Seçiminin Niğde’de kazananı kim?

Yerel Seçimin kazananı kim olacak?

Ak Parti’nin oyu düştü, ama ülke genelinde de düştü ve Niğde’de oran ülke ortalamasına yakın. Genç iki milletvekili seçildi. Yavuz Ergun’un ve Selim Gültekin’in Niğde’ye hizmet etme konusunda samimiyet ve gayretlerinden şüphe etmiyorum ancak; yeni sistem de milletvekillerinin hizmet etme yöntemi de değişti. Gerçi Niğdelinin büyük çoğunluğunun beklentisi, benim düğünüme, cenazeme gelsin. Hastam ile ilgilensin,  tayin işlerimi yapsın, benimle bir kare fotoğraf versin şeklinde… ki bunu da her iki milletvekili bir şekilde  yapar.

 En uzak tarihi ile yaklaşık 9 ay sonra yerel seçim var. Vekiller yemin eder etmez,  kim belediye başkan adayı, kim İl Genel Meclis Üyesi, kim belediye meclis üyesi olacak tartışmalarını kucaklarında bulacaklar.  Bu tartışmalara bir iki hafta içinde başlanır. Niğde’de Belediye Başkanlığı çantada keklik değil. Milletvekili seçimleri ile karıştırmamak lazım. Ak Parti’de kulisler şimdiden başladı. “Benim adamlarım şunlar” muhabbetleri de başladı. Vekil ve yerel yönetim uyumluluğu Niğde açısından önemli.  Ak Parti yerel seçim sürecini iyi yönetemez ise en büyük darbeyi AKP’lilerden alacak. Herkesin aksine Ak Parti yanlış bir aday seçimiyle yerel seçimlerin Niğde merkezde en zorlanacak partisi olacağını iddia ediyorum. 24 Haziran’da olduğu gibi, kimlikler üzerinden oy değil kişilikler üzerinden oy kullanılacak.

******

Bu seçimin en çok konuşulanı ise MHP ve Adayı Alaattin Sonat oldu.

Aday adaylığı için geldiğinde MHP’nin Niğde’deki oy oranı yüzde 5 idi. Bunu kısa sürede yüzde 20’ye çıkardı.  Seçim 3 gün daha sonra yapılsaydı. Selim Gültekin yerine Alaattin Sonat vekil seçilecekti. Niğde’de partisini ikinci parti konumuna sokan Alaattin Sonat  her konuşmasında değindiği İttifakın gazabına uğradı.

İyi Parti’nin yüzde 10’u aşan oyuna rağmen MHP Niğde’de büyük bir oy artışı sağladı. Niğde’de MHP’den İYİ Partiye geçiş oldu ama Ak Parti’den MHP’ye geçişler daha yüksek oranda oldu. Bunun sebeplerinden birisi de  Alaattin Sonat mikrofonu eline her aldığında “Bizim Cumhurbaşkanı Adayımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır” tarzı  konuşmalarıdır. Recep Tayyip Erdoğan faktörünü Ak Parti’ye önceden oy vermiş ancak şu veya bu şekilde memnuniyetsiz olan kesime karşı çok iyi kullandı.

Niğde’de seçiminin kazanı bence Alaattin Sonat’tır.

Alaattin Sonat kısa propaganda döneminde kendisini iyi tanıttı. Farklı biri olduğunu hemen fark ettirdi. İnsanlara MHP’de çok da görmediğimiz pozitif mesajları ile ulaştı. Aday adaylığı için parti önünde yapılan bütün adayların tanıtım toplantılarını dinledim. Orada adaylar harici konuşan parti yöneticilerinin yaptığı gibi hırçın, kavgacı, öteleyen bir dil  Alaattin Sonat’da yoktu.

MHP’ye pozitif bir dil, samimi bir bakış açısı getirdi ki umarım bu yaklaşım bundan sonra da Niğde MHP’de devam eder.

Belediyecilikten gelen Alaattin Sonat,  Niğde siyasetine farklı bir anlayış, bakış açısı getirdi; Geçtiğimiz gün  bir teşekkür mesajı yayınladı. “Gönlünüzden geçen ömrünüzden geçsin Niğdem” şeklinde ilginç bir cümle ile de tamamladı.

Seçim ardından MHP’de travma yaşandı. MHP’nin seçim sonrası ülke genelinde kilit parti olması bu travmayı  daha da artırdı. Çünkü Alaattin Sonat Niğde’den bir milletvekili seçilseydi. MHP’lilerin bir nevi iktidar nimetlerine, nemalarına daha çok ortak olacakları düşüncesi vardı. Ama düşüncede kaldı diye düşünürken bir başka etkili kişilik, Mersin Milletvekili hemşerimiz Olcay Kılavuz aklıma düştü.

MHP, Niğde’de oy potansiyeli olarak  yerel seçimlerin en güçlü adaylarından birisi. Geçmiş dönemde Niğde Merkez, Bor ve Çiftlik’te belediye başkanı da çıkarttı. Cumhur İttifakının  yerel seçimlerde büyük şehirlerde olabileceğini ama özellikle Niğde gibi illerde devam edeceği düşüncesinde değilim. En azından 24 Haziran seçimlerindeki gibi kusursuz uygulanma şansı yok. MHP’liler Niğde’de  yerel kazançlardan yıllarca yoksun yaşadılar, susadılar. Beklemeye tahammülleri yok. Bor ve Niğde adaylarının Genel Merkez tarafından tespit edileceğini düşünüyor ve adı geçen 4 isimden 2’sinin de Genel Merkez vetosu olduğunu da biliyorum. MHP’nin özellikle Bor’da ve Niğde’de aday seçeneği çok az.

