Bir Tyana Festivali geride kalmış demeyeceğim, çünkü bu festival yeni bir dönemin müjdecisidir!

Başkan Beytullah Kirazcı, seçilmeden önce farklı bir dil kullanıyordu; Sevgi, Birlik, Demokrasi...

İçi doldurulmamış, soyut kavramlardı, kulağa hoş geliyordu, toplumda yansıması büyük oldu! Kavgasız bir seçim, polemiksiz bir siyaset, herkesin görev aldığı kampanyalar…

Nihayetinde Kemerhisar’da değil, İç Anadolu’da büyük bir başarı ile seçildi…

 
***
Gözler üzerindeydi, değişim başlamalıydı ama bir eksik vardı!

Ne, Nerede, Nasıl ve Kimle?

Festival değişim için bir fırsattı, Kemerhisar’ı değiştirmek için fırsat, Kemerhisarlıları Kemerhisarlılarla değiştirmek için bir fırsattı!

Size şöyle festival oldu, böyle katılım oldu, şu kadar kişi felan geldi demeyeceğim!

Onu zaten tüm çıplak gözler gördü!

Ya uslarda ki yansıması, fikirlerin değil, bedenlerin değişmesi?

Gelin festivali farklı bir açıdan değerlendirelim;
 
***
Kirazcı için festival, Kemerhisar Milliyetçiliğinin dönüm noktasıdır!

Kirazcı gibi, siyasetin çekirdeğinden gelen birisi artık, bu kavramı aşmak zorunda olduğunu da bilir, çünkü Kemerhisar Milliyetçiliği bu festivalle hedefine ulaşmıştır! Bu eksende yürütülecek etkinlikler, Kemerhisar’ı daha ileriye götüremez!

 
***
Kirazcı için festival, yeni yönetim anlayışının başlangıcıdır!

28 Ekim 2012’de halka sandık koyarak, Kemerhisar modeli diyen birisi, eylem ve icraatlarıyla alternatif belediyecilik kavramının içini doldurdu. 1 Nisan 2014’de ise yeni bir döneme geçmesine rağmen, bunu bu kadar keskin ve net ifade edeceği bir ortam bulamadı! Bu yüzden TYANA YEREL YÖNETİM TEORİSİ 30 Temmuz 2014 itibariyle resmen yürürlükte, bu dakikadan sonra ne Kemerhisar için, nede Başkan Kirazcı için eskiye dair bir şey olmayacağı kesin! Çünkü Kemerhisarlı kabuğunu kırdı, ufku gördü, modeli bilmese de bir nefer olmaya hazır!

***

Kirazcı için festival, yeni bir ekibin müjdecisidir!

Başkan Kirazcı göreve geldiğinden beri, belediyede rotasyona gitmemiş, bu ekiple bir şeyler yapılabileceğine inanmıştı. Mevcut ekip, değişim savaşının ilk raundu kazandı, yalnız kazanırken bir şeyi gördü, ileri ki rauntlarda nakavt olacağını! Kirazcı, rotasyon yada tasfiye yerine, ekibin performansını maksimuma çıkararak, güçlerini test etti. Bu bayrak yarışıydı, hedef büyüktü, Ya Kirazcı’ya engel olunacak, ya da Kirazcı’nın arkasına vagon olacaklar! Görünen o ki artık, Kirazcı, bürokratik engelleri aşmak için verdiği çabayı ekibinin ön yargılarını açmak için çabalamayacak! Çünkü o ekip; meclis üyesinden zabıtasına kadar, Kemerhisar için farklı, yenilikçi insan kaynaklarına ihtiyaç olduğunu gördü! Mevcut ekip artık Kemerhisar ve Kirazcı için takviyeyi isteyecek!

***

Kirazcı için festival kadınların nefer olduğunun göstergesidir!

Başkan Kirazcı seçilmeden önce proje tanıtım toplantısında kendisini Kemerhisar kadınlarına teslim etmişti! O kadınlarda Kirazcı’yı her evden üstelik AKP’li evlerden bile oy toplayarak iktidara getirmişti! Kirazcı ise seçildikten sonra gençlik ve çocuk meclisini oluşturarak, geleceği yeni yönetim anlayışı için garanti altına aldı! Festival gösterdi ki, görevi ve konumu ne olursa olsun, her kadın bu değişimi istemekte ve elinden geleni, hiyerarşik bir düzen içinde yapacaktır. Kemerhisar Girişimci Kadınlar Kooperatifi bunun göstergesidir! Üstelik bu sosyolojik değişim CHP’nin Kadın Kolları örgütlenmesine hapsedilemeyecek kadar büyük bir olgudur! Kısacası kadınlar, Kemerhisar’da değişimin bayraktarı olmaya devam edecek!
 
***

Kirazcı için festival, gençliğin gövde gösterisidir!

