CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in önergeleri, TBMM Konuşmaları, tespitleri ayrı ayrı ele alınması ve günlerce tartışılması gereken konuları içeriyor. Eskiden olsa bu açıklamalar hergün manşet olurdu. Ama Niğde yerel basının durumu malüm  neyse konumuz bu değil. 

Bugün CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Sözcü Gazetesine verdiği bir açıklama da, (burada tıklayın) Niğde’nin içinde olmadığı, Yüksek Hızlı Tren hattının Nevşehir’den geçmesinin, titreşimlerden dolayı Peribacalarına zarar vereceğine dair açıklaması bize biraz geçmişi hatırlattı.

Bugün faal olan Nevşehir’e yapılan Havalimanının da geçmişte Peribacalarına zarar vereceğine dair raporlar hazırlanmıştı.
 
Nevşehir Kapadokya Havalimanı kararı 17 Aralık 1998 yılında hizmete girdi. Nevşehir’e Havalimanı yapılması gündeme geldiğinde uçakların SİT alanı olan  Peribacalarına zarar vereceğine dair raporlar  hazırlandı. Bu raporlar çok tartışıldı ama raporları takan olmadı, Nevşehir siyaseti  daha üstün geldi ve havalimanı inşaatı başladı.

Niğde’ye Havalimanı yapılması, Nevşehir’den çok önce 1992 yılında gündeme geldi.  1995 yılında ödenek ayrılarak tabela asılmıştı. Hatırlarım  Niğde ve Bor Belediyesi hopörlerinden “Müjdeler Olsun!” şeklinde yayın yapılmıştı.

Çok zaman geçti, zaman kavramı önem kazandı, uçakla seyahat  ucuzladı. Türkiye’de ilçelere dahi havaalanı yapılmaya başladı.  Niğde Havaalanı tekrar gündeme geldi. Bundan yaklaşık 4 yıl önce Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan Ak Parti Niğde Kongresinde Niğde’ye Havaalanı yapılmasının  ekonomik olmadığını  söyledi.

Prof.Dr. Ahmet Davutoğlu Başbakan oldu. Niğde meydanında Hasandağı Havaalanı için söz verdi.  Söz verdi ama yatırım programına dahi alınmadı. Bu arada büyük masraflar yapılarak  Ordu-Giresun Havaalanı deniz doldurularak yapıldı. Bir çok ilde ve özellikle  Güney ve Doğu illerinde  otobüs garajı yapar gibi bir çok havaalanı açılışı yapıldı. Antalya, Yozgat, Edirne,  Karaman gibi illere yapılacak havalimanları  ise 2016 yatırım programında.  

Üç gün önce yine bir havalimanı haberi daha ulusal yayın organlarında yer aldı.  Aynı, Ordu-Giresun Havalimanı gibi model olacak deniz doldurularak yapılacak olan Rize-Artvin Havalimanı çalışmaları başladı.

Proje, deniz üzerinde inşa edilecek bir havalimanı olmasına rağmen kara havalimanlarıyla aynı boyutlarda ve özelliklerde olacak. Havalimanı, Rize merkeze yaklaşık 34    kilometre, Trabzon merkeze yaklaşık 105 kilometre ve Artvin sınırına ise 75 kilometre uzaklıktaki Yeşilköy ve Pazar sahili mevkisine yapılacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Başkanlığı projenin 2016 yılı yatırım programına alınması için 600 milyon lira altyapı, 150 milyon lira üstyapı inşaatı olmak üzere toplam 750 milyon lira proje tutarı olarak belirlendi.
 
Yani Niğde’ye yapılacak havalimanından 10  kat fazla paraya mal olacak  havalimanı deniz doldurularak yapılacak.  Bingöl’ü, Yüksekova’yı ve üstüne üstlük denizi doldurup havalimanı yapan aynı hükümet ne yazık ki Niğde’nin havalimanını es geçiyor. Aslında es geçen hükümet değil. Hükümete Es geçirten, üzerlerine ölü toprağı serpilmiş, pasif   Niğde Ak Parti Milletvekilleri, Niğde Ak Parti il ve ilçe yönetimi ile Niğde merkez belediye ve ilçe belediye başkanlarıdır.

Karaman’a Havalimanı yapılıyor şeklinde haberimizin ardından Niğde Milletvekili Erdoğan Özegen,   basına açıklama yaparak “ 2018’de uçağız, Niğde Havaalanını tartışma konusu artık yapmayalım” demişti.

Hükümet değişti… Başbakan ve Ulaştırma Bakanı da değişti… Konjektür değişti. 

O zaman bu haberimizi Ak Parti Milletvekili Erdoğan Özegen üzerine alınıp  tartışma konusu yapılmamasını ve 2018’de uçacağımızı belirtmişti.

Ülke ve Niğde siyasi dengeleri de değişti. Şimdi bu yazımızın ardından açıklama sırası  Ak Parti Niğde  Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu’nda. O’da “2018’de uçacağız” diyebilecek mi?
 
Yoksa…  Niğde’de görevine başlayacak olan yeni Valimiz Ertan Peynircioğlu’nun ilk önemli demeci Niğde Havalimanı üzerine  mi olacak?
 
Bekleyeceğiz… Göreceğiz…

Zaten Niğdelinin başka bir şey yaptığı da yok!

Ama, çevre illerin siyasetçileri "bekleme" stratejini, "ısrarlı isteme" stratejilerine geçireli 14 yılı geçti. 

Bir başka konuyu daha hatırlalatım. Niğde'nin pasif, etkisiz ve dar çevre  siyasetine bu güne kadar Borlular katılmaz ve tepki gösterir iken... Bugün Niğde siyasetinin  Bor siyasetini de devşirdiğini, tembelleştirdiğini, aynen Niğde'deki gibi tekelleştirdiğini görüyoruz.  Oysa Bor her zaman bir çıkış yolu bulurdu. Kötüyü, tembeli, isteksizi teşhir eder, eteğindeki taşı döker yoluna devam ederdi. 

Bor'un bu durumu da,   Niğde geneli siyaseti için ayrı bir handikap.


Selim GÖKEL

Havaalanı konusunda bazı haberlerimiz için TIKLAYIN
 
Editör: TE Bilişim