Geçtiğimiz hafta Doğuş Holding Basın toplantısı için bizleri çağırdı. Niğde için yeni bir yatırım haberi alabilmek ümidiyle toplantıya katıldım. Toplantının konusu Ayhan Şahenk Vakfı’nın yaptırdığı Sabiha Şahenk Kütüphanesi idi.

Kütüphane bilindiği üzere 2000 yılında Niğde Kültür Müdürlüğü, 2003’ten itibaren de Niğde Üniversitesi bünyesinde hizmet veriyordu. Ancak Üniversite kampus alanı içerisine kendi binasını yapıp taşındı. Tabii ki; kütüphane de Üniversite kampüsü içindeki yeni binasında yerini buldu. Bir yerde de iyi oldu. Çünkü üniversite ayrı yerde, kütüphanesi ayrı yerde olması, öğrencilere çok zorluk getiriyordu.

Kütüphanenin de Üniversite kampüsüne  taşınmasıyla birlikte Yukarı Kayabaşı Mahallesi’nde yer alan, toplam 1950 metrekarelik kapalı alana sahip, Sabiha Şahenk Kütüphanesi’nin eski binası boşta kaldı. Ayhan Şahenk Vakfı, önümüzdeki dönemde, kentin ihtiyaçları doğrultusunda şekillenecek bir alanda hizmet vermesi için Niğde Belediyesi’ne bu binayı hiçbir şart koymadan devretti.

Aslında Doğuş Holding’in basın toplantısında anahatlarıyla bu konu gündeme geldi. Toplantıya Ayhan Şahenk Vakfı Genel Müdürü Zafer Nuri Eraslan Doğuş Grubu’nun Niğde için yaptıklarını anlattı. Sabiha Şahenk Kütüphanesi’nin eski binasının aktif  kullanımı için biz basın mensuplarına da görev düştüğünü dile getirdi. Ardından da Niğde’nin sorunlarını bilen gazeteciler olarak bu binanın işe yarar olabilmesi için görüş ve önerilerimizi Belediye Başkanı ile paylaşmamızı istedi.

Olumlu bir yaklaşımdı. Toplantı sonrasında “Bu bina, Niğde için nasıl verimli hale getirilebilir?” diye düşündüm… Hep; “Keşke Niğde’nin de bir Bilim Sanat Merkezi olsa” diye hep hayıflanıp dururdum. “İşte!..” dedim; “İşte  Niğde’nin Bilim Sanat Merkezi!.. Hem de adını da Ayhan Şahenk Bilim Sanat Merkezi koysak… “Hem şehrimiz bir Bilim Sanat Merkezi’ne kavuşur, hem de pek çok hayırlara vesile olan Ayhan Şahenk’in adını yaşatırız!..”  

Türkiye’de hemen hemen her ilinde Bilim Sanat Merkezi var. İşin garibi Niğde’de yok!.. Türkiye’ye pek çok aydın yetiştirmiş bir şehir için Bilim Sanat Merkezi olmaması garip bir durum. “Garip bir durum” diyorum. Daha fazlasına dilim varmıyor.

Şimdi birilerinin çıkıp da “Her şeyimiz tamam da, bir tek Bilim Sanat Merkezi’miz mi eksik?” dediğini duyar gibiyim. Bir kere bunlara buradan duyurulur: Bilim Sanat Merkezi  üstün zeka ve üstün yetenekli çocukların eğitim gördüğü kurumlardır.. Niğde ilinde fazla değil yüz tane üstün yetenekli çocuk tespit edilse.. Bunlara kendi alanlarında eğitim verilse on yıl sonra Niğde bu durumda mı kalır?

Geleceğimizin teminatı bu çocuklar için gazetemin köşesinden Niğde Belediye Başkanı’na seslenmek istiyorum: Bu binayı mümkün ise Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devredin. Burada genç fidanlar yeşersin, çiçek açsın. Belki bu fidanların meyvesini yemeyi bizler göremeyiz. Ancak bu girişimden bizden sonraki nesil mutlaka faydalanacaktır. Sözlerimi Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözleriyle bitirmek isterim… 

"Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk parıltısısınız! Memleketi asıl aydınlığa çıkaracak sizsiniz. Kendinizin ne kadar mühim, kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şeyler bekliyoruz." 

Kalın Sağlıcakla…



Editör: TE Bilişim