Niğde neden böyle?  - 5
 
 
Kısa adı NİTSO açılımı Niğde Ticaret ve Sanayi Odası
 
Kısa adı NİFAD açılımı Niğde Amatör Fotoğrafçılar Derneği
 
NİTSO,  Oda ve  1914’lerde kurulmuş…
 
NİFAD,  Dernek 5 Ekim 2010 da kurulmuş.
 
NİTSO’nun yönetim kurulu başkanı Serdar Ecemiş idi, bu yıl yapılan seçimde Şevket Katırcıoğlu başkan oldu. Niğde OSB Başkanlığını 2007’den beri yürüten Şevket Katırcıoğlu kendi ifadesi ile gönüllü olarak  bu sefer NİTSO Başkanı oldu. 
 
NİFAD’ın 6 kişilik yönetim kurulu başkanı Mustafa Doğan Şahiner. 
 
NİTSO’nun Meclis Başkanı, Yönetim Kurulu, Yönetim Kurulu Başkanı, Genel Sekreterlikten başka 8 tane daha organı var.  15 ayrı meslek grubu var, her birinde 5 kişi 15x5=75 kişi grup yönetimi ve bu kişilerden seçilmiş 30 kişilik oda meclisi mevcut, 6 tane de daimi personeli bulunuyor.
 
NİFAD’ın toplam üye sayısı 70 kişiymiş.
 
NİTSO’nun üye sayısını bilmiyoruz, ama Mardin’in üye sayısını biliyoruz 3.491 firma.  NİTSO’nun da  binlerce üyesi olduğunu da tahmin ediyoruz.
 
NİFAD, bu güne kadar 6 kere kurs açmış, 7.’si yakında. Alanında onlarca  etkinliğe imza attılar.
 
 
NİTSO  resmi verilerine göre (bakınız) 2012 yılında faaliyetleri olarak; 1 plaket töreni, 2 eğitim, 2 seminer, 2 fuar katılımı ve 1 tane de konferans olmak üzere bir yılda 10 tane faaliyeti olmuş.
 
NİFAD, fotoğraf tutkusunu geliştirmek, usta fotoğrafçılar yetiştirmeyi amaç edinmiş.
 
NİTSO ‘nun görev sorumlulukları o kadar fazla ki (vakti olan buradan okuyabilir) 
 
NİTSO “Ticaret” isimli 2 aylık dergi çıkarıyor, oda haberlerinin yanı sıra sağlık konuları  ve fıkralarda yer alıyor.
 
Ali okula başlamıştır. Akşam okuldan dönünce, babası sorar:
-Okul nasıl geçti bakalım?
-Sorma baba, daha ilk günden sahtekârlığı öğrettiler. Bizim sınıfın kapısında 1. sınıf yazıyor, ama sıraların hepsi tahtadan…(37.sayıdan alıntıdır) 
 
NİTSO ve NİFAD’ın  bir ortak noktasını buldum, Ticaret dergisinin 44. Sayısında “Fotoğraf Tutkusu” başlıklı bir makale yayınlanmış. 
 
Niğde’nin binlerce üyesi bulunan en büyük STK'sı olarak bilinen NİTSO’nun internet sitesi içerik dahil tamamen amatör ve geçtiğimiz yıllarda hacklenmiş ve haberini yapmıştık.(burada)  Oysa NİFAD’ın internet sitesi görsellik ve içerik olarak harika.
 
NİTSO, Niğde’nin en çok üyeli bir sivil toplum kuruluşu…
 
NİFAD’ Niğde’nin az ama çok etkin  üyeli dernekleri arasında …
 
NİTSO geçtiğimiz yıllarda organize işlerle gündeme geldi, dosya(!)sı var.
 
NİFAD ise  projeler hazırlıyor, projeleri kabul ediliyor. AHİKA Kalkınma Kurulu üyeliğine kabul ediliyor.
 
NİTSO, onca potansiyeline rağmen statik- durağan bir sivil toplum kuruluşu. Umarız Şevket Katırcıoğlu başkanlığındaki  yeni yönetim bu kuruluşu durağanlıktan kurtarır. 
 
NİFAD, Niğde ile ilgili  bir çok etkinlikte yer alıyor. Niğde’nin turizm ve tanıtımı konularına kafa yoruyor, faaliyetlerini bu konuda yoğunlaştırıyor. Son derece dinamik bir dernek. 
 
