sınırları içerisinde bulunan Kınık Höyükte İtalyan Pavia Üniversitesi’nden Prof. Dr. Lorenzo d’Alfanso’nun başkanlığında başlanan kazılarla tarihin 4-5 bin yıl gerisinde olan Hitit uygarlığının varlığı bilinmektedir. Bu çalışmalar devam ettiriliyor. Biz diğer kültür varlıklarımızın da çalışmalarının tamamlanmasını takiben gerek ilçemize, gerekse ilimize turizmden alamadığımız o parçayı almaya çalışıyoruz.


 
SPOR VE KÜLTÜREL FAALİYETLERE KATKIMIZ ARTIYOR


Borhaber.net ; İlçenizde sosyal kültürel faaliyetler ne durumda, Yüksekokul isteğiniz vardı, ne aşama da?
Başkan Erdal Sarı ; Altunhisar’ın sosyal etkinlik durumuna da değinen Sarı, “İlçemizde sosyal, kültürel ve spor faaliyetlerinin yapılacağı mekânlar maalesef daha önce yoktu. Düğün salonu, konferans ve tiyatro gibi etkinliklerin yapılacağı bir kültür evi yaptık. Spor için bir halı saha ve spor kompleksi yaptırttık. Burası İstanbul’da bulunan iş adamımız Sayın Ayhan Yazkan’ın desteği ile Yap İşlet Devret finansmanı ile yapıldı. Ticari bir beklenti düşünülmeden yapıldı bu kompleks. Görüşmelerimiz sonucunda ilçemize bir Yüksekokul kazandırırsak bu kompleksi üniversiteye bağışlayacağız. Niğde Valiliği, İl özel İdaresinin katkıları ve çabalarımızla kapalı spor salonumuzda yapıldı. Burada da yaz spor okulları açıyoruz. Voleybol, basketbol, tekwando vb.. spor dallarında faaliyetler gösteriliyor. Amacımız çok yönlü şekilde ilçemizin tanıtılmasına katkı sağlamak.
 
Borhaber.net ;  Altunhisar İlçesine bağlı bazı belediyeler kapandı.


Başkan Erdal Sarı  ; “Çeşitli belediyelerle ilgili çalışmalar var. Bu hükümetin bir tasarrufu. Bu konuyla ilgili şunu söylemek isterim. Kimse belediyelikten köye dönmek istemez. Bize yakın olan belediyelikleri ilçe belediyesi çatısı altında görmek isteriz. Gelmek isterlerse ilçemize gösterdiğimiz ilgiyi oralara da hizmeti ayrım yapmadan yaparız.


ÇOCUK GELİNLERİ ÖNLEMEK İÇİN ÇABALIYORUZ


Borhaber.net ; Niğde de yaygın olan küçük yaşta evlilikler var, Altunhisar’da bu konu ile ilgili bir çalışmanız var mı?


Başkan Erdal Sarı ;  Altunhisar ilçesi ve çevresinde çok sık görünen küçük yaşta evlendirilme konusunda da “Çocuk yaşta anne olmanın zorluğunu bilen aile bireylerini eğitime tabi tutmak suretiyle bundan vazgeçirilmelidir. Ama şuan uygulanan 4+4+4 eğitim sistemi ile bunun önüne bir nebze geçilmiş olacak. Zaten resmi nikâh yapılamıyor. Özellikle küçük yaşta evlilik erişkinliğine erişmemiş erkek ve kız çocuğu için ailenin duyarlılığı, bulundukları yerdeki yerel kanaat önderleri, Belediye başkanları, mahalle muhtarları, köy muhtarları ve imamlar birlikte hareket ederek aileleri ikna etmeleri çok daha faydalı olacaktır. Ama önceden çok sık görünen küçük yaşta evlilikler çok az seviyeye inmiş durumda. Aillerde artık bu konuda daha duyarlılar” dedi.


ADLİYE KAPANDI…  YÜKSEK OKUL İSTİYORUZ…  CEZAEVİ İSTİYORUZ...


Borhaber.net ; Altunhisar Adliyesi kapandı, yerel siyasetçi olarak bu sizi sıkıntıya soktu mu?


