Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu kapsamda, yeniden değerleme oranının 2023 yılı için yüzde 58,46 olarak belirlendiği kaydedildi. Bu zam ile birlikte araç muayene ücretleri zamlanmış oldu.
2024 yılında Türkiye'de araç muayene ücretlerine yapılacak olan zamlar kesinleşti. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen Yeniden Değerleme Oranı yüzde 58,46 olarak açıklandı. Bu oran üzerinden vergiler, harçlar ve cezalara zam yapılacak ve 2024 yılında vatandaşların ceplerinden daha yüksek miktarlar çıkacak.
Araç muayene ücretleri için belirlenen fiyat tarifesi, yasal uygulamaya göre Yeniden Değerleme Oranı esas alınarak hazırlanıyor. Yüzde 58,46'lık artışla birlikte araç muayene ücretleri de bu oranda yükselmiş oldu. Yeni fiyat tarifesi için hesaplamalar yapılırken araç sahiplerinin ödemeleri gereken muayene ücretleri belirlendi ve bu tarife dahilinde KDV hesaplamaları yapıldı.
Araç muayene ücretlerinde şu artışlar gözlendi:
- Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet: 585 TL'den 927 TL'ye yükseldi.
- Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork: 1.149 TL'den 1.821 TL'ye yükseldi.
- Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker: 1.554 TL'den 2.462 TL'ye yükseldi.
Araç sahipleri, her yıl yapmaları gereken araç muayenelerinde bu yeni ücretlendirmeleri göz önünde bulundurarak planlama yapmalıdır. Araç muayeneleri, trafiğe çıkan araçların düzenli olarak denetlenmesini sağlayarak daha sağlıklı bir trafik akışına katkıda bulunur. Araçların muayeneden geçememesi durumunda trafiğe çıkamaması, eksikliklerin hızla tamamlanarak araç kaynaklı trafik kazalarının en aza indirilmesine katkı sağlar.

NESOB Başkanı Yeşil, esnafın sorunlarını anlattı NESOB Başkanı Yeşil, esnafın sorunlarını anlattı

Editör: Selim GÖKEL