Ülke gündemimiz şu günlerde çok dolu. Amerika başkanlık seçimleri baş sırada. Musul, Suriye çatışmaları ikinci sırayı işgal ediyor. Terör ise otuz yıldır değişmeyen yerini yine koruyor. Türkiye’nin Başkanlık Sistemi tartışmaları ise yeniden gündeme oturdu.
 
14 Ekim 2016 günü İzmir-Ödemiş’te Dünya Kadın Çiftçiler Günü programında Başbakan Sayın Binali YILDIRIM “Milli Tarım Projesini” açıkladı. Bu projenin; kırsalda yaşayan ve tarımla uğraşan 20 milyon vatandaşı ilgilendirdiğini, Tarım Bakanlığınca 19 ürünün stratejik olduğunun belirlendiğini, yurdumuzun 941 havzaya ayrıldığı ve bu havzalara göre ürünlerin destekleneceğini ifade ettiler. “Bilimsel olarak tecrübelere göre tespit edilen havzalara yönlendireceğiz, oraya destek vereceğiz” ifadesini kullandılar. Belirlenen ürünler dışında da ekim yapılabileceğini ama bilecek ki o ürünü ektiği zaman kendi hesabına yapacak, destek alamayacak dediler.
 
Son söz olarak da özetle; “Kafama Göre Değil Havzama Göre…”  ifadesiyle birlikte, Ödemiş patatesin merkezi başka bir ilin patates üretmesi halinde üretim fazlasının oluşacağı dile getirildi.
 
Açıklanan projenin ülke tarımımızı ve hayvancılığımızı kökten etkileyecek bir proje olduğu açık, konuşma sırasında örnek olarak verilen Ödemiş patatesi de Niğde çiftçisini yakından ilgilendiriyor.
 
Niğde, iki büyük ova üzerinde kuruludur. Proje ile ovaların sit alanı olarak ilan edileceği de ifade edildi. Bu durumda gelecekteki imar ve diğer sektörlerin gelişimi çok iyi hesaplanarak ovaların sınırlarının tespiti hayati önem arz ediyor. Aksi halde sit alanı olarak tespit edilecek yörelerde imar, barınma gibi sorunların gelecekte yaşanması kaçınılmaz hale gelebilir. Bu konu imar planları açısından ve diğer sektörler açısından İl Özel İdaremiz, Belediyelerimiz ve diğer sektör temsilcilerini de çok yakından ilgilendiren bir konudur. Sonrada telafisi mümkün olmayan hukuki sorunların önceden hesaplanması, mevzuata bu sıkıntıları çözecek hüküm ve mekanizmaların önceden konulmasında isabet vardır.
 
Milli Tarım Projesinin; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütüldüğü daha sonra Tarım Destekleme ve Yönlendirme Kurulunda son şeklinin verileceği ve Bakanlar Kurulu Kararı olarak kaleme alınarak Resmi Gazetede yayımlanması ile 2017 yılında yürürlüğe gireceği öğrenildi.
 
14 Ekim 2016 günü yapılan bu çok önemli açıklama; Bakanlığın “www.tarim.gov.tr/Haber/1037/” internet adresinden “Başbakan Yıldırım-Milli Tarım Projesi’ni Açıkladı” haberinde istenildiğinde dinlenilebilinir.
 
Konuşma sırasında Başbakan, konunun detaylarının Bakan Sayın Faruk ÇELİK tarafından bilindiği, yürütüldüğü ve isteyenlerin oradan detaylı bilgi alabileceğini açıkça ifade etmişlerdir.
 
Tarım ve hayvancılığımız açısından son derece önemli bir değişim ve dönüşüm yaşanacağı açık açık ifade edilmektedir. Bu değişim ve dönüşümün bilimsel olarak tecrübelere göre tespit edilen havzalara yönlendirileceği ifade edilmiştir.
 
Niğde olarak bu değişim ve dönüşümün bizi nasıl etkileyeceğinin şimdiden bizim tarafımızdan gecikmeden değerlendirilmesinin yapılmasının çok ivedi bir zaruret olduğu kanaatindeyim. Çünkü bizim için sıkıntı yaratan konular ortaya çıkarsa; düzeltilmesi talebimiz ancak bu kısa süre içerisinde ve çalışmanın yapıldığı “Bilimsel ve Tecrübe” kriterlerine uygun tarzda yapıldığı takdirde dikkate alınabileceği kanaatindeyim.
 
Bu konuda geçtiğimiz yıllarda Vilayet, Üniversite, Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile yapılan NİGEP (Niğde Gelişim Projesi) çalışması iyi bir örnek olabilir.
 
Vilayet, Üniversite (Ziraat Fakültesi), İl ve İlçe Ziraat Odaları yetkili ve uzmanlarının katılımı ile yapılacak bir TARIM ÇALIŞTAYI ile sonuç alınacağı kanaatindeyim. Bu çalıştayın açılış veya final toplantısına bu konuya emek veren, savunan ve sorumluluğunu taşıyan Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk ÇELİK’in katılımı da değerli vali ve siyasilerimiz tarafından sağlanabilinirse ilimiz açısından çok hayati bir fırsat yaratılacağı kanaatindeyim.
 
Projenin; tüm ülkemize, ilimize ve çiftçimize hayırlar getirmesini diliyorum.

 
Akın GÖNEN
Devlet E. Bakanı
17 - 20. Dönem Niğde Milletvekili