Hep söylerim, Ülke genelinde MHP’nin oluşturacağı iyi-sorunsuz bir parti yönetimi ile bu ülkenin insanının yüzde 85’inden oy alabilecek kapasitesi var. Bu potansiyel,  milliyetçi bir parti olmasına rağmen MHP hariç,  hiçbir partide yok. Bu düşünceyi Niğde ve Bor  özelinde de düşünebilirsiniz.

Bir de… MHP için İYİ Parti adayından çok, Ak Parti adayının kimliği önemli. MHP için bir başka sorun ise mevcut yönetimi eleştiremiyor olmaları. Oysa eleştirebilseler ne kadar çok malzeme var.  Bu durum  İYİ Parti’ye veya adayına göre CHP’ye artı yazıyor.

******

CHP’de Niğde’de başarılı… Ömer Fethi Gürer tekrar milletvekili seçildi.

İkinci kez milletvekili seçilen  Ömer Fethi Gürer’in Niğde’nin sorunları ve çözümleri konusunda tam bir hakimiyeti var. Gazetecilik kimliğinden dolayı  öyle konularda tespitler yaptı ki… Bunlar 10 yıl önce olsa skandal konulardı. Ama mevcut konjektür bugün farklı.  Rekor sayıda soru önergeleri, araştırma önergeleri ve basın açıklamaları mevcut. İlk iki yılında Niğde sorunlarını Mecliste gündeme getirdi. Hep konuştu, ulusalda yerelde  hep dile getirdi. Soru önergeleri, cevapları, meclis konuşmaları  ülke ve Niğde için tam bir arşiv-birikimdir. Ulusal basınında ilgisini çekiyor, takdir ediliyor.

Ancak yeni dönemde milletvekilliği uygulama ve yaptırımları değişti. Soru ve araştırma önergeleri konularında ve cevapları konusunda farklı düşünceler var. Aynı tarz siyaseti devam ettirecek mi yoksa farklı bir siyaset mi izleyecek merak ediyorum.

Muhalefet için, meclisin artık önemi kalmamıştır. Üstelik sürekli yenilen muhalefetin aynı siyaset ile devam ederek başarılı olacağını düşünmüyorum. Dün sosyal medya hesabımdan muhalefete aynen şunu yazdım. “Alışılmış yenilgi, alışılmamış siyaset ile yenilir” dedim. CHP’nin farklı muhalefet yöntemlerini bulması lazım. Ömer Fethi Gürer’in de… 

Bir kesimin sert ve haksız eleştirdiği İYİ Parti’ye geçiş ve dönüş süreci konusunda ben  şahsen takdir ediyorum. Demokrasi  adına önemli bir oyunu  bozdular.

Ömer Fethi Gürer sürekli alanlarda… Niğde’de köy ve kasabalarda…  Birikimi de mevcut, aydınlatıyor... Buna da  devam edecek görünüyor.

Ama… Partide kendi kadrosunu çevresini oluştur(a)madı. Eski vekil Doğan Şafak’ın daha çok etkisi var ve pusuda!....  Ömer Fethi Gürer örgütü ile tam bütünleşmiş değil. Yalnız ve tek adamı oynuyor. Böylesi daha hoşuna gidiyor. CHP Örgütü Niğde’de sorunlu… Niğde’de yumuşacık bir muhalefet partisi görüntüsünde.  Parti üzerinde yapılan algıları önemsemeden halkla bütünleşmeli, partilerinde hiç olmayan gençlere inmeli. Parti ülke genelinde de  sorunlu,  bu yerele de sirayet edecek…  Ama seçimlerde kemikleşen de bir kesimi var. Yüzde 49’luk yanına çekebileceği bir blok var. Niğde’de de zemini var.

******

İYİ Parti ise ilk seçimine girdi. Seçim öncesi Meral Akşener rüzgarı vardı. Muharrem İnce ise o rüzgarı seçim gününe kadar aşama aşama dindirdi. Meral Akşener 3 kere Niğde’ye geldi.

Aday adaylığı ve adaylık sürecinde bir çok yanlış yaptılar. Yeni olmanın, parasız olmanın yanı sıra  Niğde’yi iyi okuyamamanın da etkisi oldu. Kazanma ihtimali olan bir seçim kaybedildi. Oylarını çoğunlukla MHP’den ve CHP’den aldı. Niğde’de ülke ortalamasının 2 puan üzerinde oy aldı. İYİ Parti’nin Niğde’deki varlığı ülkedeki varlığına bağlı. Meclisteki vekillerinin performansına bağlı. Niğde’de yönetimi, teşkilatı en zayıf parti. Toparlanmak ve genele yayılmak zaman alacak. Genel Merkez yöneticileri eski milletvekilleri Vedat Bayram ve  Mümin İnan partinin ağır topları. Vedat Bayram şansını denedi ve gitti, bir daha geleceğini tahmin etmiyorum. Bir Mümin İnan şansı var. Onu da sanırım yerel seçimde kullanacak. Her sürprize hazır bir parti. Tam bir parti olabilmesi için biraz zaman lazım. Ama gelecek vaad ediyor. Yüzde 12’lik oy oranı Niğde için hiç az değil.

******

Bu arada 24 Haziran seçimlerinde yüzde 35 oy oranı ile Milliyetçi oylar zirve yaptı. Yerel seçimi de bu oyları kazanabilenler kazanır.

Yani; yerel seçimi hata yapmazlar ise Milliyetçiler kazanır.