Kültür ve Turizm Bakanlığı, Altunhisar Kaymakamlığı ve Altunhisar Belediyesinin katkıları ile geleneksel hale dönüşen ve bu yıl 5. Yapılan Aşık Tahir-i Kültür Şenlikleri Altunhisar Belediye Başkanı Erdal Sarı  tarafından büyük emeklerle güzel bir mesire ve kültür alanına dönüştürülen Altunhisar – Çiftlik yolu üzerindeki Zindan Vadisinde yapıldı.

Haber; Selim GÖKEL

 
 

5. Aşık Tahir’i Yayla Etkinliklerine Niğde Valisi Ertan Peynircioğlu, Niğde Milletvekili Erdoğan Özegen, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, İl Garnizon Komutanı Albay İbrihami Taşkın, Altunhisar Kaymakamı Mehmet Erdem, Altunhisar Belediye Başkanı Erdal Sarı,  Çiftlik Kaymakamı Mustafa Dinç, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Çiftlik Belediye Başkanı Serkan Güzel, bazı kurum amirleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve bir çok vatandaş katıldı.
 
Altunhisar Çiftlik yolu üzerinde bulunan Zindan Vadisinde yapılan etkinlik eski kültürlerin ve yaşamın hatırlandığı, canlandırıldığı bir etkinlik oldu.
 
Sabah saatlerinde başlayan etkinlik Vadi Çeşmesi ve Ahşaptan yapılan Konağın açılışı ile başladı. Günün anlam ve önemine ilişkin yapılan konuşmalar yapıldı. Niğde Belediyesi Mehter Takımı gösterisi ve yerel şairler yöresel şiirler okudu. Özkan Spor Kulübü öğrencileri çeşitli sportif gösterilerde bulundu.
 
Yayla etkinliğinde, Altunhisar’ın eski yaşamı ve unutulmuş mesleklerden örnekler sergilendi. Koyun kırkılması, kirmanla yün eğirilmesi, Yün çorap örülmesi, Çerçi ile değiş tokuş yapımı, toprak kapta yayık yapılması, koyunlardan ve keçilerden süt sağımı, çoban kavalı dinletisi, çoban çayı hazırlanması, yayla göçü sergilenmesi gibi, gölde yün yıkanması, eski çocuk oyunları… gibi eskiden bölgenin yaşamının en önemli parçası olan ama bugün unutulmuş bir çok meslek ve yaşantı mizansen yapılarak gerçekleştirdi. Zindan Vadisine gelen yüzlerce misafirin büyük ilgisini çeken bu görüntülerin ardından çeşitli yarışmalar yapıldı ve dereceye girenlere ödülleri verildi.
 
Yapılan ikramların ardından yöresel sanatçılar birbirinden güzel parçalar çaldı. Altunhisar Belediye Başkanı Erdal Sarı, her etkinlikte olduğu gibi Niğde Bağları ve yine bölgenin oyunu olan Keklik oyunu oynadı.

Akşam saatlerine kadar süren etkinlik sonunda Belediye Başkanı Erdal Sarı, etkinlik için sponsor olanlara  ve emeği geçen  kişilere isimlerini zikrederek  teşekkürlerini iletti.
 

 
 
Editör: TE Bilişim