Çoğumuzun bildiği bir şarkı vardır. Şiiri Refik Durbaş’a ait olan bu şarkının bir kıtası şöyledir.
Sevda ne yana düşer usta
Hicran ne yana
Yalnızlık hep bana
Bana mı düşer usta?”
 
Bizde bu şarkıdan yola çıkarak;
 
Kapadokya nereye düşer usta
Niğde nereye düşer
Yalnızlık hep bize
Bize mi düşer usta “demekten kendimi alamıyorum.
 
Tarih kitaplarının şahitliğinde Kapadokya’nın başkenti neresidir diye sorulursa şimdi ki ismi Kemerhisar eski ismi Tyana olan yer olduğunu söyleyebiliriz.
 
Fakat turizm piyasası kültürel açıdan daha zengin olan Tyana gibi Eski gümüş gibi yerleri görmeyip Kapadokya’nın bir parçası olan bölgeyi sanki tüm Kapadokya buradan ibaretmiş gibi pazarlamaktadır. Göreme, Uçhisar,  Ürgüp, Avanos dışında sanki başka bir Kapadokya yokmuş gibi hareket edilmesi büyük bir strateji hatasını içinde barındırmaktadır. Bunun altında Kapadokya’nın tek değerinin sanki peri bacalarından ibaretmiş gibi görülmesi yatabilir.
 
Nevşehir’in içinde Gülşehir Mantarkaya, Çat vadisi, Acıgöl bile bu anlayıştan dolayı istenilen turisti kendine çekememektedir.
 
Niğde; Tyana su kemerleriyle, Roma havuzuyla, Gümüşler Manastırıyla ve kadim uygarlıklara ev sahipliği yapmasıyla kültürel ve tarihsel açıdan çok zengindir. Hitit, Roma Selçuklu ve Osmanlı gibi büyük medeniyetlerin izini taşıyan Niğde tüm bu medeniyetlerden kalan eserleriyle kültürel açıdan bölgenin en zengin şehridir. Fakat Kapadokya bölgesinin yüksek marka değerinden istifade edememektedir. Kapadokya krallığına başkentlik yapmış bir ile Kapadokya isminin pastasından bir dilim dahi verilmemesi gerçekten üzücüdür.
 
Bundan dolayı Kapadokya’nın tanıtımında ve burayla ilgili organizasyonlara Niğde’ye gereken önemi ve değeri vermek elzemdir. Niğde’nin tarihsel birikimini ve Kapadokya yansımalarını görmeden Sadece Nevşehir odaklı bir turizm planlaması yapmak ayrı ağacın bir dalındaki meyveleri toplarken diğer dalında ki meyveleri çürütmekle eşdeğerdir.
 
Son tahlilde Kapadokya sadece Nevşehir’den ibaret olmayıp en önemli yansımaları itibariyle Niğde ilimizde bu tarihsel bölgenin bir parçasıdır. Bundan dolayı turizmcilerin ve turizm yetkililerinin Niğde’ye gereken değeri ve önemi verecekleri günlerin yakın olduğuna dair inancımız tamdır.