Niğde adaylarına tüyolar serisine devam...

Çamardı’da Hidroelektrik Santrali yapılması için bazı bölgelerin kamulaştırılması Resmi Gazetede yayınlandı. Çamardı İlçesine (HES) Hidroelektrik Santrali kuruluyor haberleri çıktı.

Öncesi paylaşılmadan Resmi Gazetede yayınlanmasına şaşırmıştım. Ama başka yerlerde yayınlanınca böylesi bir haberi de atlamak istemedik. Biz, diğer yerel gazete ve internet sitelerinden farklı olarak, Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu’nun facebook sayfasında konu ile yaptığı paylaşımı kaynak göstererek  yayınladık.
(Burada Tıklayın)

Kavaklıoğlu facebook sayfasında “Çamardı İlçemizde tesis edilecek olan Damla Hidroelektrik Santralinin yapımı çalışmalarına  başlandı…” diye yazıp konu hakkında detay veriyordu. Bu durumu kaynak göstererek aynen yayınladık. Bu arada Milletvekili Ömer Selvi'nin ise bu konuda bir paylaşım yapmadığını da fark ettik.

Resmi Gazeteye göre, HES kurulacak Körkün Çayı hakkında biraz bilgi vereyim.

Körkün Çayı, suyun ilk doğduğu yer olan Ecemiş Çayı’nın devamıdır. Ecemiş Çayı, Deliçay, Kamışlı Deresi, Körkün Çayı ve bir çok “öz” tabir edilen küçük dereler ile birleşerek Seyhan Barajına dökülür. Bu sular üzerinde yüzlerce sulama kanalı ile sulu tarım  yapılmaktadır. İçinden geçtiği vadilere hayat vermektedir. Ecemiş’in doğduğu yerden Pozantı’ya kadar bir çok alabalık tesisi bulunmakta. Bu çayların doğa ve ekonomiye etkisi çok büyüktür. Ulukışla ve Çamardı bölgesi Seyhan Havzasında yer almakta ve havzanın Niğde’yi ilgilendiren nüfusu 2009 sayımlarına göre 18.621 kişi, yüzölçümü ise Niğde’ye düşen bölümü  1 milyon 429 bin 400 hektardır. 

Peki gerçekten Çamardı İlçesi’ne HES yapılacak mı?

Hayır!... HES Çamardı’ya yapılmıyor.

HES Pozantı ilçesine yapılıyor.

HES Körkün Çayı üzerinde kuruluyor. Körkün Çayı,  Çamardı ilçesinden doğan Ecemiş Çayı’nın devamıdır ve Adana sınırları içerisinde bulunuyor.

Adana-Pozantı ile sınır  Çamardı'nın iki  köyünde su toplaması ve yönlendirmesi oluşturulacağından  kamulaştırma yapılıyor. 

Bu proje 2010'lu yıllardan beri Adana'nın gündeminde ve resmi kayıtlarda Adana-Pozantı Damla HES şeklinde  geçiyor. 


Hidroelektrik Santralı özel bir firma olan NK Elektrik Üretim Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılmakta. Damla HES’i projelendiren  İstanbul merkezli Urartu İnş.San.Tic. Aş. isimli bir firma. Firmanın internet sitesinde Damla Hes ile ilgili bilgiler var. (Burada Tıklayın) Firma yetkilileri ile görüşmek için bir çok kez telefon açtık. Bilgi istedik ancak bize dönüleceği iletilmesine rağmen bilgi verilmedi. Aslında istediğimiz  HES’in kurulacağı alanın Pozantı’daki tam koordinatlarıydı, koordinatlara göre Google Earth’dan da size gösterelim istedik. 

Kurulacak HES hakkında bilgiyi Adana DSİ, Adana Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünden de edinebilirsiniz. Ayrıca bu linklerden  de görebilirsiniz.(Link1Link 2)
 
 
Neyse…

Şimdi sorular şunlar…

Neden? Pozantı’ya kurulan Hidroelektrik Santrali Çamardı İlçesinde kuruluyor denildi.

HES’ler için Çamardı'da yapılan kamulaştırma ardından suyun kullanım tasarrufu kimlerin elinde olacak?

Niğde’nin, neden suyun kullanım tasarrufu konusunda bir şerh-i yok?

Bu hali ile Niğdeli, Çamardılı ne kazanacak, hatta ne kadar zarara uğrayacak?

Ecemiş Suyu’nun Niğde’ye getirilmesi konusu ola ki gerçekleştirilse, bu suyun kullanımı konusunda hukuki sorun yaşanacak mıdır? Su tutulma bölgeleri ve su kaynağı konuları ne olacak?

Ecemiş Suyu şu günlerde gündemde, sitemizde de yayınladık. (Burada Tıklayın) Su ve Orman İşleri Bakanı Veysel Eroğlu talimatıyla 185 km. öteye Aksaray’a götürülmesi projelendirildi. (Bu… Niğde siyasetinin travma geçirmesi gereken bir konusudur) Aksaray’ın projesine,  Niğde’yi susturmak için Niğde ve Bor’un da suyu kısmen kullanımı gibi bir parmak bal çalındı. Bir yandan Ecemiş Suyunun içme suyu olarak kullanılması projesi, bir yandan Ecemiş Suyu üzerinde HES projesi… Suyun kullanım hakkı nerenin?

Bu konuda bir diğer önemli husus ise, Doğa ve doğal yaşam alanlarının yok olacak olması. (Bilinmesini isterim, enerji önemli bir ihtiyaç ve yerli enerji kullanılmasından yanayım.) HES’lerin girdiği yerde, dere yatakları ve çevresi büyük zarar görüyor, doğa katliamı gerçekleşiyor. Doğal yaşam alt üst oluyor. Dereler kuruyor, yer altı suları yer değiştiriyor. Derelerde su seviyesi düşüyor, canlı hayat büyük zarar görüyor. HES’lerin yapıldığı bölgede ekolojik yıkım gerçekleşiyor. Vadiler kuruyor, ekonomik tahribatı yıllar sonra ortaya çıkıyor. İçme ve sulama suyu sıkıntısı baş gösteriyor. Örnekleri çokça mevcut.

 
Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED)  Raporu alınmış mıdır? Alınmış ise STK’lar ve basın ile paylaşılmış mıdır?

Bu bölgede endemik bitki türleri var mıdır? İyi değerlendirilmediği takdirde çevresel ne gibi olumsuz faktörler oluşacaktır?

Şu soruda bize sorulabilir… “Peki, su boşa mı aksın?…” Hayır… Su boşa akmıyor zaten… Su boşa akıyor mantığı, güneşin boşa doğduğu anlamını çıkarır. Doğaya ve çevrede yaşayan insanlara etkisi en aza düşürülerek yapılsın. Ama uygulamalar böyle değil, Karadeniz bölgesi HES ayaklanmaları ile çalkalanıyor. Zaten proje firması ile de bu yüzden iletişim kuramadığımı  biliyorum.

Adana’ya kurulacak hidroelektrik santrali Niğde’ye kuruluyor diye uyutuluyoruz.  

Bu durum da gösteriyor ki, Niğde bütün unsurları ile mevta olmuşNiğde’nin... sadece selası okunmadı…

Sahi…! Enerji demişken,  Niğde – Bor Güneş Enerjisi  İhtisas Bölgesi ne oldu? (O da burada tıklayın)

Oda mı mevta oldu?

...
 
Sağlıkla Kalın…



Not; Alıntı yapılacaksa lütfen kaynak gösterelim