Akp yerel seçimlerde büyük şehir belediye başkanlıklarına bakanları aday yaptı. Bakanların aday olmasından sonra uzun süredir konuşulan kabine revizyonu gündeme geldi.
 
Akp kulislerinde yapılacak yeni kabine revizyonunda yer alması muhtemel bakan adayları konuşuluyor. Gazetelerin haberlerine göre,  Bülent Arınç ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün gidici görülüyor ve yerlerine Başbakanın siyasi  baş danışmanı  Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli, Denizli milletvekili Nihat Zeybekçi’nin isimleri yeni bakan olacak isimler arasında zikrediliyor.
 
Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu’nun adı da her ne kadar ulusal gazetelerde yer almasa da bakanlık için ismi geçenler arasında.
 
Niğde’nin son dönemde içinde bulunduğu konumdan dolayı,  bakan olması muhtemel isimlerden birisidir diye düşünüyorum.
 
Özellikle bazı bakanlık, genel müdürlük ve daire başkanlıklarında kuruculuk, teknokratlık tecrübesi öne çıkan Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu’nun bakan olma ihtimali bizce yüksek.
 
TBMM’de özellikle İçişleri Bakanlığı konusunda hazırlanan kanun tasarılarında Alpaslan Kavaklıoğlu’nun imzası var. Hazırladığı tasarıları,  zaman zaman mecliste anlatmak da kendisine düşüyor.
 
Alpaslan Kavaklıoğlu’nun bakan olmasını gerektiren en güçlü sebep  Niğde’deki siyasi durum ve yerel seçimin riski.

...
 
Akp üç dönemdir Niğde’den iki milletvekili çıkarıyor. Oysa çevre iller Akp’ye firesiz milletvekili veriyor.
 
Yapılan anketlerde Akp’nin Niğde’de ki durumu pek iyi görünmüyor.  Niğde’de daha önce yapılan anket sonuçlarını, bölge toplantılarında Başbakan Erdoğan bizzat fırça diliyle söylemişti.
 
Yaklaşan yerel seçimlerde,  Akp için Niğde, çantada keklik değil.
 
Akp’nin son dört yılda  Niğde’de geçirdiği olumsuz süreci kısa notlar halinde hatırlatmak lazım.
 
Birbiri ardına istifa eden belediye meclis üyeleri. Kadın kolları  ve merkez ilçe başkanı sorunları… Belediye  başkanı ve il yönetimi sorunları…  Sonunda bizlere kadar ulaştırılan ancak yayınlamadığımız  il başkanının gizli ses kayıtları ve toplu istifalar…
 
Niğde merkez başta olmak üzere bazı belediyelerin yanlış! uygulamaları…
 
Kamuoyuna yansıyan bunlar;  ancak,  parti içi tam bir cadı kazanı gibiydi.
 
Basına yansımayan, haksız uygulamalar, kayırmacılık, adli bile yapılmayan bazı asayiş olayları vs.
 
Kol kırıldı yen içinde kaldı… Sorunlar tam kronikleşmek üzere idi ki… İstifalar ardından  Emrah Özdemir  il başkanlığına getirildi.
 
Yeni kurulan il yönetimi ve daha üç gün önce kurulan merkez ilçe yönetimi ile bıçaklar kınına sokuldu ancak gömülmedi.
 
Akp diğer çevre iller göz önüne alındığında,  Niğde’de  sorunlu ve başarısız bir çizgide seyretti.
 
Bütün bunların  yerel seçimde yansımaları olacağı kesin…
 
Bir başka kesin olan konu ise; Bor ilçesi hariç iktidardaki Ak Parti! belediyecilik anlayışı uygulamaya konulamadı. Bunu hem biz gözlemliyoruz, hem yapılan anketlerin sonuçları ve temayül yoklaması.
 
 
Mevcut Belediye başkanı  Faruk Akdoğan’ın  4 yıllık belediye başkanlığı döneminde,  dağa, taşa, fotoğraflarını ve ismini astırması ezberletmesi, teşkilatçılıktan gelmesi, aday adayları içinde anketler ve temayülde en fazla oyu alması gayet normaldi.
 
 
Akp’de Faruk Akdoğan’ın karşısına 12 aday adayının çıkması ve bu isimlerin bazılarının kendi ekibinden olması, Başkan Akdoğan’ın karizmasını çizmişti.
 
Ankara nezdinde 13 aday harici girişimler oldu, bazı isimler mülakata çağrıldı.
 
Ancak… Faruk Akdoğan aday yapıldı.
 
Akdoğan’ın kerhen aday yapıldığını düşünüyorum. Niğde’de  MHP’den Fikret Çıtırgı, CHP’den Fahri Eker gibi aynı versiyon adayların isimleri netleşince, bu seçimi AKP açısından bu paralel rakiplere   karşı daha iyi yönetecek bir başka kişi yoktu.
 
Faruk Akdoğan’ın medya yönetimi de önemli bir faktör oldu.
 
Tabi, bir de Milletvekillerinden birinin tam  desteği.
 
Yine söylüyorum,  AKP açısından seçim hiç kolay değil.
 
Yukarıda bahsettiğim parti yönetimi, belediye başkanlarının düşük performansı ve olumsuz uygulamaları vatandaşların gözündeki  karneleri  kırık dolu.
 
 Milletvekillerinin hak nezdinde ve bizim gözümüzde  karnesi ise  daha da beter. Aslında bu durum vekillerden kaynaklandığı gibi, Akp’nin genel yapısından da kaynaklanıyor. Akp’de milletvekilleri özgür değil, manevra alanları dar.  Büyük yatırımlara ya bakanın gücü yetiyor, yada ulaşılamayan Başbakanın…
 
Bir önceki yazımda (Tıklayın) yapılamayanlardan  bahsetmiştim. Niğde ve Bor,  ilk defa iktidar ile buluştuğu halde…  Hükümet yatırımlarından yeterli payı alamadı. İktidar olmanın nimetlerinden faydalanamadı. Geçen seçimde slogan “marka şehir” idi, ilginçtir bu gün de hala “ marka şehir” Niğde’deki bilbordlarda yerini aldı.
 
Milletvekillerinin mevcut performansını da vatandaş yerel seçimlerde değerlendirecek. Ayrıca vatandaşın  diğer değerlendireceği konular, Türk sorunu!, Kürtçü bölücülük, Cumhuriyet tedirginliği... 
 
Bütün bunlar üst üste konulduğunda, Orta Anadolu’da AKP açısından zor görünen tek şehir Niğde.
 
Niğde Belediye Başkanlığının kaybedilmesi yüksek ihtimaller arasında… Ardından Milletvekilliği seçimi… Ve  gizli ses kayıtlarında ki gibi “ bir bir bir” şeklinde oluşan bir vekil aritmetiği.
 
Bunu Ankara görüyordur.
 
Akp’nin Niğde’de Başkanlık ihtimalini  muhtemelen çok yükseltecek bir tek şansı var.
 
Oda,  Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu’nun devlet bakanı olması…
 
Milletvekili  seçimlerinde Akp’den Niğde Milletvekiliğine 34 aday adayı çıkmışken, Alpaslan Kavaklıoğlu’nun da aday adayı olmasını Borhaber.net “ Dengeler Değişti!” manşeti ile vermişti.
 
Niğde’de siyasi dengenin Akp lehine değişmesi için Niğde’nin Bakanı! Olması şart!.
 
Ankara bunu okuyordur.

... 
 

Sağlıkla Kalın...