Son günlerde sürekli değişen fiyatlar nedeniyle vatandaşlarla kendilerinin karşı karşıla geldiğini ifade eden Niğdeli esnaflar, kimse üreteni, pazarlayanı ve dağıtanı görmediği için tüm kinini bize kusuyor dediler.

İçerisinde bulunduğumuz ekonomik süreç dar ve orta gelir İçerisinde bulunduğumuz ekonomik süreç dar ve orta gelir gurubundaki tüm vatandaşları etkilerken çarşı ve pazar yerlerinde değişen etiketler vatandaşlar gibi esnafların da huzurunu kaçırıyor.

Son haftalardaki vergi düzenlemeleri başta olmak üzere fiyat ve nakliye ücretlerine yapılan zamlar nedeniyle haftalık fiyat değiştirmek zorunda kaldıklarını ve bu nedenle de vatandaşlarla karşı karşıya kalmaya başladıklarını ifade eden esnaflar; “Son yıllarda alışık olmadığımız bir ekonomik süreci yaşıyoruz. Son bir yıldan beridir hiçbir sattığımız ürünü sattığımız fiyata yerine koyamazken değişen fiyatlar nedeniyle müşterilerimiz tarafından sürekli tenkit ediliyoruz. 

Bizler birileri tarafından fırsatçı olarak gösterildiğinden ve son satıcı bizler olduğumuz için hemşerilerimiz tüm kinlerini bize aktarıp gidiyorlar. Bir ürün üretimden sonra 3-4 el değiştirmeden bizlerin tezgâhlarına ulaşmıyor. 

Bu süreçte de asgari ücret, vergi, SGK primleri, ürün maliyetleri ve nakliye gibi giderlerin tamamı maliyet fiyatlarından sonra da bu ürünlerin üzerine yüklenerek geliyor. Bu fiyatların bu seviyelere çıkmasından hemşerilerimiz kadar bizlerde şikâyetçiyiz. Bizler artık bundan sonra yeni zamlar gelmesini istemiyoruz.

Bu süreçte hemşerilerimiz ne kadar zarar görüyorsa bizlerde onlar kadar zarar görüyoruz. Bizlerin bu satış tutarları üzerin eğelen zamlarla beraber işletme giderlerini eklemememiz mümkün değil. Bu maliyetler normale binerse 1-2 seneye normale dönmeye başlarız. Şu anda sanıldığı gibi bizler para kazanmıyor sadece ayakta kalmaya çalışıyoruz” dediler. 

Niğde’de çarşı pazarda alışveriş yapan Niğdeliler ise, sadece meyve değil sebze bile lüks oldu diyerek yaptıkları açıklamalarda; “Artık Pazar yerleri bile bizler için lüks haline gelmeye başladı. Yaz ayının ortasında olmamıza rağmen pazarın birçok tezgâhında geçen yıllardaki yaz meyveleri yok. 

CHP’li Adem; AKP'nin tarım politikaları enflasyonu artıracak! CHP’li Adem; AKP'nin tarım politikaları enflasyonu artıracak!

Pazarcılar fiyatları nedeniyle satılmadığından getirmediklerini söylüyorlar. Domates, biber gibi sorunlu aldığımız ürünler bile kış fiyatları gibi etiketlendirilmiş. 

Bununla beraber her hafa burayı etkileyen veya etkilemeyen fiyat artışları nedeniyle fiyatlar yükselmeye devam ediyor. Geçen haftalarda asgari ücret ve işçi yevmiyelerini söyleyen esnaflar şimdi de artan akaryakıt ve nakliye ücretlerini söylemeye başladılar. 

Eskiden olduğu gibi kilolarla değil artık tanelerle ürün almaya başladı. Yaz ayında bolluk bereket döneminde bu etiketleri gördüysek bundan 2-3 ay sonra nasıl bir fiyat tablosuyla karşılaşacağız? Bunu merak ediyoruz. Bu sene bırakın kışlık hazırlığını daha evin normal alışverişini yapamıyoruz. İnşallah bu fiyatlar kısa sürede normale döner yoksa bu kış hepimiz için çok zor geçecek” dediler.

Editör: Selim GÖKEL