Değerli arkadaşlar,


5 Şubat 1937 de 3115 sayılı yasayla kabul edilerek, 10 Nisan 1937 de yapılan Anayasa değişikliği sonucu Anayasamızın 2. maddesinde LAİKLİĞE yer verildi. Yani güzel ülkemiz Yüce Önderimizin Mustafa Kemal ATATÜRK sayesinde, 75 yıldır LAİK ÜLKE olarak dünyada anılıyor. 55 tane İslam ülkesi içinde TEK LAİK ÜLKE olan Türkiye Cumhuriyetinin vatandaşı olmaktan da gurur duyuyoruz.

 

7.03.1989 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından laiklik ile ilgili yapılan bir çağdaş tanımı bilgilerinize sunmak isterim. “Lâiklik; egemenliğe, demokrasiyle özgürlüğe ve bilgi bileşimine dayanan toplumsal bir atılım; siyasal, sosyal ve kültürel yaşamın çağdaş düzenleyicisidir. Onurunu üstün tutarak bireye kişilik ve özgür düşünce olanaklarını veren, bu yolla siyaset-vicdan ayrımını gerekli kılarak vicdan ve dinsel inanç özgürlüğünü sağlayan ilkedir. Dinsel düşünce ve değerlendirmelerin geçerli olduğu dine dayalı toplumlarda siyasal örgütlenme ve düzenlemeler dinsel niteliklidir”.

 

Değerli arkadaşlar,

AB-D emperyalizminin akıl hocası Huntington’un 1996 da yazdığı kitabında, Yüce önderimizi reddetmemizi ve onun kurmuş olduğu demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olan demokratik Türkiye Cumhuriyetinin yeniden bir İslam Cumhuriyetine dönüştürülmesini öneriyor. Ancak bu şekilde ülkemizin İslam ülkelerinin lideri olabileceğini söylüyor. Yani, AB-D emperyalizminin arzu ettiği gibi dünyada Müslüman-Hıristiyan bloklaşmasının bu şekilde sağlanabileceğini belirtiyor.Gerçektende geçen bu süreçte, meydana gelen olaylar bu tespiti doğrulamaktadır. Esas amaç, dünyada devamlı bir terör ortamı yaratmak ve AB-D emperyalizminin ekonomik gücü sayılan silah üretim şirketlerine müşteri bulmak ve onlara silah satmaktır.

 

Değerli arkadaşlar,

Sizlere, 2009 da laikliğimizin 72. yılında yazdığım yazımda, bazı laik olmayan ülkelerde kadın ve erkek arasında uygulanan medeni ilişkiler için aşağıdaki örneklerle dikkatinizi çekmek istemiştim. Yine bilgilerinize sunarım.

 

Umarım, güzel ülkemizdeki laiklik uygulamasının, kadın hakları açısından değerini ve önemini, özellikle kadınlarımız ve tüm yurtsever vatandaşlarımız paylaşır.

 

Sevgi ve saygılarımla (09.04.2012).

Prof.Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR

 

LAİKLİK KARŞITI UYGULAMALAR

·         Suudi Arabistan’da 8 yaşındaki kızının 47 yaşındaki adamla evliliğinin feshi için mahkemeye başvuran anne ret yanıtı aldı. (14.4.2009-Milliyet) Suudi Arabistan’daki bu kızın adı bilinmiyor.


 

Yukarıdaki fotoğrafta ise onunla aynı kaderi paylaşan kızın adı Roshan Kasem... O da 8 yaşında ... Yanında oturan 55 yaşındaki adamla nişanlandığını bilmiyor bile...

 

·         Bir başka olur Suudilerin düğünü  (26 Haziran 2008-Milliyet)

 


 

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ta yapılan toplu nikah ilginç görüntülere sahne oldu. 1.600 çiftin gıyabında evlendirildiği etkinlikte sadece damatlar vardı. 

 

·         Abu Dabi’de de gelinsiz tören (27.07.2008 Milliyet)


 

Birleşik Arap Emirlikleri’nden Abu Dabi’de hükümet önceki gün 300 çiftin evlendiği toplu nikah töreni düzenledi. Abu Dabi’nin batısındaki Liwa’da düzenlenen ve yalnızca damatların katıldığı tören 4. Liwa Hurma Festivali’ne denk getirildi.


 Kadınlarımız; güzel ülkemizde 1934 de seçme ve seçilme hakkına kavuşurken,  İtalya ve Fransada 1946 da, İsviçrede ise 1971 de bu hakka kavuştular.





 

Cumhuriyet’in temelinin laik bir dünya görüşüne dayalı olduğu hiçbir zaman unutulmamalı ve bu gerçek gözden kaçmamalıdır. Zira Türk halkı teokratik yönetimden çok acı çekmiştir. Geri kalışının nedenleri arasında bunun önemli bir yeri vardır.

(1930, Kırklareli- Mustafa Kemal ATATÜRK)