Tespit 1
Sadece Niğde merkezine  içme suyu sağlayan 48 kuyu var. Bor İlçesi, Ulukışla İlçesi içme suyu kuyulardan temin edebiliyor. Kuyu suyunun kalitesi de tartışılır. Maliyeti yüksek… Niğde’nin bir çok beldesi ve onlarca köyü kuyu suyu içiyor. Bazı bölgelerde içme suyu sıkıntısı yaşanıyor.  Kuyudan sağlanan içme suyu yeraltı su kaynaklarını tüketiyor. Elektrikten tasarruf için köylerde her kuyunun motorunun elektrik ihtiyacı  İl Özel İdare tarafında hazırlanan proje ve yatırım ile  güneş enerjisinden sağlanıyor. Sadece Niğde Belediyesi’nin  kuyulardan dolayı 2012 yılı rakamı ile aylık ödediği elektrik faturası tutarı 500 bin lirayı  lirayı aşkındı… Yıl 2019 rakamı tahmin edin. Niğde Belediyesinin başka hizmetler için harcaması gereken parası elektriğe gidiyor.

Tespit 2
1998 yılında Niğde  Milletvekili Akın Gönen, Niğde, Bor ve Altunhisar yerleşim merkezlerinin hem içme suyu hem de tarımsal sulama suyu ihtiyacını gidermek için proje hazırlattı. Proje Ecemiş Suyunun bu gölgelere getirtilmesi kuyu suyu kullanan bölgelerin içme suyunun karşılanması ve artan bölümün de tarımsal sulamada kullanılması içindi.  Niğde, Bor ve Altunhisar’ın içme suyunun temini yanında 25 bin hektarlık alanın sulaması da gerçekleştirilecek bir proje idi.

Akın Gönen’in Ecemiş suyu projesi o dönem çok eleştirildi. Muhalefet partileri hayal olarak gördü bu şekilde propaganda yaptılar. Çamardı da olumsuz propaganda yapıldı. Suyunuz sizin denildi, zarar göreceksiniz denildi. Basit kişisel politikalara kurban edildi.
Her şeye rağmen proje 2 yıl süren fizibilite  çalışmalarından sonra  2000  yılında onaylandı ve uygulamaya hazırdı. İlgili bakanlığın yatırım programına aldığı proje 2010 yılında tamamlanacaktı.

Seçim oldu… Akın Gönen tekrar  seçilemedi… O dönem hükümet kuran DSP’den Eyüp Doğanlar ve MHP’den Mükerrem Levent seçildi… Proje takip edilmedi. 2002 yılında iktidara gelen Ak Parti hükümeti ve Niğde milletvekilleri de hiç ilgilenmedi. Ecemiş Suyu projesi atıl kaldı. Oysa Niğde’nin yüz yıllık içme ve sulama suyu çözülüyordu. O  dönem küçük Gap olarak görülüyordu.

Tespit 3
Aksaray ili su sıkıntısı çekiyor. Mamasın barajı suyu kirli. Kuyu suyu kullanıyorlar. Aksaray siyasetçileri bu konuya el attılar. Kaliteli içme suyu taleplerinin yanında,  bir çok tarımsal kooperatif, tarımsal ve hayvancılık kuruluşları yeraltı sularının tükeneceğini su sorununa çözüm bulunmasını tarım alanında kullanılacak suyun miktarının artırılmasını talep ediyorlardı. İçme suyu sorunu çözülürse yeraltı suları sadece sulama amaçlı kullanılacak kullanım süresi ve potansiyeli/yıl olarak artacaktı.
 
Kişisel değil, hizmet siyaseti yapan Aksaray yerel yöneticileri ve milletvekilleri Akın Gönen beyin bu projesine sahip çıktı. 210 kilometrelik uzaklıktaki Ecemiş suyunu ısrarla talep ettiler, birlik içinde takip ettiler ve başardılar. Her seçimde bir çok yatırım koparan Aksaray siyaseti Niğde’nin seyrettiği, sahip çıkmadığı projeyi sahiplendi son üç yıl içinde  Devlet Su İşleri Bakanlığı proje, etüt ve uygulanabilirliği araştırması sonuçlandı. Başbakan Binali Yıldırım geçen seçimde müjde verdi. Cumhurbaşkanı nezdinde de onay gördü ve şimdi Aksaray 100 yıllık içme suyu ihtiyacını temin etti. Proje uygulamasına başlandı.

Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı belediye ile ilgili yaptığı konuşmalarda ulusal ve yerel basına  hep Aksaray’ın su sorunun Ecemiş Suyu projesi ile çözüldüğünü belirtiyor.  Ecemiş suyu bugünlerde yerel seçimin gündemi oluyor. Su İşleri  Bakanı Veysel Eroğlu’na fahri hemşerilik verdiler. Bakan  ve Başkan Aksaray’ın bütün köylerinin “memba suyu” içeceğini televizyonlardan söyledi. Aksaray’a bu tarihe kadar yapılan en yüksek tutarlı yatırım diyorlar.  Niğde’nin de içme suyu bu hattan sağlanacağı ama ne kadarı olacağı ise henüz net değil.
Niğde’nin Ecemiş suyu Aksaray’a helal olsun… İş bilenin…

Tespit 4
Onlarca yıldır Akdeniz’e dökülen Ecemiş suyu Eski Niğde Milletvekili Akın Gönen’in hazırlattığı proje ile bir baraj ve regülatörlerle bölge köylerinin ihtiyaçları karşılandıktan sonra Niğde, Bor ve Altunhisar’ın içme suyu ihtiyacını karşılayacaktı. Artan su ile 25 bin brüt, 22 bin 500 hektar Bor Emen Ovası ve Altunhisar Ovalarına sulama suyu olarak verilecekti. 2010 yılında proje tamamlanacaktı. Şuan 10 yıldır bu sağlıklı  memba suyunu içiyor olacaktık. 10 Yıldır Emen Ovası ve Altunhisar Ovası yeraltı suları ile değil Ecemiş suyu ile sulanacaktı. Şuan susuzluktan çöl halinde olan ovalar tarıma açılacak ekonomiye katkısı olacaktı. Belediyeler milyarlarca lira elektrik parası ödememiş olacaktı. Bu paralar bölge insanına hizmet olarak dönecekti…

Bunu Aksaray siyaseti düşündü…