Yazar Ömer Fethi Gürer’den Çağrı “ Niğde genelinde dağınık tarihi eserler toplanmalı Niğde ve Bor’da açık hava müzeleri oluşturulmalıdır.


Niğde ili genelinde farklı yerlerde dağınık halde bulunan tarihi taşınabilir eserler ile Bor garajında yer alan çok sayıda tarihi eserin Niğde merkez ve Bor’da açık hava müzeleri oluşturularak sergilenmesi istendi.

Niğde Kapadokya’nın Başkenti Kitabı yazarı Ömer Fethi Gürer Niğde ili genelinde köy ve kasabalarda dâhil çok yerde atılı halde tarihi kalıntılar bulunduğuna dikkat çekerek bu eserlerin bir arada değer bulmasının olası olabileceğini belirtti. Kimisi üzerinde yazı ve şekillerde yer alan eserlerle Bor’da Kayabaşı bölgesinde Niğde de Kale çevresinde böyle bir düzenlemenin olası olabileceğini söyleyen Araştırmacı Yazar Ömer Fethi Gürer şunları söyledi-“Niğde ili genelinde köy, kasaba ve ilçe merkezlerinde farklı yerlerde tarihi dönem izleri taşıyan eserler yer almaktadır. Bu eserlerin zaman içinde tahrip olması zarar görmesi de olasıdır. Bugüne kadar bu eserler bir araya toplanamamıştır. Ya da bir arada olanların sergilenmesi gerçekleşmemiştir. Örneğin Bor ilçesinde Belediye garajında yıllardır atıl halde duran tarihi eserlerin Bor’da açık hava müzesi olabilecek çokluktadır. Çok yerde rastgele dağınık yüzlerce eser Niğde ili toplanması ve düzenli bir alanda sergilenmesi zamanı gelmiştir. Niğde, Bor, Fertek, Yeşilburç, Yeşilyurt, Kemerhisar gibi yerlerde eski konaklar ve tarihi yapılar bahçesi ve çevresinde çok sayıda dünden gelen taş eserler bulunmaktadır. Bu arada kimi konaklarda her geçen yıl tahrip olarak yok olmaya doğru gitmektedir. Kimi cami avlularında, kimi sokak aralarında onlarca eser de derlenme beklenmektedir. Bu eserler bir düzen içinde sergilendiğini önemli bir ilgi noktası olması olasıdır. Yeşilyurt Açık alan Kral mezarları bulunduğu yer gibi arkeopark olması düşünülmesi gereken alanlar mevcuttur. Keza Karatlı ve Avören gibi bölgelerde bu kapsamda ele alınmalıdır.  Bor Garajında ve Bor genelinden toplanan eserler ile açık hava müzesi kısa sürede oluşturulabilir. Müze de mezar taşları ile yazılı kitabeler günümüz Türkçesine çevrilme ve her eserin yanında Türkçe bilgilerle yer almalıdır. Bor Orta Mahalle cami başta olmak üzere cami çevreleri ve bazı sokaklarda ve yıkıntılarda tarihi eserler bu müzede bir araya getirilmelidir.  Kimi taşlarda yazı, kimilerinde desen ve farklı figürler ile zengin bir müze oluşması olasıdır. Ayrıca 1931 yılında ait Bor Hükümet Konağı kitabesi gibi yakın dönem eserlerde bir tarihi günümüze erdiren önemli kalıntılardır.. Sonuç olarak Niğde ve Bor’da açık hava müzeleri oluşturulup dağınık sağa sola bırakılmış özellikle taş işçiliğinin detayları yer alan eserler kurtarılarak geleceğe taşınmalıdır.    ”dedi

ESKİ YAPILAR KORUNMALI VE ONARILMALIDIR

 Yazar Ömer Fethi Gürer Niğde ili genelinde çok sayıda tarihi yapının harap olduğunu da belirterek çoğu illerde bu yapılar onarılıp turizme kazandırıldı. Niğde genelinde çok sayıda onarım bekleyen konak ve ev var. Bunların bir bölümü olsun kurtarılmalıdır”diye konuştu. Ömer Fethi Gürer sözlerine şöyle devam etti. Niğde Cullaz Sokak dışında sokak iyileştirmeleri sağlanamamıştır. Bor Orta Mahalle, Niğde Merkez Kale çevresi ve Yukarı Kayabaşı Mahallesi öncelikle kurtarılması gereken yerlerdir. Taş işçiliği olan eserler günümüze erse de ahşap olanların tahrip olduğu da bir gerçektir. Bazı konaklarda gördüğüm tavan işlemeleri güzelliği etkileyici olsa da zamana karşı durmadıklarından tahrip olmaktadırlar. 


Editör: TE Bilişim