Gazetenin bu ayki köşesine yazı yazmak için masa başına geçtim.
 
Elimde kalem, içimden yazmak gelmiyor. Ekranlar ve gazete sütunları içimi kararttı. Camdan dışarı baktım, hava çok bozuk. İnsan üşüyor, ürperiyor. Düşündükçe içim kararıyor. Üç milyona yakın insan; ortadoğu savaş mağduru sokaklarda, çadırlarda, denizde perişan. Güneydoğum alev alev yanıyor.
 
Her gün şehit haberleri, gözyaşı, hüzün.
 
Devletin bütçesi çıkmamış; yatırımlar, ödemeler durmuş, ekonomi adeta bu sebeple kilitlenmiş durumda.
 
Rusya ile ilişkiler bozuk. Haberlerde Suriye’de bir çatışmaya katılma riskinin olduğu söylentileri ve bunu destekleyen örtülü beyanlar. Allah korusun bizi de bataklığa çekiyorlar mı endişesi var.
 
Bir yanda başarı ile ülkenin yönetildiği övüncü, öte yanda aynı ağızların mevcut anayasa ile mevcut sistemle ülkenin iyi yönetilmediği iddiaları; insanın kafası karışıyor. Hangi beyan doğru, sevinelim mi üzülelim mi?
 
Bir yanda ülkenin iç ve dış güvenliği tehdit altında her an her şey olabilir iddiaları gazete sütunlarında ve televizyon ekranlarında gündemi dolduruyor. Öte yanda parlamento ve siyasi parti gündemlerinde bu konular yerine sistem tartışmaları ile günler çatışma ve söz kalabalığı ile geçiyor. Diğer yanda yine gazete haberlerinde her dört işsiz gençten birinin üniversite mezunu olduğu haberi. Öbür sütunda gazete ve kâğıt toplayarak yaşamaya çalışan üniversite mezunu gencin fotoğrafı; içim sızlıyor, bunalıyorum. Kim bu karamsar ortama dur diyecek, kim veya hangi kurum ülke gündemine gerçek problemleri oturtup üretme,  gelişme, büyüme hedefine bizi yine yeniden kilitleyecek.
 
Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2015 yılı İLLERDE YAŞAM ENDEKSİ (Sıralaması) yayınlandı.
 
Sanırım Niğde ilinin yetkili ve etkilileri bu yayını titizlikle incelemişlerdir. Çünkü bu yayın, illerin karnesi gibi bir resmi doküman.
 
Çok kapsamlı bir çalışma yapmış İstatistik Kurumu. Onbir başlık altında illeri sıralamış.
Konut, çalışma hayatı, gelir ve servet, sağlık, eğitim, çevre, güvenlik, sivil katılım, altyapı hizmetleri ve erişim, sosyal yaşam ve yaşam memnuniyeti başlıkları ile illeri değerlendirip sıralamışlar.
 
Liste incelendiğinde ilimizin 51. sırada olduğunu görüyoruz. Yani onbir kalemde seksenbir il içerisinde baştan ellibirinci il durumundayız.
 
Niğde’nin içinde bulunduğu Ahiler Kalkınma Ajansının yani Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Aksaray illeri içerisinde ilk elli il içerisinde Niğde yok. Kırıkkale Türkiye 9.su sırada, Kırşehir 28. sırada, Nevşehir 37. sırada.
 
Yine Niğde ilinin içinde olduğu Konya Projesi (Kop) illeri içerisinde olan Konya Türkiye 18.si, Karaman 25.; Niğde ise yine ilk ellide yok.
 
Liste dikkatlice incelendiği zaman, Niğde bir başlıkta yüz güldürüyor. Güvenlik hizmetleri açısından Türkiye 19.su sırada. Ayrıca Ahiler Kalkınma Ajansı ve Konya Projesi (Kop) illeri içerisinde, yani müşterek bölge illeri içerisinde sadece güvenlik hizmetleri açısından en iyi durumdayız.
 
Bu açıdan bakıldığında güvenlik boyutunun dört gösterge ile temsil edildiği görülüyor:
 
1-      Cinayet oranı (kasten öldürme oranı),
2-      Ölümlü ve yaralamalı trafik kazası sayısı,
3-      Gece yalnız yürürken kendini güvende hissedenlerin oranı,
4-      Kamunun asayiş hizmetlerinden memnuniyet oranı.
 
İşte bu güvenlik boyutunda Türkiye sıralamasında 19. sıradayız. Ahiler Kalkınma Ajansı ve Kop illeri içinde ise ilk sıradayız.
 
Şükürler olsun bu kalem içimizi birazcık rahatlatıyor. Hiç olmazsa can güvenliğimiz iyi. Bu konuda Niğdemize hizmet veren mülki görevliler ile polis ve jandarmamızı ve adli görevlileri kutlarım.
 
Türkiye İstatistik Kurumunun bu resmi yayınını incelediğimde kişisel, devlet ve siyaset tecrübelerimle vardığım bir sonucu daha siz değerli okurlarıma, yetkili ve etkililere ifade etmekte yarar görüyorum.
 
Ahiler Kalkınma Ajansı ve Kop illeri içerisinde sadece Niğde ve Aksaray ilk elli il içerisinde maalesef değil. Niğde’nin aradaki bu farkı kapatabilmesi için Niğde ve Aksaray illerinin müstakil bir kalkınma ajansı haline getirilmesinin zaruri olduğu kanaatindeyim.
 
Aksi halde kamu ve özel sermayenin birlikte atak yapmasının bugünkü yapı ile zor olduğu kanaatindeyim. Bir kanun değişikliği ile bu sağlanırsa Niğde biraz atak yapar.
 
Sevgi ve Saygılarımla.