En dövizci illerin milliyetçi ve muhafazakâr yapısı ile bilinen İç Anadolu Bölgesi'nde yoğunlaştığı görülüyor.

AKSARAY DÖVİZ MEVDUATI % 70,2 İLE TÜRKİYE DE İLK SIRADA

Vali Çelik’ten Başkent Niğde Vakfına Ziyaret Vali Çelik’ten Başkent Niğde Vakfına Ziyaret

Aksaray, toplam tasarruf mevduatı hacmi içinde yüzde 70.2 pay alan döviz birikimiyle dolarizasyonda ilk sırada yer alıyor. Yabancı para tasarruflarının toplam tasarruflara oranı Nevşehir'de yüzde 67.7, Yozgat'ta yüzde 67.5, Kayseri'de yüzde 64.8, Kütahya'da yüzde 62.6, Kırşehir'de ise yüzde 61.9'a ulaşıyor. BDDK verilerine göre, eylül sonu itibarıyla Türkiye'nin 40 ilinde tasarruflardaki dolarizasyon oranı yüzde 50'yi geçiyor.

AKSARAY SIĞIR PAZARINDA DÖVİZ PROTESTOSU

Besiciler, Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök öncülüğünde Avrupa ve Amerika‘ya tepki göstererek bir araya geldi. “Pazarımızda Dolar ve Euro Geçersizdir” yazılı pankartla eylem yapan grup dolar ve euro üzerinden alışverişi durdurduklarını açıkladı. Sahte dolarları yere atarak ayakları ile çiğneyen hayvan üreticileri, daha sonra sahte dolarları yakarak ateşe verdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, “15 Temmuz’da tankla, tüfekle, F-16’larla gerçekleştiremedikleri darbe girişimini şu anda Avrupa, Amerika ekonomik olarak gerçekleştirmek istiyor. Bizler de Anadolu insanları olarak bundan sonra pazarımızda euro ve dolar geçmeyecek. Biz inadına Türk parasını kullanarak, inadına üreterek, inadına yatırım yaparak Türk ekonomisini ayakta tutacağız. Bunun için de söz veriyoruz. İnşallah Türk halkının da bu anlamda çalışma ve destekleri çok önemli. Biz, Başkomutan Recep Tayyip Erdoğan bu protestoya yeter diyene kadar dolar ve euroya hayır diyoruz” dedi.

Pazardaki hayvan üreticileri ise, “Bunların ne parası lazım, ne eurosu ne de başka bir şeyi. Biz kendi işimizi kendimiz yapacağız. Bizde artık Türk parası geçer. Dolar ve euroyu bilmeyiz” diye konuştular.

Editör: Selim GÖKEL