NİTSO, Niğde’nin sorunlarına tamamen duyarsız. Arıtması olmadığı için kirliliğe katkısı büyük olmasına rağmen Akkaya çevre felaketi konusunda bu güne kadar tamamen üç maymunu  oynadı. Bu konuda durum tespiti veya bir demeci dahi yok.
 
NİFAD’da çevre ve doğa tutkusu teması işliyor,  Niğde’nin güzelliklerini öne çıkarıyor, fotoğraflıyor… Ama-oysa Kasım 2011 yılında sitemizde yazmışız. Çağlayan temiz derelerin akışının, güzelliğinin yanında…  Akkaya Barajının köpürmüş sularını, sanayi atıklarını en güzel  çekmek gibi… Niğde’nin reklam çirkinliğini en güzel yerden çekmek… Niğde’nin gürültü kirliliğini çekmek…gibi, haberin altındaki  yorumlarda olmaz öyle şey diye itiraz edilmişti… hala umudumuz var… (Buradan okuyun) 
 
NİTSO, Ticaret isimli dergisinde ülke geneli istatistikleri yayınlar, ama Niğde’nin süregelen olumsuz istatistiğini göremeyiz. Aksaray veya Kırşehir ile karşılaştırmalı istatistiğini de göremeyiz. Yine dergide, yeni üye olanların isimleri yer alır ama üyelikten ayrılanların, münfesih olanların isimlerini bırakın sayısını öğrenemeyiz.
 
NİTSO, Kalsit ve madencilik ile övünür ama, vagonlarda giden hammaddenin neden Niğde OSB veya Bor OSB’deki fabrikalarda son üretimi yapılmaz diye sorgulamaz, bu fabrikaların kurulması için girişimde bulunmaz.
 
NİTSO, için  sadece Niğde merkez vardır, Ulukışla, Çiftlik… neden yoktur. Bor onlar için neden ÖCÜdür. Niğde’de yapılan 1. Niğde İnnovasyon Günleri’ne bırakın yönetim olarak katılımını üyeleri bile neden gönderilmemiştir?
 
NİTSO ve Niğde OSB seçimlerinde neden “elim sende” oyunu oynanır. Sorumluluk - vebal kelimesinin farkındalar mı?
 
NİTSO neden, yıllık genel ya da ayrıntılı, Niğde’nin Ekonomik göstergelerini yayınlamaz. Niğde’nin   sanayi, ticaret, ithalat, ihracat, makine, bankacılık, tarım, hayvancılık,  kredi, mali veriler, protestolu senetler, çekler, istihdam, vergi, vergi mahsubu!, yatırım alanları, sektörler gibi ekonomik göstergeleri, istatistikleri başka illerin ticaret odalarının aksine, sizce neden yayınlamaz?
 
 S o r u y o r u z ?
 
Başka illerde bırakın sanayi, ticaret, mali  verileri,  kaç ton turşuluk hıyar üretilmiş  görebiliyoruz, açıklanıyor, saklanmıyor?
 
NİTSO, neden Niğde’de bariz olarak yaşanan, siyasi, ticari ve ekonomik uygulamalara paralel olarak bir tek  olumsuz cümle kurmaz. Niğde’de ticaret, sanayi, siyasi uygulamalar,   her şey olumlu mu seyretmektedir? 
 
NİTSO yeni yönetimi ilk toplantısında  “NİTSO hayır kurumu değildir” diyor. Rutin evrak görevleri dışında son 10 yılda “NİTSO Niğde’ye hayırlı ne iş yapmıştır” merak ediyoruz. NİFAD’ın çapına göre Niğde’ye bir çok hayırlı işi olduğunu biliyoruz.
 
NİTSO, fuarlara gönderdiği adam kadar Ankara’ya teşvikler,  teşvik kapsamına girecek sektörler için,  siyasi baskı oluşturmak üzere  otobüs kaldırsa, şuan İSO ilk bin içinde Niğde’den bir çok firma olurdu.
 
NİTSO, geçtiğimiz yıl  “Kır kabuğunu bir fikir de sen bul” yarışması düzenlemişti.
 
Bizde  “ Kır kabuğunu Niğde bu kadar fikirsiz olma” diyoruz.