Niğde’de Aralık ayı içinde iki ayrı güzel etkinlik yapıldı. Birisi NİTSO ve AHİKA tarafından düzenlenen Bilfest – Niğde Bilgi Festivali  diğeri ise MÜSİAD’ın düzenlediği “Dünya Nereye” konferansı idi.

Her iki programı da takip ettim.  

Bu arada Niğde Üniversitesi’nin buna benzer bir çok güzel etkinliği de  oluyor.

NİTSO ve AHİKA’nın düzenlediği Niğde Bilgi Festivaline  İletişim Danışmanı Eğitmen Defne Sarısoy, İzgören Akademi Eğitmeni - Yazar Ahmet Şerif İzgören, Yıldız Holding Operasyonel Mükemmelik Direktörü İnan Acılıoğlu, Eğitmen ve Yazar Bora Özkent katıldı. Bu insanları Niğde gibi bir yere getirmek bile zahmetli ve maliyetlidir.

MÜSİAD ise “Konfeksiyon değil, Terzi İşi Fikirler” gibi dikkat çekici başlığı ile Prof.Dr. Başaran Öztürk “Dünya – Türkiye – Niğde Nereye” şeklinde verilere dayanan güzel bir sunum yaptı.

Her iki etkinlik duyurusu  gerek şehir reklam panoları, gerekse yerel basında yeteri kadar yer aldı.

Bilgi Festivali Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi 1923 salonunda gerçekleşti. Geniş salonun sadece ilk 3 sırası Niğdeli, iş adamı, stk temsilcileri vardı. Eğer Üniversite öğrencileri olmasaydı  salon boş kalacaktı.

Yine Prof.Dr. Başaran Öztürk’ ün katıldığı Kültür Merkezindeki  MÜSİAD’ın etkinliğinde salon büyük oranda boştu.

Niğdeliler bu tür etkinliklere ilgi göstermiyor. Oysa Niğde’de bu katılımcıları dinlemek, bu tür programlara ulaşmak çok kolay. Başka şehirlerde çok  zaman gerektiği gibi çok   paralar da ödemek gerekiyor.

İnsanın ufkunu açan, gelecek konusunda tiyolar veren, şahsi yaşam,   iş yaşamı, yönetiminde  yanlışları, doğruları karşılaştıran, Dünyanın ne yöne gittiğini, Türkiye’yi gelecekte neler beklediğinin veriler ve sabitler ışığında, Niğde’nin nasıl olması gerektiği, nelere yönelmesi gerektiği, gelecekte Niğdeliyi nelerin beklediğini bu konferanslardan öğrenmek-çıkarmak mümkün.

Konferans verenler teknik ve sırf rakamlara boğarak da sunum yapmıyorlar. Mizansenlerle, meddah gibi öyküler, hikayeler, espriler yaparak  sunum yapıyorlar. Ata Sanayindeki bir esnafında, Organize Sanayindeki bir işadamının da  çok net anlayıp onların durumunu düşündürecek, gelecek tespitleri yaptıracak, onlara  hayal kurduracak kadar net ifadelerle bunu yapıyorlar.

Sanki neden sonuç ilişkisini ters okuyoruz. Olumlu “sonuç” için “neden”i iyi tahlil etmeliyiz.

Bu tür programlardan önce.

Bu tür etkinliklere katılım sağlanması, heyecan sağlanması üzerine,   üniversitenin, valiliğin, sivil toplum kuruluşlarının araştırma yapması hatta bu konu üzerine programlar yapmaları gerekiyor.  Niğde’de heyecan eksi-k, önce   bunu yaratmalı.

****

Bir başka heyecan yaratılacak konu;  Şöyle de diyebiliriz. Niğdeli'nin heyecanını yitirmesine neden olan sonuçlar;

2010 yılında “Medeniyetler Şehri Niğde” diye başladık.  Bir çok bilgi topladık. Tanıtım atağı başlattık bilbordlarda yer aldık, zaman harcadık, para harcadık amacına ulaşmadı.

2012 yılında Komşu illere tanıtım için çıkarma yaptık… Bir çok bilgi topladık. Toplantılar yaptık, gazetelere ilanlar verdik. Amacına ulaşmadı.

2014 yılında NİGEP - Niğde Gelişim Planı hazırladık…  Bir çok bilgi topladık.  İstanbul, Ankara, İzmir, Adana toplantılar yaptık. Aylarca uğraştık, onlarca toplantı yaptık. Amacına ulaşmadı.

Niğde Belediyesinin iki dönem seçim sloganı “Marka Kent” idi.  Bir çok bilgi topladık. Seçim sloganı olarak kaldı amacına ulaşmadı.

Şimdi   “Marka Kent” üzerinde çalışmalar yapıyor. Bir çok bilgi topluyoruz.  Niğde, Ankara, İzmir, İstanbul, Mersin, Adana gibi  illerde toplantılar yapıyoruz. İnşallah amacına ulaşır.

Nacizane… Büyüklerimiz daha iyi bilir de…

Sanki tersten başlıyoruz gibi geliyor.

Marka Kent çalışması gibi Genel – Yatay çalışmalar yerine;
 Dikey çalışmalar yapsak ; Demirkazık, Toros Kurbağası, Cullaz Sokak, Üniversite, Lahana, Patates, “Geçti Bor’un Pazarı, Sür Eşeğini Niğde’ye” sözü, Kale, Kaplıca-Sağlık Merkezi, Bor Söğürmesi,  Tyana Kemerleri, Roma Havuzu, Niğde Gazozu,  Deri Sanayi, Güneş Enerjisi, Manastır, Tarih, Kültür,  OSB, Kalsit…  bence çok önemli ama,  kimse farkında değil Niğde’deki e-ticaret kapasitesi… (Nitso’nun Niğde’deki e-ticaret konusunun verilerini, girdilerini araştırması ve ardından bu konularda öncülük yapacak etkinlikler yapmasını). (Yıllar önce yazmıştım. Bor Toki kavşağına “Geçti Bor’un Pazarı, Sür Eşeğini Niğde’ye” sözünü hatırlatacak, pekiştirecek bir anıt yapılması)

Bu başlıklardan bir kaçını hedef seçip… Planlama yaparak markalaştırsak, tanınırlığını artırsak. Zaten Niğde’nin markalaşması ardından gelir. Marka üzerine şuan yoğun çalışma Gaziantep’de yapılıyor. (burada bakın)  2011 yılında da Niğde için bir araştırma yapılmış (burada tıklayın) Çubuk ilçesi tek başına marka değil ama Turşusu ile marka.  Beypazarı evleri ile.

Haa… Zaten bunlarında içinde bulunduğu yol haritası için  proje hazırladık diyorsanız.

Veri – Bilgi yeni Dünyanın petrolü diyorsanız.

Bu yazıyı yazmaktaki asıl amacım.

150 + 200 bin liralık verinin-  bilginin (lütfen) bu sefer  amacına ulaşması dileğiyle…