Niğde’nin Altunhisar İlçesine bağlı Yeşilyurt beldesindeki Kınık Höyük'te devam eden kazılarda bitki kökünden ya da topraktan yapılan kırmızı sıva ile kaplı 13 metre yükseklikteki 6 bin yıllık sur duvarları gün ışığına çıkarılmaya devam ediliyor.


Altunhisar ilçesine bağlı
Yeşilyurt beldesi yakınlarındaki Kınık Höyük'te 2010 yılında başlayan kazı çalışmalarını bu yıl Amerikalı, İtalyan ve Türk arkeologların yer aldığı bir ekip sürdürüyor.

Kazı Başkanı ve New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lorenzo D'Alfonso, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışma yaptıkları 300 metre çapındaki Höyüğün 24 hektarlık bir alana yayıldığını belirtti.

D'Alfonso, kazılarının bu sezon üç ayrı alanda devam ettiğini vurguları; "Höyükte yapılan incelemenin ardından Ortaçağ Helenistik, Geç Demir, Orta Demir Çağ ve dönemlerine kadar inerek, 6 bin yıllık bir tarihin izine rastladık" dedi.

Kırmızı renkli sıvanın başka bir örneğinin bulunmadığına dikkati çeken D'Alfonso; "Buluntulara baktığımızda Höyüğün tarihi Kalkolitik döneme kadar gidiyor. Yüzey araştırmasında birçok yerde seramik parçası bulduk, bu da bize büyük bir yaşam alanı olduğunu ifade ediyor” diye konuştu. 

Yüzey araştırmaları ile jeomagnetik ve jeoradar ölçümleri sonucunda kuzey yamaçlarındaki yerleşimi çevreleyen 13 metre derinlikte anıtsal bir sur duvarının tespit edildiğine değinen  D'Alfonso; “6 bin yıl öncesine ait ilk izlerini bulduğumuz anıt sur duvarının, 13 metre yüksekliğe sahip olduğunu belirledik” dedi.

D'Alfonso; Geç Hitit krallığı dönemine ait olan anıtsal yapının tamamının ortaya çıkarılması için çalışıyoruz. Sur duvarına yapılan sıvanın bugüne kadar ulaşmış tek örnek olduğunu söyleyebiliriz. Şu ana kadar 5 metre derinliğe kadar indik. Sur duvarındaki toprak ya da bitki kökünden elde edilen kırmızı renkli sıvanın başka bir örneği yok” şeklinde konuştu.

Sıvalı duvarın bir  örneğinin de Çanakkale Truva kazısında  bulunduğunu, fakat  korunamadığı için günümüze kadar kalmadığını belirten D'Alfonso, Türkiye'de tek örnek olan Kınık Höyük'teki sur duvarındaki sıvanın üzeri kumaşla kapatılarak korumaya alındığını söyledi.

Höyük alanının konum olarak da önemli bir yerde olduğunu ifade eden D'Alfonso, "Bu bölgede önemli bir kavşakta yer alıyor.  Kuzeyde Altunhisar Ovası'na giden yol, Tyana, Kemerhisar ve Kilikya ile bağlantı kurduğumuzda burası kontrol noktası durumunda. Burası kuzeyden ve doğudan batıya giden ticari yolların kavşağı olması sebebiyle güvenliği sağlayan kavşak konumunda" dedi.

D'Alfonso, höyüğün en üst katmanında Selçuklu yerleşimi olduğunu düşündüklerini, 2 ay sürecek kazı çalışmasında Türkiye,  Amerika ve İtalya'dan arkeolog, öğrenci ve işçilerden oluşan 40 kişinin görev aldığını bildirdi.

 

Editör: TE Bilişim