Ömer Fethi Gürer “ Niğde Dışındaki Niğdeli İş Adamları Teşvik Kapsamında Bölgeye Çağrılma Zamanıdır” dedi.

 

 

Araştırmacı Yazar Endüstri Mühendisi Ömer Fethi Gürer teşvik kapsamında ülke genelinde Niğdeli bilim adamları ile Niğdeli sanayici ve iş adamlarının Niğde’de bir tanıtım toplantısı ile bir araya getirilmesinin zamanıdır”dedi.

 

 

 Niğde ile ilgili yazdığı Niğde Kapadokya’nın Başkenti, Niğde Spor Tarihi, Niğde Söylence Şaka Fıkra Kitabı, Bor Şehri kitabı ve son olarak Bektiklerin yurdu Kızılca Kitabı yazarı da olan Ömer Fethi Gürer Niğde ilinin gelişimi için bugüne kadar farklı girişim ve çabaların olduğunu belirterek teşvik uygulaması ile Niğde için yeni bir girişimin daha yapılmasının doğru olacağını söyledi.

 

 

 Uzun yıllar özel sektörde genel müdür olarak ta görev yapmış olan Araştırmacı Yazar Ömer Fethi Gürer Niğde için dünde denenmiş ve sonuç alınamamış kimi konuları tekrar gündeme almanın zamanı olduğuna dikkat çekti. Gürer dün başarılamayan bugünde başarılamaz diye bir şey yoktur.  Ülke genelinde çok sayıda Niğdeli profesör üniversitelerde görev yapmaktadır. Bu profesörleri Niğde Üniversitesi okul okul tarayarak tespit edebilir. O konuda ev sahibi Niğde valisi ama organizasyon Niğde Üniversitesince sağlanır. Niğde Valiliği de  Niğde ve Bor Organize Sanayi işbirliği ile il il ülke genelinde  farklı organize sanayilerde  yatırım yapan Niğdeli iş adamlarını da tarayarak, bu iş adamlarının da katılacağı yeni müteşebbislerinde saptanacağı  toplantı düzenleyerek   Niğde yatırım yapmaları istenmelidir. Yıllardır Niğde uğramamış iş adamlarımız var.  Kimisi ilgisizlikten, kimisi gereği desteği bulamadığından yakınıyor.Onları eleştirebiliriz ama onların bilgi birikim yatırım gücü Niğdemize gelecekse eleştirmek yerine destek olmamız doğru olandır. Geçmişte bu tür toplantılar oldu ama hep aynı isimlerle toplantılar yapıldı. Bu kere daha kapsamlı bir araştırma ile toplantı olmalıdır. Olaya  siyasi bir bakışla değil memleket meselesi olarak yaklaşıp herkes ve herkesim girişime katılmalıdır. İki gün olarak çalışma planlanmalı ve Niğde’de hangi yatırımlar yapılabilir araştırılarak ön hazırlıkla toplantı düzenlenerek bu girişim gerçekleşmelidir. Niğde kısa ve uzun vadeli sanayi yatırım planlaması da bu kapsamda ortaya konmalıdır”dedi

 

FARKLI YATIRIMCILARDA ARAŞTIRILSIN

 

Endüstri Mühendisi Ömer Fethi Gürer  Niğde yapılacak etkinliğe çağrılacak kişilerin iyi araştırılmasının gereğine değinerek sürekli aynı isimlerle değil yeni isimleri arayıp bularak katılımları sağlanmalıdır. Ayrıca  bu toplantı gerçekleştiğinde  Niğde tarihi dokusu da konukların gezmesi sağlanarak bu bağlamda da turizm içinde  girişim yaratılabilir” dedi.

 

HAVAALANI MUTLAKA YAPILAMLIDIR

 

 

 Araştırmacı Yazar Ömer Fethi Gürer  Niğde Havalanının mutlaka yapılmasını da istedi. Havaalanı şart diyen Gürer şöyle dedi.”Niğde Teşvik konusunda geçmişe oranla daha iyi bir konuma erdi. Bu durumda il olarak seferberlik ilan ederek teşvik kapsamında bölgede yatırım ve yatırımcı sayısının artması beklenendir. Bunun olabilmesi içinde avantajlarınızı iyi kullanmanız gerekir. Niğde için bu yönde tek sorun Havaalanının yapılmamış olmasıdır.