3 gün süren toplamda 40 bin kişinin geldiği, etkileşimde bulunduğu onlarca etkinlikte bir kimsenin dahi burnunun kanamaması, güvenlik güçlerinin aldığı önlemden değil, gençliğin festivale yani Başkan Kirazcı’ya sahip çıktığındandır! Üstelik bir disiplin içinde, saygıyı temel alan hiyerarşik düzen bozulmadan o kadar iyi koordine oldular ki, kolluk güçleri için festivalde görev olarak sadece dinlenmek düştü! Ama gözden kaçmaması gereken bir unsur var, bu gençliği buraya bağlayan ideolojik nedenler ki, Edip Akbayram “Motorlara Maviliklere Süreceğiz” dediği anda çakmak çakmak gözleri olan o gençler, Başkan Kirazcı’nın kendisine duyduğu güveni boşa çıkarmayacaklar! Kısacası laik, Atatürkçü, devrimci, Tyana Yerel Yönetim Teorisi’ni Türkiye’ye ihraç edecek bir kuşak yetişiyor!


***

Kirazcı için festival meydan okumadır!

Eskiyi arzulayan, şöyle olabilirdi diyen, önüne ileride engel olmak isteyen, kısacası 30 Temmuz 2014 öncesine ait kim nerede ve ne konumda olursa olsun hepsine birden bir meydan okumadır! Gelin yapabiliyorsanız daha iyisini yapın, yapamıyorsanız değişime ses verin demektir! Kirazcı YAPIYORUM, YAPACAĞIM VE EN İYİSİNİ YAPACAĞIM demektedir ki, ileri de sadece Kemerhisar’da değil, başta Niğde olmak üzere tüm Türkiye’de bir şeyler yapacağını da bu meydan okuma ile ilan etmektedir.

 
***

Kirazcı için festival, lale devrinin işaretidir!

Etten kemikten yaratılmış Başkan Kirazcı’nın aklında ne vardır bilemeyiz ama bu festival ile birlikte Kirazcı kısa bir dönem hız kesecektir! Yeni dönemin, yeni kavramlarının halk tarafından telaffuz edilmesini test edecektir. Çıtanın yüksekliğini birden düşürerek, kendi yeni yerel yönetim teorisinin ne kadar gerekli olduğunu ispatlayacaktır. Tahminimce Kirazcı, ileri de büyük bir politik manevra olarak adlandıracağımız, rutin başkanlık dönemine geçecek ve mevcut ekibin değişimi sürdürmesini izleyecektir.

 
***

Kirazcı için festival, Tyana isminin tescilidir!

Kirazcı, hayalleri olan ve hayallerini gerçekleştirmek için devrimci sabırla ilerleyen birisidir! Bu bağlamda Tyana isminin önce Kemerhisarlılar tarafından benimsenmesi ve yaygınlaştırılması gerekiyordu! Bundan önceki 13 festival sırf kulağa hoş geldiği, tarihi yer ismi olduğu için adı Tyana Festivali’ydi. Kirazcı içinse Tyana Festivali demek, gerçekten Tyana’ya geçmişten geleceğe bağlayan büyük bir kavram demekti, bu festivalle Tyana ismi 7’sinden 70’ne sıradanlaşarak, kabul gördü artık! İlerleyen günlerde Belediye Meclisi ismini Tyana diye değiştirmek isterse hiç şaşmam! Zira Kemerhisar ismi, Tyana’nın bir eserinin adıdır sadece! Oysa Tyana, kemerlere hapsedilmeyecek kadar, büyük bir birikim, tarih, sanat ve bilimdir!

 
***

Kirazcı için festival iktisadi devrimdir!

Sadece festival ile birlikte milyonlarca lira harcasanız Niğde’ye ve Türkiye’ye Kemerhisar’ı bu kadar tanıtamazsınız! Gayri menkul değerleri 30 Temmuz öncesi ve sonrası diye bir kavram oluşacak! Nüfusta son 4 ayda artış eğilimi katlanarak büyüyecek! Düşünün bir kasabada 63 yataklı bir otel, 20 yataklı bir misafirhane yapılıyorsa, çok yakında küçüğünden başlayarak, büyüğe giden yatırımcılar da gelecek! Kemerhisar ekonomisi bu yıl don felaketi ile sekteye uğradığı için göç eden, yatırım yapan insanlarla ayakta duracak ama asıl turizmi keşfedecek! İşte bu festival ekonomik açıdan Kemerhisar’ın kabuğunun kırıldığının resmidir!

 
***

Kirazcı için festival, yenilgiler tarihinin sonudur!

O idealist, fikirleri için bedel ödemekten vazgeçmeyen inatçı adamın peşinden gittiği ideolojilerin, fikir ve önderlerin Kemerhisar’da başarıya ulaşmış suretidir! Hep deneyerek, öğrenerek, kaybederek edindiği tecrübeler artık eski kitabı olan yenilgiler tarihini kapatmış, yengiler yani zaferler kitabının kapağını açmıştır!

Diyeceksiniz ki 30 Mart bir zafer değil miydi?

Değildi!

Beklenen ve olması gereken bir sonuçtu! Çünkü tek başına, planladı, sistemi kurdu ve başardı! Oysa Tyana Festivali, tek başına değildi, bir ÖNDERDİ, önderlikte kolay olan kaybetmekti, ki kendisi kaybetmeyi tatmış birisiydi ama bu sefer başardı! Çünkü başarmak için inanmış, önderliğini Kemerhisar’a kabul ettirmişti!

 
Bir festivalden aklımda kalan notlar bunlar… Mutluluklar, aksilikler hepsi anın gerçeğidir, oysa gelecek fikirdedir…

 
Gökhan ÖZBEK
www.twitter.com/gokhanozbek