Başkan Erdal Sarı ;  “Her kurum ve kuruluşun bulunduğu yerde bir işlevi, vatandaşa bir kolaylığı vardır. Adliyenin kapatılması bizi üzmüştür. Ama hükümetin tasarrufudur. Biz bu konuda elimizden geleni yaptık. Fakat bir netice alamadık. Bu konuya devlet ve millet penceresinden bakmak lazım. Devlet mevcut kadroyu ve dosya sayısını ve adliyelere yakınlığına bakıyor. Millette buranın devam etmesi gerektiği düşüncesi var. Sonuçta adliye konusu bitti ve Altunhisar için önemli bir kayıptır. Biz ilçemizde adliyeyi kaybettik ama yüksekokul kazanmak istiyoruz ya da bir ceza evi kazandırabiliriz. Cezaevi deyince insanlar kötü düşünmemelidir. Bunun ilçeye hareketlilik ve ekonomiye katkı sağlayacağını düşünüyorum. Yüksekokula farklı bir gözle bakıyoruz. Yüksekokul eğitim ve kültürel anlamda ilçemizin değişimine büyük katkısı olacaktır. Nüfusumuz küçük ama yüreğimiz büyük ulaşım, konut, sportif mekânlar, doğası, suyu, havası ile misafir perverliğle ve huzur kenti olmasıyla anılan bir ilçeyiz.  Adliyenin gidişi dezavantaj gibi görünse de biz bu duruma olumlu yönde bakıyoruz ve avantaja çevirmek istiyoruz. Bu durum ilçemizin ne kadar güvenilir bir yer olduğunu gösteriyor.

 
TARIMA DAYALI ORGANİZE SANAYİ KURMAYI PLANLIYORUZ


Borhaber.net ; Altunhisar için kısa vade de neler yapmayı planlıyorsunuz, kısaca özetleyebilir misiniz?


Başkan Erdal Sarı ; Altunhisar değişmek ve gelişmek için çaba harcıyor. Tarım ve hayvancılık anlamında gelişmeler devam ediyor. Meyve bahçeleri kuruluyor. Sanayi tipi sebzeler üretilmeye başlandı. Biz vatandaşlara bu konuda da destekte bulunuyoruz. Şu an badem çalışmamız var. Bir cins badem oluşturmaya çalışıyoruz. Başarabilirsek marka tescillide yaptırırsak, dünyaya açılacak bir ürün çıkarmış olacağız. Devletten fabrika isteniyor ama bu fabrikalar belirli bir süreden sonra verimliliğini kaybediyor. Biz Avrupa Birliğine uygun kırmızı et kesim merkezi oluşturmak istiyoruz.  Dolayısıyla ilçemizde mesela, Organize Sanayi Bölgesi lazım, ham madde lazım. Biz tarıma dayalı bir organize sanayi kurmayı planlıyoruz.


Altunhisar’ın kurtuluşu, Yüksekokul, tarıma dayalı Organize Sanayi Bölgesi ve büyük şehirlerdeki emeklilerin Altunhisar’a dönmelerini sağlamakla olacaktır. 

İlçemiz tam bir yaşam alanıdır. Hayat ucuzdur. Havası temizdir.

İlçemizi geliştirmek ve büyütmek için çabamız ve gayretimiz devam edecektir.


Borhaber.net ; Teşekkürler sayın başkan başarılar dileriz.


****
Erdal Sarı Kimdir?


Altunhisar Belediye Başkanı Erdal SARI’nın ağzından kendisini tanıyalım
 
Resmi kayıtlarda 30.11.1960 annemin deyişi ile ilçemizde yaylacılar yaylada iken Çiçeklibelde ailenin 2. çocuğu olarak dünyaya gelmişim. Anadolu üniversitesi Sosyal Bilimler ön lisans programını bitirerek yüksek okul diploması almaya hak kazandım ve İç işleri bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünce açılan amirlik sınavlarına katıldım ve başarılı oldum.
 
Şahsımın ve dostlarımın şahsi gayretleri ile ilçemiz içerisindeki çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına araç, gereç, ağaçlandırma v.b. konularda katkı sağlama gayreti içerisinde oldum ve yerel yönetici olma düşüncesi ile memuriyet hayatımdan genç yaşta emekliye ayrıldım.  Evli ve eşi de sağlık personeli olan ilki ikiz olmak üzere 3 erkek çocuk babasıyım. 
 
AK Parti İstanbul il Başkanlığınca açılan ve 4 ay süren ve İstanbul'un Altın yılları adı altında ilk dersimizi Genel Başkanımız ve  Başbakanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan' dan aldığımız ülkemizde kendi dallarında uzman ve seçkin akademisyenlerce ders verilen " Siyaset Akademisi Yerel Yönetimler Okulu'dan"  mezun oldum.
 
 28 mart 2004 yerel seçimlerinde ilçe halkımızın teveccühü ile Belediye Başkanı oldum. 29 Mart 2009 Mahalli seçimlerinde de halkımızın güvenine 2. Kez mazhar olduk ve önceden olduğu gibi bundan böylede aynı azim ve kararlılıkla hiçbir hemşerimîze ayrım gözetmeksizin kederli ve neşeli günlerini aynı doğrultuda paylaşarak ve gönüllerinde yer bulmuş olarak Cenab-î Allah' in takdirî, Vatandaşlarımızın teveccühleri doğrultusunda ekibimizle birlikte aynı görevi sürdüreceğimize olan inancımız tamdır.
Editör: TE Bilişim