Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Şahin’in konuşmacı olarak katıldığı “10. Yılında Türk Keneşi” konulu sohbette, Avrasya bölgesinde yer alan Türk dildeş ülke ve toplulukların kurumsal iş birliğini mümkün kılan ve Türk Keneşi olarak da anılan Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin kuruluş süreci, yapısı, işlevleri ve günümüzdeki durumu değerlendirildi.

Konuşmasının ilk kısmında, Türk Keneşi’nin ortaya çıkışını hazırlayan Türkçe Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirveleri sürecini değerlendiren Çiğdem Şahin, 1992’den 2010 yılına kadar toplam on kez düzenlenen bu Zirvelerin, 18 yıllık süreçte ortaya çıkan çeşitli sorunlara rağmen kararlılıkla sürdürülmesi sayesinde kurumsal işbirliği aşamasına geçilebildiğini ifade etti. Şahin, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye ve Türkmenistan’ın birlikte çıktığı yolda, Özbekistan ve Türkmenistan haricindeki dört Türk devletinin 2009 yılında imzalanan Nahçıvan Anlaşması’yla kurdukları Türk Keneşi en önemli somut başarı olduğunu belirtti. 10 yıllık tecrübenin ve kat edilen yolun sonunda, 15 Ekim 2019 tarihinde Bakü’de düzenlenecek olan 7. Türk Keneşi Zirvesi’nde Özbekistan’ın da üye olmasıyla birlikte Türk Keneşi’nin artık 5 üyeli olacağını belirten Şahin, ayrıca Macaristan’ın da gözlemci üye olarak katıldığı örgütün yapısı ve işleyişi hakkında bilgiler vererek, örgütün Türk Dünyası bütünleşmesindeki önemini ve katkısını vurguladı.

Konuşmanın ikinci kısmında Türk Keneşi’yle ilişkili kuruluşlar olan Türksoy, Türk Kültür ve Miras Vakfı, Uluslararası Türk Akademisi, Türk İş Konseyi ve Türkpa’nın fonksiyonlarına da değinen Şahin, Keneş’in ve Türk Dünyasının geleceğine en büyük yatırım olarak değerlendirdiği TÜRKÜNİB (Türk Üniversiteler Birliği) ve onun bünyesinde gerçekleştirilen uluslararası faaliyetleri de değerlendirdi. Özellikle yükseköğretim alanında somut bir program olarak 2017-2018 eğitim-öğretim yılından bu yana uygulanan ve Türk Dünyasının Erasmus’u olarak tanınan Orhun Değişim Programı hakkında bilgi veren Şahin, 4 Türk devletinden 23 üniversitenin üye olduğu TÜRKÜNİB’in en yeni üyelerinden birinin Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi olmasının gurur verici bir gelişme olduğuna, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörlüğünün kısa sürede Üniversitenin Orhun Değişim Programına aktif olarak katılım sürecine girmesinin önemine dikkat çekti. Bu değişim kapsamında Üniversite’ye ilk gelen öğrenciler olan, Kırgızistan’dan Cazgül Nazarbayeva ve Kanykei Turdalieva da sohbete katılan öğrenciler arasındaydı.

Yoğun ilginin olduğu sohbet programı, katılımcılarının sorularının ardından Türk Ocakları Niğde Şubesi Başkanı Prof. Dr. Metin Hakan Severcan’ın Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Şahin’e teşekkür plaketi sunmasıyla sona erdi.

Editör: TE Bilişim