 

 Bu konuyu kırk kere yazdık. Günümüzde hızlanan iş yaşamının en önemli ulaşımı havayollarıdır. Havayolları olduğunda gerek yatırımcı, gerek bilim insanı o bölgeye daha çok ilgi duymaktadır. Niğde’nin Mersin Limanına uzaklığı otoban yol ile kalmamış sayılır. Kara yolları ile ulaşımda sorun yoktur. Niğde ‘de işçi bulmakta sorun değildir. Teknik ara eleman konusunda da sıkıntı yaşanmayacak durumdadır. Üniversite yatırımcı ile iş birliği yapmaya hazır durumdadır. Yatırım için gerekli her türlü alt yapı havaalanı hariç mevcuttur. Teşvik uygulamasında Niğde bulunduğu grup ilgi çekecek durumdadır. Doğru yatırım çekmek için ise çaba gerekiyor.

 

Niğde ve Bor’da ne tür yatırımların sektörlere rekabet avantajı sağlayacağına dair çalışma sanırım yapılmıştır. Bu durumda Niğde için teşvik özellikleri ile daha çok yatırımcıya ermek için daha çok çaba gerekiyor.Bildiğim kadarı ile OSB yatırımcılar için ilgi odağı oluyor ama hangi yatırım bölgeye geliyor? Bu soruyu da dikkatli okumak gerekir.

 

Bazı bölgelerde çevre kirliliğine neden olan, zararlı atıklarında işlendiği yatırımlara izin verilmiyor. Daha çok çevre dostu yatırımlar öne çıkarılıyor. Niğde içinde bulunduğu doğa dokusu nedeni ile yatırımların çevre kirliliğine neden olmayacak özellikte olması esas olmalıdır. Yoksa yatırım gelir ama doğa ve sağlık tükenir.Niğde için işsizlerinde iş olanağına ereceği büyük projeler önemli olandır.Birkaç kez otomotiv fabrikaları gündeme geldi.Kimi zaman Şahenklerin yatırımlarından söz edildi. Orta yerde geneli kapsayacak bir yatırım yok. Patates için bir entegre tesisi, meyveler için kurutma ve paketleme tesisi, tarım ve hayvancılık entegre tesisi Niğde gelişimi kadar özü tarımı ve hayvancılığı da yaşatmak adına önemlidir. Niğde ve Bor Organize sanayi bölgeleri yatırımcıların ilgisini çektiği gibi yer olarakta dolmuş durumdadır. Niğde için yeni yatırım alanları planlandığında mutlaka en az elli yıl sonrası düşünülerek alanlar seçilmelidir.Su, rüzgâr, yerleşim durumu ciddi biçimde irdelenerek yatırım alanları seçilmelidir. Çok yatırım değil çok işçi çalıştıran, çevreye zararı olmayan, üretimi ile geliri yüksek yatırımlar bölge için yararlı olacaktır.

 

 Teşvik gereği gibi fayda sağlar ise Niğde göç duracak yatırımların olması sağlanabilir. Geçmişte de kimi zaman Niğde yararlanacağı teşvik uygulamaları oldu. O dönemlerde kısmı fayda sağlandı. Bu süreçte olsun teşvik bölgenin kalkınması için yarar sağlayacak biçimde kullanılmalıdır.

 

Kimi yatırımcı teşvik durumuna göre tesisi oradan oraya taşımakta ve bireysel anlamda bundan yarar sağlama peşinde olmaktadır.”dedi

 

 

NİĞDE İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

 

Araştırmacı Yazar Endüstri Mühendisi Ömer Fethi Gürer Niğde için yapılabilecek girişimler olduğuna da dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti.-“Öncelikle Niğde için kalıcı olan Niğdeli büyük iş adamlarımızı bölgeye çekmektir. Bu geçmişte denendi olmadı tekrarında yarar vardır.

 

 Kimi illerde devasa yatırım yapan Niğdeliler bilinmektedir. Önemli sanayici ve iş adamlarımız tanınmaktadır. Valilik bu iş adamlarımızı Niğde ilinde bir toplantıya davet ederek bilgilendirme ve yatırıma teşvik etmelidir. Dün olmadı bugunde olmaz diye düşünmeden Niğdeli sanayici ve iş adamları Niğde’de buluşması sağlanmalıdır.Niğdeli iş adamlarının Niğde iline yatırım yapması demek baba evlerini onarmak, bağ bahçeye sahip çıkmak memleket ile buluşmak demek olacağı unutulmamalıdır.Teşvik için Niğdeli yatırımcı Niğde iline çekildiğinde önemli bir hamle yapmamızda olası olacaktır. Bu bağlamda valiliğin en kısa sürede ama ciddi bir araştırma ile il il farklı yerlerde yatırımı bulunan ve büyük ölçekli iş yapan iş adamlarını saptayıp Niğde’de toplaması ve onlara Niğde için yatırım yapma çağrısının zamanıdır. Son söz  yine Havaalanı konusu Niğde için çok çok önemlidir ve yapımı sağlanmalıdır.”diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim