CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında söz olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, "2023 sonunda kendi millî ve özgün hibrit roketimizle Ay'a ulaşarak sert iniş gerçekleştireceğiz” şeklindeki sözlerini hatırlattı ve 2023 yılının sonuna geldiğimiz bu günlerde, projenin akıbetinin açıklanmasını istedi.  

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2024 yılına ait bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonunda söz olarak, ilgili bakanlığın faaliyetlerine yönelik eleştiri ve değerlendirmelerde bulundu. 

ÇIRAK VE STAJYERLERİN İŞİ BAŞLAMA GÜNÜ SİGORTALILIK BAŞLANGICI SAYILMALI 

Bakan Mehmet Fatih Kacır’ın sunum yaptığı toplantıda bir konuşma yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, KOBİ’lerde, çırak ve stajyer olarak bulunan gençlerin işe başladığı günün yaşlılık sigortası olarak başlatılması yönündeki taleplerini yeniden gündeme getirdi. Gürer, “Çırak ve stajyerler, büyüklerin yaptığı işin aynısı bu gençlere yaptırılıyor ‘Öğrenci bunlar’ deniliyor. ‘Öğrenci’ denen insan, diğer çalışanlarla aynı şartlarda sekiz saat çalıştırılıyor. Bunların çalışma şartlarının ya belirlenmesi ya da bunların yaşlılık sigortasının bir an önce başlatılması gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

YURTLARDAKİ ASANSÖR KAZALARI 

Kredi ve Yurtlar Kurumana ait bir öğrenci yurdundaki asansör kazasında bir kız öğrencinin hayatını kaybetmesiyle ilgili konuya da işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hangi asansöre binsek üstünde bir tane etiket var; kimi yeşil, kimi kırmızı, kimi mavi. Bunlarla ilgili verilen sürelerden sonra bu iş gene devam ediyor. Şu iş için teknik anlamda Makine Mühendisleri Odasıyla oturulup protokol yapılsın, kamu başta olmak üzere bu iş Makine Mühendisleri Odasına verilsin. Ben daha önce Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesinde de söyledim, özel sektörde bugünkü koşullarda elemanların ücretleri düşük tutularak kalifiye olmayan çok insan bu işle görevlendiriliyor. İnsan sağlığıyla doğrudan ilgili bir olay. Mühendislerin denetimi ve kontrolünde bu süreç yürütülsün” diye konuştu.

Coolermed'in İleri Teknolojiyle Donatılmış Medikal Soğutucu Modelleri Coolermed'in İleri Teknolojiyle Donatılmış Medikal Soğutucu Modelleri

YABANCI FİRMALARA NEDEN PARA ÖDÜYORUZ 

 Türk firmalarının yurtdışında yarattığı marke değerlerine verilen destek olarak nitelendirilen Turquality ile ilgili değerlendirmede bulunan Gürer, ancak yurtdışında destek alan firmaların şirketleri sattığını aktardı. CHP Milletvekili Gürer, satılan şirkete Türkiye’nin halen para ödüyor olmasını eleştirerek, “Kim almış? Yabancı almış; İngiliz firması olmuş, Amerikan firması olmuş, Fransız firması olmuş, biz hâlâ destek oluyoruz. Bu, Sayıştay raporlarıyla ortaya çıktı, Sayın Ticaret Bakanı Mehmet Muş döneminde de sormuştum bunu. Turquality'deki 18 firma yurt dışına satıldıktan sonra devletin verdiği destekten dolayı Sayıştay raporlarına yansıyan tutar vardı” dedi.

TOGG’U YABANCI FİRMA SATIN ALIRSA…

Konuyu Türk araba markası olan Togg ile bağdaştıran CHP Milletvekili Gürer, “ Togg'u da, bu kadar çok sahiplenip anlattığınız Togg'u da yarın özel bir sektör gelse "Ben bu Togg'u almak istiyorum." dese -Amerikalı, İngiliz, Fransız- alabilir mi alamaz mı? Satış koşulları yok yani yalnızca Türkiye'ye mi ait? Onu da bir ifade ederseniz memnun olurum” şeklinde konuştu.

AY’A DA İNEMEDİK!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Millî Uzay Programı tanıtımında yaptığı konuşmada, "2023 sonunda yakın dünya yörüngesinde ateşleyeceğimiz kendi millî ve özgün hibrit roketimizle Ay'a ulaşarak sert iniş gerçekleştireceğiz” şeklindeki sözlerini hatırlattı. CHP Milletvekili Gürer,  bu açıklanana Anadolu Ajansının arşivinde olduğuna dikkat çekerek,  “Şimdi, 2023'ün sonuna geldik, bu kez de biraz evvelki sunumda şöyle deniyor: "Ay'a erişebilen sayılı ülkeler arasına girmemizi sağlayacak Ay Araştırma Programı kapsamında Millî Hibrit İtki Sistemi'mizle çalışan uzay aracımızın tasarımını tamamladık, üretim süreci devam ediyor." Yani Sayın Cumhurbaşkanının Ay'a ineceğimizi söylediği tarihte siz daha tasarımı tamamlamamışsınız. Ona nasıl bilgi veriliyor, bu neyin nesidir? Yani 2021'de olmayan bir şeyi olacak gibi anlattık, geldi 2023, bitti işte, eğer olsaydı bu gerçekleşmiş olacaktı” ifadelerini kullandı. 

 SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI MEHMET FATİH KACIR – Dolayısıyla bunları da bu kare kodları okutarak inceleme imkânına sahipler Peki, Ay Araştırma Programı’mıza ne oldu? 2023'te Ay'a gidecektik, gidemedik. Evet, 2023'te Ay'a erişemedik ama programa, projeye devam ediyoruz. Bakınız, bunlar dünyada... evet, sert iniş yapacaktık. Bu teknik bir tabirdir Ay Programı’na devam ediyoruz” 

Editör: Selim GÖKEL