Ak Parti Niğde İl Kongresi dün yapıldı.  Bu kongre daha öncekiler gibi sıradan bir kongre değildi. O yüzden bazı notları Niğde ve Bor arşivine eklemek gerekiyor.
 
Merkez İlçe kongresi ikna edilemeyen bir başka adaydan dolayı yapılamadı. Aynı sorun il kongresinde yaşanacak diye beklerken, Başbakan Davutoğlu soruna el attı ve çözdü. Tek aday Emrah Özdemir  ile kongreye gidildi.
 
 
Kongre, düzen, organizasyon olarak güzeldi. Ak Parti’nin bu yanını çok beğeniyorum. Böylesi organizasyonlarda her şey tıkır tıkır nizam ve intizamla gidiyor. Kalabalık aynı yerde yapılan bir önceki il kongrelerine göre yeterli sayılırdı.
 
Aday İl Başkanı Emrah Özdemir’in konuşma metni içerik olarak zengin değildi. Onca tartışma ve hengamelerden sonra daha ateşli bir konuşma bekliyordum. Milletvekillerinden  Ömer Selvi genelde teşkilata yönelik konuşuyor yine öyle oldu. Alpaslan Kavaklıoğlu, Yeni Türkiye ve Yeni Anayasa üzerine konuştu.
 
Niğde’ye Ak Parti döneminde bir çok yatırımcı bakan geldi. Ağızlarından çıkacak kelime merakla beklenir ama hep heybeleri boş çıkardı. Bu duruma alıştığımızdan mıdır nedir? Doğrusu Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’ın da heybesinin boş olacağını düşündük. Ama… Ankara-Niğde otobanı, köprülü kavşaklar, Çamardı ve Çiftlik’in tamamlanamayan yolları. Hızlı Tren ve Kayseri-Niğde- Ulukışla çift tren hattı. Son yıllarda yatırımlardan hiç nasiplenmeyen Bor ilçesine kehren Hızlı Tren bağlantı noktası. Hemzemin geçitler… Bu bölgenin Marmara gibi olacak sözleri… Bunlar kulağıma hoş geldi, beklemiyordum da. 
 
Bakan konuşmasına görüntülerimizde izleyebilirsiniz “havaalanı” “havaalanı” sloganları ile devam edebildi.
 
Kampanyalı Niğde  Havaalanı… Havaalanı konusunu ayrı bir yorum haberde işleyeceğim. İl Başkanı Emrah Özdemir kongre sonrasında havaalanı konusunda yok da demedi, var da demedi ama son noktayı  Başbakanın  koyacağını belirtti.
 
Buraya kadar kongrenin güzel jelatin ile ambalajlanmış yüzünü izledik.
 
Oysa kongrede öyle şeyler oldu ki… Emrah Özdemir ve Niğde Ak Parti adeta direkten döndü.
 
Konuşmalar bitti, oylamaya geçiliyordu ki… Gizlenen yönetim listesi gündeme bomba gibi düştü.
 
Temayül gereği, il yönetimine ilçelerden güçleri, delege sayıları gereği isimler yazılırdı. Bor ilçesinden de yönetime en az 5-6 kişinin yazılması gerekiyordu. Bu konu il yönetimi ve Bor Ak Parti ileri gelenleri ile  konuşulmuş rakam verilmiş  ancak isimler il yönetiminin takdirine bırakılmıştı.
 
Tam kongrenin ortasında gizlenen liste ortaya çıktı ve  Bor’un adı yoktu. 117 delegesi ile belirleyici olan. Niğde’nin en büyük ilçesi, üstelik Ak Partili belediyesi olan  Bor ilçesi listede yoktu.
 
Yönetim asıl-yedek listesinde, disiplin ve hakem kurulunda  Bor’dan isimler olmadığı gibi en önemlisi  Büyük Kongre Delege listesinde Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat ve Ak Parti Bor İlçe Başkanı Yavuz Ergun’un ismi yoktu.
 
Diğer ilçelerden isimler mevcut… Ama Bor yok!... (Niğde’den delege olan Niğde’de yerleşik aslen Borlu iki kişi , şaşırdığım isim  gazeteci İsmet Ünver hariç)
 
Bu liste, kongre salonunda bulunan sayıları 100’e yaklaşan Borlu delegeyi şok etti. 
 
Sıtkı Başkan ve Yavuz Ergun sazı! eline aldı.
 
Bor delegeleri toplandı, karar verildi oy kullanılmayacaktı. Ortalık gerildi, jestler, tavırlar, el hareketleri gırla gitti. Bor delgeleri tam kongreden ayrılacaklar iken… İl yönetimi tarafından yeni liste oluşturulacak teklifi geldi. İçinde Borluların olacağı yeni liste…
 
Bu arada, eski listeye itirazı olan sadece Bor değil, Ulukışla Belediye Başkanı Ali Uğurlu’da listedeki Ulukışla’dan bir isme itiraz etmiş ve delegeleri ile bir cenazeye katılımı gerekçe göstererek  oy kullanmadan salondan ayrılmışlardı.
 
Borluların oy kullanmama şeklindeki haklı tepkisi üzerine yeniden liste oluşturuldu. İlçe Başkanı Yavuz Ergun ismi büyük kongre delege listesine eklendi, Sıtkı Başkan’ın ki de yedek listeye.  Matbaadan yeni liste basıldı ve seçime geçilebildi.
 
Konuşmaların sonunda Ak Parti’nin ağır topları sahneye çağrıldı. O karede Bor yoktu. Bor’un haklarını savunan kimse yoktu!
 
Kongre direkten döndü dedim… Bakın Bor İlçesi oy kullanmasaydı kongre düşüyordu. Ulukışla zaten oy kullanmadan gitti. Sandıklar açıldı edindiğim bilgiye göre 168 oy çıktı. 10 oy boş çıktı ve Emrah Özdemir 158 oy aldı. Toplam delege sayısı 280 idi. Alınan oy sayısı  141’in altına düşseydi kongre gerçekleşemiyordu.  Ondan sonra siz düşününün olayı. Olay Niğde ile sınırlı kalmayacaktı. Genel Merkez zaten sorunlu Niğde’ye ne yapardı kim bilir? Gerisini siz tahmin edin…
 
 
Bu yazıyı kaleme alırken çok dikkat ettik. Sadece tespit yapmak istedik.
 
Olay sadece Ak Parti veya siyasi bir konu olarak değerlendirilemez, Niğde’nin Bor’a karşı bu ve  benzeri ayrıştırıcı, küçümseme tavrı yoğun şekilde var. Bu ayrıştırıcı tavır her fırsatta yaşanıyor, yaşatılıyor.
 
Neden böyle?  Sorusunun cevabını çok iyi biliyorum. Borlular da çok iyi biliyor. Emin olabilirsiniz.
 
Olayı Ak Parti meselesi olarak da görmüyorum. Ak Parti’de yaşanan bu olay MHP ve CHP’de var. Siyasette yaşanan bu olay Niğde’nin kaderine çöreklenmiş  bir kısım iş dünyasında da var,  hatta az da olsa bürokratlarda da var.
 
En son paragrafı içeren, çok bariz şeyler var. Yazacak çok konular var. Çıkartılacak çok gürültüler var.
 
Borlu ahmak değil!,.. şamar oğlanı hiç değil!
 
Şimdilik ilk söz bu…