Aracımızla ana caddelerden herhangi birinden geçerken veya yaya olarak yürürken son zamanlarda en çok karşıma çıkan görüntü; elinde dijital fotoğraf makinesi veya cep telefonuyla, kendini fotoğraf sanatının inceliklerine vermiş, trafik polisi memur arkadaşlar oluyor.
Bir ellerinde ceza makbuzuyla haşır neşir, diğer ellerinde fotoğraf makinalarıyla 2. sıra park yapmış araçlara ceza yazan görevli arkadaşları gördükçe, içinden çıkılmaz bir hale gelen trafik sorununun sadece bu yolla çözüleceğini zannetmek, hayal kurmak olacaktır diye düşünüyorum.
Bor caddesi, Paşakapı, İstasyon ve Elhacımahmut caddeleri zaten trafik olarak içinden çıkılmaz bir hal almışken, parkomat uygulamasının kalkmış olmasıyla, sabahtan akşama araçlarını 1.sıraya park edip giden duyarsız insan topluluğumuz eşliğinde, daha bir vahim hal alıyor, trafik dediğimiz olgu.
Parkomat uygulaması zamanında en azından ilk sırada aracını işini görecek kadar park edebilen vatandaş kısa süreli park ücretini ödüyor ve tekrar esas işine dönebiliyordu.
Şimdiyse ilk sıra; park halindeki araçlar tarafından, park için değil, bizzat işgal ediliyor.
İlk parkomatın uygulamasının yapılıp yapılmaması konusu tartışılırken, ana cadde üzerinde en yetkili kişilerce yapılan gezintide, rakam olarak tespit edilen ilk sıraya yerleşmiş ve üzerinde satılık yazan tam 97 araç tespiti yapılmıştı. Anlayacağınız ana arter olan caddeler iş görülecek park yeri değil, tamamıyla araç galericilerinin sergi yeri olmuştu, tıpkı bundan sonra da olacağı gibi.
Eskiden parkomatçıların öyle böyle düzen verdiği cadde üzerleri, şimdi ise mecburen 5 – 10 dakikalığına duran vatandaşın mağdur edildiği bir ceza tuzağına dönüşmüş durumda.
Ceza yazan polis memuru arkadaşlarında, bu durumdan memnun olmadıkları gayet açık. Nihayetinde bir emir var ve onlarda işlerini yapıyor. Tabi ki işlerini yapıp yapmadıkları mobese kameralarına denetlenir halde yansıyor.
Parkomat işi ise ayrı bir hal…
Yaklaşık 14 ay önce; Niğde Belediyesine aylık kirası 54000 ( Elli dört bin) TL üzerinden ödenmek şartıyla merkezi Aksaray olan bir firmaya ihale ediliyor. Firma yükümlülüklerini yani kira ödemesini gerçekleştirmiyor. 671000 (altı yüz yetmiş bir bin )TL ye ödenmeyen tutar ulaşınca Niğde Belediyesi haklı olarak iş akdini bozuyor. İşin ilginç yanı firma sadece ilk 8-9 ayda 1 milyon 700 bin TL civarında tahsilat yaptığı halde ödeme yapmıyor. Firma işi bilmiyor desem Tarsus, Tokat Erbaa, Mersin Mut ve Van Büyükşehir parkomat hizmeti yine bu firma tarafından yapılıyor.
Yaklaşık 2 ay maaşlarını alamayan çalışanların firma tarafından mağduriyeti dışında, firmanın yaklaşık 2 milyon tahsil edeceği bir miktar da mevcut iken, ödeme yükümlülüğünü yerine getirmemesi, artık hukuk ve sözleşmenin içeriğine bağlı.
Lakin öyle böyle trafiğe ufakta olsa bir düzen vermesi ve dur kalk yapabilen vatandaşın işini görebilmesi kadar, esnafında yüzünü güldürebilmesi açısından ana caddelerdeki bu sorunun 2. sıra park edenlere hemen yazılan ceza yöntemiyle sürmeyeceği gayet açık ve net iken.
52000 küsur araç barındıran Niğde için…
Parkomatlı veya parkomatsız bu işe çözüm bulmanın elzem yolu…
En azından süreç çözümleninceye kadar; ana caddelerde ki ilk sıra parkını engellemek için, kaldırımdan caddenin 50-60 santimlik kısmına plastik trafik dubaları dikerek, ilk sıra sabahtan akşama kadar araba sergilenen veya keyfi bırakılan park yerleri olmaktan çıkarılmalıdır.
Böylece 2.sıra da durarak işini görmek isteyen vatandaş kaldırıma yarımda olsa aracını kısa süreli park edebilecek, esnaf işine bakacak, 1. Sıra boşaltıldığı içinde kaldırımlarda insanlarla beraber nefes alacak.
Hem ilk sırada yer var mıydı da kısa süreliğine ceza kesiyorsunuz diyen vatandaşın feryadı da…
Son bulacak.