Merhaba değerli okuyucular. Bu sayımızda  Ulu Önder Atatürk’ün ailesinin bir ferdi olarak kabul görmüş değerli büyüğümüz Halil Nuri Yurdakul hakkında birşeyler karalamak istiyorum.

Halil Nuri Yurdakul 1898 Yılında Niğde ili Bor ilçesinde dünyaya  geldi. Kurtuluş Savaşında büyük kahramanlıklara imza atan Halil Nuri Yurdakul, Pazarcık, Bozüyük, ve İnegöl’de bölgeden oluşturduğu gönüllü askerlerle emperyalist güçlere karşı koyuş, Bursa cephesinin kurulmasında da büyük yararlar sağlamıştır. Atatürk ve Ali Fuat Cebesoy’dan emir alarak Topladığı milli kuvvetlerle düşman selinin karşısına çıkmış yüz bin düşmanın yüz kişilik bir kuvvetle ilerlemesini durdurmuş ve bu haberi bir raporla Ali Fuat Cebesoy’a bildirmiştir.  Bu rapor Atatürk’e ulaştığında Atatürk Yaveri Muzaffer Kılıç’a dönerek şöyle der. “Çocuk Başardı” Atatürk ardından Ankara’ya döner.  Bu konu 27 Aralık 1938 yılında yayınlanan “Ayyıldız” gazetesinde “Yüzbin düşmana yüz TÜRK” manşetiyle gazeteleri süslemiştir. 

Halil Nuri Yurdakul’un kahramanlık hikayelerinin bir makaleye sığması mümkün değil. Ancak Yurdakul’un Cumhuriyetin ilanından sonra da Atatürk ve ailesiyle görüşmeleri devam eder.  Çok değil birkaç yıl önce tesadüfen karşılaştığım bir olayı sizinle paylaşmak isterim.

Bilindiği üzere Halil Nuri Yurdakul’un ikamet ettiği ev Bor’dadır. Bir gün bir telefon aldım.  telefondaki kişi Yurdakul un evinde birilerinin olduğunu söylüyordu. Yanıma o dönem Gazetemin Genel Yayın Yönetmenliğini yapan Yeni Çağ Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Yusuf Timuçun MERT’i  alarak Halil Nuri Yurdakul’un evine gittim.  Ev in tavanı çökmüş toz toprak altında bir tarih yatıyor. O dönem Kültür Müdürlüğüne yeni atanan Mehmet Öncel Koç burayı tesbit etmiş elemanları ile birlikte toprak yığınının altında yatan tarihi dışarı çıkartmaya çalışıyor. Her çıkan materyal ayrı bir değer. Orada benim dikkatimi Halil Nuri Yurdakul’un mektupları çekmişti. O mektuplardan anlaşılıyor du ki Atatürk’ün kardeşi Makbule hanım Halil Nuri Yurdakul ile memleket meseleleri ile ilgili sürekli mektuplaşıyor ve  Makbule hanım Bor’a geliyor ve kalıyor.  Buradan Gün yüzüne çıkan bir tarihi,    “Arşiv Belgelerine göre Halil Nuri Yurdakul” adı ile daha sonra  yayınlayan Kültür Müdürlüğümüze teşekkür etmeden geçemeyeceğim.

Bu vesileyle ;  Atamızı ve ülkemizin milli birlik ve mücadelesi için can veren tüm şehitlerimizi şükranla anarım.

Kalın sağlıcakla…