Niğde geneli yayın yapan  www.nigdehasret.com internet sitesinde fotoğrafları ile “Bor Şeker Fabrikası Bacası Zehir Saçıyor” başlığı ile haber yayınlandı. (burada tıklayın)
 
Osman Doruk imzası ile tüten bacadan fotoğraflar verilerek, ismi açıklanmayan! vatandaşın ağzından buna bir çözüm getirilmesi gerektiği belirtilmiş ve ardından  Çevre  ve Halk Sağlığı Müdürlükleri göreve çağırılmış.
 
Haber için Fabrika Müdürlüğünden açıklama beklenirken, açıklama Şeker-İş Bor Şube Başkanı Celal Tuğrul’dan geldi. Üstelik açıklama, sitemiz ile birlikte Niğde ve Bor yerel basınına gönderildi. Açıklamanın muhatabı nigdehasret.com’a gönderilmemiş.
 
Aşağıda nigdehasret.com sitesinin haberini ve ardından Şeker-İş Bor Şubesi Celal Tuğrul’un açıklamasını okuyacaksınız.
 
Şeker-İş açıklamasında, söz konusu haberin fotoğraflara rağmen  “gerçeği yansıtmadığını” belirtmekte ve “Haber, sendikamızın mücadele ettiği iş ve işçi güvenliği, istihdam, nişasta bazlı şeker gibi konuları engellemektedir” şeklinde iddialı da bir suçlama da içeriyor.
 
Şeker-İş Bor Şube Başkanı Celal Tuğrul yeni göreve geldi. Daha çok yol alacağını ve haberlerini yapacağımızı umuyoruz.
 
Aşağıdaki açıklaması hakkında çok şey yazılır.
 
Ancak,
 
Sevgili Celal Tuğrul’un Bor Şeker Fabrikası konusunda kaygılarını anlıyoruz.
 
Bor Şeker Fabrikası’nın Bor İlçemize ve çevresine katkılarını biliyoruz.
 
Kendisi dahil, fabrika yönetimini, işçileri ve memurlarını da seviyor  ve destekliyoruz.
 
Hiç konu ile ilgisi yokken, nişasta bazlı şeker konusundaki kaygıları da anlıyoruz.
 
Nigdehasret.com sitesinin yöneticilerinin de bu konulardaki hassasiyetini biliyoruz.
 
Ama ortada fotoğraf var… Ortada çevre kirliliği var. Gönderilen açıklama var.
 
 En önemlisi toplum sağlığı var.
 
Keşke; sevgili Celal Tuğrul, aşağıdaki yerel basına gönderdiği  açıklamayı yapmasa da;
 
Bir işçi sendikasının! yapması gerektiği gibi tespit ve çözüm üretse;  “ Ne yazık ki fabrikanın sistemi böyle… Ama gelin hep beraber Bor Şeker Fabrikası’na Doğalgaz getirttirilmesinin çabasını verelim” dese ve ardından Bor Şeker Fabrikasının ilimize katkılarını nişasta bazlı şekerlerin sağlığa zararları ile birlikte sıralasa…
 
Çok şık olurdu.

Haber-Yorum: Selim GÖKEL
 
*****
 
 
 
Yapılan Haber şöyle ;
 


Bor şeker Fabrikası Bacası Zehir Saçıyor

 
Bor şeker Fabrikasının bacasından çıkan dumandan rahatsızlığını dile getiren çevreye duyarlı vatandaşlar bacadan çıkan dumana en kısa süre içerisinde çare bulunmasını istiyorlar.
 
İsminin açıklanmasını istemeyen bir vatandaş; ’’Burası devletin olduğu için mi bakılıp kontrol edilmiyor. Bor Belediyesi apartmanlardaki kömürün kalitesini bile kontrol ederken neden buraya müdahale edilemiyor anlamıyorum. Fabrika çalıştığı sürece zehir solumak zorunda kalıyoruz. Bu durumun halli yoluna koyulması gerekir. Her yere çare olan devlet konu burası olunca mı çare bulamıyor. Çevre ve Halk Sağlığı İl Müdürlüğünü Göreve Çağırıyoruz.’’ dedi.
 
