Niğde’nin etrafını saran büyük şehirler Niğde’nin yeterince gelişmemesinin en önemli etkenlerinden birisidir. Meseleye dikkatle baktığımızda Kayseri’nin büyüklüğünün diyetini Niğde küçük kalarak ödemektedir. Kayseri Selçuklu bakiyesi güzel bir şehirdir. Kayserinin güzelliğine kimsenin bir şey dediği yoktur. Fakat Kayserili tüccarların kasası Niğdeli müşterilerin parasıyla doluyorsa bir Niğdeli olarak bu duruma üzülmememiz elde değildir. İmkânsızlıklardan dolayı Niğde’den Kayseri’ye giden hastalara üzülmememiz elde değildir. En ufak tamir için nice araç ve teçhizatın Kayseri’ye gitmesine üzülmememiz elde değildir.

Ne zaman Kayseri’ye doğru sirenlerini çalarak giden bir ambulans görsem aklıma rahmetli annem geliyor. O da bir ambulansla gitmiş ve daha sonra cenaze arabasıyla dönmüştü. O gün bu gündür içimde kandan bir ırmak çağlayıp durmaktadır. Niğde ”den Kayseri’ye ambulanslarla gidip oradan cenaze arabalarıyla dönmek kaderimiz olmasa gerek. Teknik ve tıbbi yetersizliklerden dolayı daha Kayseri’ye varmadan Yeşilhisar’da canımızı Azrail’e teslim ediyorsak burada kaderi suçlamak kadere bir isyandır.

Anadolu aşığı bir insan olarak Kayseri’nin gelişmesini ve daha da büyümesini isterken bu büyümenin Niğde’nin geri kalmasına sebep olacak bir büyüme olmasını isteyemeyiz. Eğer bir büyüme ve gelişme olacaksa bu birlikte bir büyüme olmalıdır. Bir kardeş diğer kardeşinin yemeğini yiyip gürbüzleşirken diğer kardeşte gıda yetersizliğinden dolayı günden güne zayıflıyorsa burada bir kardeşlikten söz etmek mümkün değildir. Kayseri gün geçtikçe gürbüzleşirken Niğde gün geçtikçe cılızlaşıyorsa söyleyin bu hangi kardeşlik hukukuna sığar.

Niğde’nin küçük ve çoğu konuda kendine bağımlı bir il olarak kalması en çok Kayseri’nin işine geliyor. Çünkü Niğde’den gelen müşterilerle kendi ekonomisini kalkındırmaya devam ediyor. Eğer Niğde’den Kayseri’ye doğru yaşanan bu ticari taşınmalar Kayseri’den Niğde ”ye doğru olsaydı şimdiye kadar Kayserililer buna elli kere itiraz ederlerdi.

Meseleye tarihsel açıdan bakarsak geçmişte Kayseri’nin Niğde ”den pek de farklı bir il olmadığını hatta şartlarının eşit olduğunu görebiliriz. Bence Niğde gelişmeyi büyümeyi daha çok hak eden ve bu potansiyele Kayseri’den daha çok sahip olan bir ildir. Kayseri seneler içinde büyürken Niğde bu büyümenin gerisinde kalmışsa bunun sebeplerini araştırmak gerekiyor.

Niğde insanında kolektif hareket etme bilinci yokken Kayseri birlikte hareket edebilmeyi her zaman başarmaktadır. Niğde’nin zenginleri Niğde’ye yatırım yapmazken Kayseri’nin zenginleri Kayseri’ye yatırım yapıp durmaktadırlar. Bu ve buna benzer sebeplerden dolayı Kayseri büyürken Niğde bu başarıyı bir türlü sağlayamamıştır.

Meseleyi teşhis edip tedavi edememenin üzüntüsüyle kıvranırken memleketimizin her türlü sıkıntıyı birlik ve beraberlik içinde aşacağı günlerin özlemi içinde olduğumuzu belirtiyoruz. Evet, Niğde her alanda Kayseri’yi geçecek bir potansiyele sahiptir ve inanıyoruz ki yakın bir gelecekte bu potansiyel tümüyle açığa çıkacaktır.