Bu sene gerek yurt dışı gerekse yurt içinde yoğun konferans ve diğer programlarım oldu. Hali ile gittiğimiz şehirleri inceleme fırsatı bulduk. Her Niğde’ye dönüşüm beraberinde beni hüzünlendirdi.
         Doğu ve Güney Doğu’daki şehirlerimiz de dahil olmak üzere şehircilik açısından kendi ölçeğinde bir sonraki yıla göre büyük gelişmeler gösterirken Niğde’nin de büyük bir kasabaya dönüşmesi oldukça üzücü bir hali ortaya koyuyor.
         Niğde’mizin, hala ne olacağına karar verememiş olması, Niğde’nin ileri gelenlerinin çok basit keşmekeşlerle uğraşıyor olması, şehir görüntüsünden uzak bir durum sergilemesi, giriş-çıkışlar başta olmak üzere cadde ve sokakların modern bir görüntüye kavuşamaması çevresindeki şehirlerle her geçen gün mesafenin açılmasına sebep olmaktadır.    
         Niğde, bir an önce toparlanmalı ve geçmişinden getirdiği çizgiyi geleceğe taşıma adına ciddi girişimler gerçekleştirilmelidir.
         Daha önce de ifade ettiğimi bazı hususları yeniden gündeme taşımak istiyorum:
         Artık ortak akıl harekete geçirip kalıcı projeler üretme zamanı diyebiliriz. Projelerin sağlam temelli olması ve toplumda karşılık bulması için siyasi kaygıların bir tarafa bırakılıp sosyal esasları ihtiva eden bir yapıya bürünmesi gerekir.
Öncelikle şu gerekçeler üzerine değerlendirmelerde bulunulabilir:
1.   Değişen ve gelişen ülkemizde kentlerin yaşadığı problemler de artmaktadır.
2.   Yaşanabilir bir Niğde için problemler çoğalmadan önlemler ortaya konulmalıdır.
3.   2023te şehirleşme ile birlikte; çevre, mimari, sanat, eğitim, barınma, sosyal alan, trafik, turizm, ziraat, sanayi, kültürel değerler gibi meseleleri ortaya konulmalı ve çözüm yolları akademik olarak ele alınmalıdır.
2023lü yıllarda Üniversite ve diğer eğitim kurumlarının ihtiyaca cevap verebilecek niteliğe ulaşması sağlanmalıdır.
                  Bir çalışmanın toplumda kabul görmesi ve ivme kazanması ancak toplumun katmanlarınca hazırlanması ve gerçeklerle çelişmemesi ile mümkündür.
         Bu düşünceden hareketle 2023’TE NİĞDE için ilk yapılması gereken ilimizdeki Sivil Toplum Kuruluşları ile yapılacak bir toplantı olmalıdır.
         Valiliğin başkanlığında kurum amirlerince yapılacak bir değerlendirme toplantısının da büyük fayda temin edeceği aşikardır. Çünkü yer yer ziyaret ettiğimiz daire amirlerimizin birbirinden kıymetli görüşlerine şahit oluyoruz. Mesela  bir Tarım Üniversitesi fikri, Marka Şehir yaklaşımı, Yetişkin Eğitimi anlayışı bunlardan sadece birkaçı…
         Ardından Üniversitemizin ev sahipliği ile yapılacak bir çalıştayın meselenin akademik olarak nasıl değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koyması açısından önemli olduğunu düşünüyorum.
         Bu çalıştaydaki görüşlerin bir kitap haline getirilmesi, ilgili her birim ve kişiye ulaştırılıp değerlendirmeler istenmesi, ve yapılaması gerekenlerin bir haritasının ortaya konması somut adımların atılmasına vesile olabilir.
Yine yapılacak paneller, yazılı ve görsel basın programları, eğitim kurumlarının değerlendirmeleri konuyu gündemde tutmaya yarayabilir.
Üniversitemiz ve gönüllü sivil toplum kuruluşlarımız belki de bu noktada en etkili rolü üstlenebilir.
Bütün çalışmaların valiliğin belirlediği havuzda toplanması ile çıkarılacak akademik bir çalışma takvimi Niğde’miz adına umutlanmamıza vesile olabilir, diye düşünüyorum.
Meselenin bizim açımızdan daha şümullü detaylandırılması mümkündür.
Ancak amaç Yaşatma İdeali için Millete Vefa olduğundan hareket ile şimdi gönülleri Niğde için birleştirme zamanıdır, diyor ve herkesin mevzu ile ilgili sözü olduğunu düşünerek konuyu, şimdilik kamu oyunun taktirlerine bırakıyorum.
Gazi KARABULUT
Eğitim 2023 Derneği Genel Başkan Yardımcısı
0 505 727 92 40