Değerli Hemşehrilerim,

Konya - Karapınar Güneş Enerji Santrali ve AR-GE Merkezi ihalesi 20 Mart 2017 günü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda gerçekleştirildi.
 
Bu ihale ile, güneş enerjisinden yararlanmak için gerekli olan tüm ekipman Türkiye’de üretilecek. Kısacası, Karapınar ilçesi güneş enerjisi ile ilgili yeni bir teknolojik ve istihdam merkezi olma önceliğini kazandı.
 
08 Aralık 2016 günü BOR HABER.NET gazetesi ile Niğde yerel gazetelerine gönderdiğim “Aman 2016 Yılı Bitmesin!” başlıklı yazımda; Bor “Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi”nin de bir an önce Karapınar seviyesine gelmesi için önündeki engelin, bir kısım arazi üzerindeki MERA kararının kaldırılması ve OT bedelinin ödenmesi olduğunu belirtmiştim.
 
Bu problem halledilmeden, Organize Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğünce yapılması gereken hiçbir işlemin başlayamayacağını vurgulamıştım. Ama üzülerek görüyoruz ki bu problem hala çözülmeyi beklemektedir.
 
09 Kasım 2015 tarih ve 2015/8241 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile ilan edilen bu ihtisas bölgesi, aradan geçen yaklaşık bir buçuk yılda neden hala bu problemle uğraşmaktadır?
 
Niğde bürokrasisi ve Niğde Valiliği kısa sürede olumlu evrakı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na göndermesine rağmen neden bu problem devam ediyor? Hani hep bürokratik vesayet şikâyet edilir, işler bu sebeple aksıyor denilir. Bu işte bürokrasi gerekeni zamanında yapmış. Peki, neden hala Bakanlık Makamı bu imzayı atıp işin önünü açmıyor?
 
Bakanlık Makamı önce Bakanlar Kurulu Kararnamesini onaylıyor ama aradan geçen uzun süreye rağmen yapması gereken işi imzada bekletiyor ve işi fiilen engellemiş oluyor. İşte bunun adına engelleyici VESAYET denir. Bu vesayeti ancak siyasi güç çözer ve bugüne kadarda çözmeliydi…
 
Ancak bu yolla, kalkınma yarışında olması gereken ilimiz, işsizlik ve gelişme yolundaki zaman kaybını belki telafi edebilir.
 
Başarı dileklerimle…

 
Akın GÖNEN
Devlet E. Bakanı
17 - 20. Dönem Niğde Milletvekili
22.03.2017