Niğde Valisi Necmeddin Kılıç göreve gelmesi ile Niğde için önemli sayılacak toplantılar yapılıyor. Doğal olarak Kayseri, Konya, Aksaray, Nevşehir, Adana arasında en geri kalan il durumundaki Niğde’de yapılması gereken çok iş var. Özellikle tarım ve turizm adına Niğde ilinde gelecek doğru planlamalıdır. Tarım alanları, yer üstü su kaynakları ve yer   altı suları, dağları yeşil alanları doğru kullanılmasından  öte her köyü kasabası tek tek irdelenmeli,incelenmelidir. Tarihin izleri ile dolu kent turizmden gereken payı alması sağlanmak için ise önce doğru araştırmalı,kurtarmalı ve sahiplenilmelidir.Tarihi doku daha tahrip edilmesine izin verilmemelidir. Kaçak kazılara karşı ciddi önlemler alınmalıdır. Bu bağlamda çalışmaların hızlı ve sonuca gidecek bir kararlılıkla devamı  şarttır. Masa başında değil de adım adım gezerek Niğde’ye bakmak doğru olandır. Yoksa  kimi müdürlüklerin ya da daha önce yapılmış çalışmaların benzeri sayfalarca raporlarla sonuç gelmemektedir. Örneğin 2002  yılında Niğde Valilik raporunda Akkaya için acil önlem alınması yazılıdır ama hiçbir şey yapılmadığı için Akkaya Barajı soruna dönüşmüştür. Saptanan sorunun çözümü gerçekleştirilmez isek sorunun tespitinden öte bir anlam ifade etmez. Niğde Hava alanı, Hızlı treni, Tıp Fakültesini, Çin’den gelecek  fabrikaları, Kale çevresinde yapılacak tarihsel dönüşümü, Bor’da çıkan petrolü, Ecemiş suyunu, Tarım ürünleri tesislerini, Akkaya Barajı temizlenmesini, Kayak merkezi kurulmasını, turizmde atak yapılmasını  konuşa konuşa yılları tükettik ama sonuç yeniden sorunları saptamadan öteye gitmemektedir. Bu kere ki uğraşların olsun sonuca gitmesini diliyorum.

Niğde’deki farklı kurum ve kuruluşlar ile özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının yer aldığı  bir çalışma grubu oluşturuldu.   “Niğde İl Gelişme Planı”  çalışma takvimi  ve  yol haritası da açıklandı. Niğde Valisi Necmeddin Kılıç’ın öncülüğünde başlatılan bu projeye Niğde Üniversitesi Rektörlüğü, Niğde Belediyesi,  Niğde İl Özel İdaresi, Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Niğde Ticaret Borsası Başkanlığı, Niğde Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü de katıldı. Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür’ün Koordinatörlüğünde  6 kişilik bir ekip bir buçuk yılda çalışmayı tamamlamayı planlanmaktadır. Proje Ekibi Başkanlığı Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selen Doğan’ın  olduğu da kamuoyuna açıklanmıştır. Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Ünal, Niğde Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Türkmen ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Okyay Uçan da ekip üyeleridir. Prof. Dr. Selen Doğan “Kime sorsanız genelde Niğde’yi sevdiğini söyler fakat bu bir ilin gelişmesine yetmez” “Niğde’yi sevmek yetmez, tanımak ve anlamak gerekir… Niğde’yi tanımak ve anlamak yetmez, değiştirmek ve geliştirmek gerekir… Niğde’yi değiştirmeyi ve geliştirmeyi istemek de yetmez, Değişimi Planlamak gerekir.”  Vurgusu önemlidir.Planlanan çalışmaların ana başlıkları da şöyledir.* İldeki kaynakların rasyonel kullanımının sağlanması, * Jeolojik yapıyla uyumlu mekansal dağılımın düzenlenmesi, * İl envanterinin oluşturulması ve güncelleştirilmesi,* Niğde’nin milli gelirden ve ekonomiden hak ettiği payı almasını sağlayacak düzenlemelerin yapılması,* Yerel yönetimler ve Üniversite arasındaki işbirliği ve koordinasyonun sürekliliğinin sağlanması,* Niğde’nin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyinin yükseltilmesi ve yaşam kalitesinin artırılması,* Niğde’nin üstünlüklere sahip olduğu alanların belirlenmesi, gelişme politikalarına yön verilmesi,* Niğde’nin yerel ekonomik kaynaklarının ve potansiyelinin harekete geçirilmesi, kaynakların           il önceliklerine göre rasyonel kullanımının sağlanması,* Sektörel analizler yapılması, sektörlerin gelişme yönlerinin belirlenmesi,* Hedeflenen Niğde İli için neler yapılabileceğinin ortaya konulması, önceliklerin buna göre tespit edilmesi.


* Niğde’yi ulaşmak istediği noktaya götürecek kısa, orta ve uzun vadeli amaç ve hedeflerin belirlenmesi. NİGEP için 12 İhtisas Komisyon kurulmuştur. Bunlar: * Sanayi, Ticaret ve Finans, * Kültür ve Turizm, * Tarım, Orman ve Hayvancılık,* Kentsel Altyapı,* Kırsal Altyapı,* Eğitim,* Sağlık,* Gençlik ve Spor,* Aile, Sosyal Politikalar ve İstihdam,* Güvenlik,* Afet ve Acil durum,* Doğal Kaynaklar ve Enerji.NİGEP’te yapılacak temel işleri şöyledir* İlin Mevcut Durumunun Belirlenmesi ve Analizi,                 *  İl Envanterinin Çıkarılması.* İlin GZFT (Güçlü Yönler, Zayıf Yönler, Fırsatlar, Tehditler) Analizinin Yapılması.* İl Vizyonunun ve Sektörel Vizyonların Belirlenmesi. * İl Gelişme Stratejilerinin Belirlenmesi.* İl Gelişme Senaryolarının Hazırlanması.* İl Gelişme Planının Oluşturulması (Projeler ve Uygulama).Niğde Valiliği NİGEP sayfasından “Fikir Masası” na tüm halkın ve Niğde’nin geleceğine şekil vermek isteyenlerin görüş ve önerilerini bildirmeleri ve hep beraber daha güzel bir NİĞDE ve daha güzel bir gelecek için birlikte çalışma konusuna da öneri beklendiği de açıklanmıştır. Niğde ili ilgili yazdığım beş kitap var. Beş bini aşan Niğde ile ilgili yerel basında yayınlanmış Niğde üzerine yazılarımda arşivlerde. Umarım dilerim bu çalışmayı yapacak kadro olsun kitaplarımı ve yazılarımı okumuştur çünkü Niğde ile yapılması gerekenlerin tamamına yakınını otuz beş yıldır yazıp anlatıyorum. Niğde Kapadokya’nın Başkenti kitabım, Niğde Şaka Fıkra Söylence Kitabı, Niğde Spor Tarihi kitabım, Bor Şehri kitabım, Kızılca Bektiklerin yurdu kitabımdan sonra bir kitabımı daha tamamlamamak üzereyim. Cumhuriyet dönemini de yazarak Niğde kitapları serimi da tamamlamış olacağım. Umarım Niğde geleceği daha güzel olması için işbirliği içinde sorunlara çözüm üretilir. Yoksa toplan toplan rapor yaz ile sonuç gelmiyor. En azından bu çalışma  ile olsun farklı sonuçlar açığa çıkarılmalıdır.