*****
Yapılan karşı açıklama şöyle ;
 
NİĞDE HASRET'İN HABERİ GERÇEĞİ YANSITMAMAKTADIR
BİZ ÇEVREYE DE SAĞLIĞA DA DEĞER VERİRİZ
SENDİKAMIZ ÇEVRE KONUSUNDA DUYARLIDIR
 
Fabrikamız hakkında bir internet sitesinde çıkan "Bor Şeker Fabrikası zehir saçıyor“  başlıklı haber gerçeği yansıtmamaktadır. Haber, sendikamızın mücadele ettiği iş ve işçi güvenliği, istihdam,  nişasta bazlı şeker gibi konuları da engellemektedir. Bor’da üretim yapan, Devlete ait şeker fabrikalarının karlı ve kalitesiyle kendini ispat etmiş Bor Şeker Fabrikası'na isnat edilen bu haber, fabrikamıza gelip bilgi almadan ve uzaktan resmedilerek yapılmıştır. Bor ve Niğde’mizin tek büyük sanayi kuruluşunu, ülkemizin gurur kaynağı Bor Şeker Fabrikası'nda gaz  emisyon ölçümü düzenli yapılmaktadır. Gaz emisyon ihalelerinin fabrika yönetimi tarafından yapılırken, sendikamız da çevreye duyarlı şekilde konuyu takip etmektedir.
 
            Çevre ve insağlığını tehdit eden asıl konu, Nişasta Bazlı Şekerdir. Kanserojen madde içeren Nişasta Bazlı Şekerler, tatlandırıcılar, kimyevi tatlandırıcılar hakkında basınımızın, yazarlarımızın, sağlık teşkilatımızın daha duyarlı olması gerektiğini düşünmekteyiz. Sendikamız, ülkemizdeki şeker fabrikalarının ana kaynağı olan pancar yerine, özelleştirmeler yoluyla nişasta bazlı şekerin desteklenmesine karşı mücadele etmektedir. 
 
            Dünya ülkelerinde kotası en fazla %2 olan Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotası ülkemizde şeker kanunuyla %10 olarak belirlenmiştir. Bakanlar Kurulu kararıyla bu kotayı %50 artırma eksiltme yetkisini Bakanlar Kurulu sürekli artırma yönünde belirlemiştir. İnsan sağlığına zararlı bu tatlandırıcılar ve kimyevi tatlandırıcılar hakında sendikamız mahkemeye gitmiş insanımızın sağlığı konusunda duyarlı davranmıştır. Yargı sürekli sendikamızı haklı bulmuştur.
 
            İnsan sağlığını bozucu bu ürünleri üreten dünya devi karteller ülkemizi mesken tutmuş, Dünyanın hiçbir yerinde elde edemediği yüksek karlar elde etmekte iken böyle asılsız haberler Dünya devi sanayimizi yaralayacak ve mücadelemizi gölgede bırakacaktır.
 
            Fabrikamızın gündeme taşınması gereken çok önemli başka sorunları vardır. Uzun yıllardır yeni işçi alımı olmaması ve geçici işçilerimize yeni kadro verilmemesi sebebiyle usta-çırak ilişkisi kopma noktasına gelmiştir. Kadro eksikliği nedeniyle üretimi sıkıntılı ve büyük özveriyle yapan şeker işçisi böyle haberlerden rahatsız olmaktadır. Oysa Türkiye genelinde geçici işçilerimize 3500 yani kadro ve 1500 yeni işçi alımı olsa dünya devi Türk Şeker fabrikaları Dünya Şeker ticaretini yönlendirmeye devam edecektir.
 
            İnsan sağlığı üzerinde oynan oyunlar gün geçtikçe özel sektör eliyle oynanırken bu tür açıklamalar halkımızı yanıltmaya yöneliktir. Gelin misafirimiz olun sofranızda tükettiğiniz şekerin nasıl gönül rahatlığınızla tüketeciğinizi gözlerinizle görün ve insan sağlığına verdiğimiz önemi yerinde görün diyoruz. Kamuoyuna saygılarımızla.
 
ŞEKER-İŞ BOR ŞUBESİ ADINA
      BAŞKAN
 CELAL TUĞRUL
 
 
 
 
Editör: TE Bilişim