Niğde dışında Niğdeli sanayicilerin Niğde’ye daveti için yazdığım yazıdan sonra Eyüp Doğanlar aradı. Yazımın gerekli bir konuya işaret ettiğini belirterek “görüşelim “dedi. Niğde Organize Sanayi Bölgesinde yer alan ORTEKS fabrikasına doğru yola çıktım. Fabrikadan girince bahçesinde damla sulama ile yetiştirilmiş elma ağaçlarını gördüm. Fabrika bahçesi Niğde gereçeğinin yansıması idi. Ülkemizde elma memleketi  olarak bilinen Niğde’de Tekstil yatırımının bahçesind elma ağaçları dikkatimi çekti. Elmalarda olmak üzere idi. Fabrianın arka bahçesinden Eyüp Doğanların makam odasına çıktım. Ve   ORTEKS ve DOĞANLAR  TEKSTİL yönetim Kurulu Eyüp Doğanlar ile  Niğde ve sanayileşme üzerine sohbet ettik. Bir dönem Niğde Milletvekili de olan Eyüp Doğanlar Niğde Sanayicilerinin sorunlarını her platformda açıkca gündeme taşıyan isimlerdendi. Oldukça cesur ve gerçekçi açıklamaları ile bilinen ve  sözünü açıkca söyleyen sanayicilerdendi. Sorduk yanıtladı.

 

EYÜP DOĞANLAR  “FABRİKANIN TEMELİ ATILMASINA VALİ ADİL YAZAR VESİLE OLDU”

 

ÖMER FETHİ GÜRER- Niğdemize   Orteks ve Doğanlar adı ile iki fabrika kazandırdınız. Bu fabrikaların kısa kuruluş öyküsü nasıl gerçekleşti.

 

EYÜP DOĞANLAR-  Niğdeli sanayici olarak Ankara’da yatırımlarımız vardı. Ankara’da ORSAN sahibi idim. Haydar Özalp Cenazesi için Niğde’ye gelmiştim. ORSAN fabrikası sahibi olduğumu öğrenince vali Adil Yazar koluma girdi. “Memleketine fabrika kurmanı istiyorum” dedi. Beni ikna etti. Bu fabrikanın temelinin atılmasını sağladı. Niğde’de 50 bin metrekare kapalı alan,100 dönüm arsası bulunan 250 kişi çalışan ve kapasitesini genişleterek büyüyen bir yatırımımız var. Niğde için yaptıklarımız yapacaklarımızda devam edecek.

 

ÖMER FETHİ GÜRER- Niğde “Teşvik ve Vali” konulu yazımda yaptığım bir çağrı vardı. Niğde dışında  yaşayan Niğdeliler teşvik kapsamında Niğde gelmesi sağlanmalı. Bu konuda Vali Alim Barut öncü olmalı demiştim. Anlattığınızla böyle bir girişimin önemi ve yararı var.

 

EYÜP DOĞANLAR-O yazınızı okudum. Onun içinde görüşelim dedim. Bir kent için Vali çok önemli. Vali öncülüğünde böyle bir girişimin yararlı olacağını düşünüyorum. Anlattığım gibi Niğde’de bizim yatırım yapmamıza dönemin valisi çabası ile oldu. Bu anlamda yazınızı destekliyorum ve böyle bir çalışmayı önemsiyorum ama teşvik konusunda da yapılması gerekenler var. O konuda da  girişim ve  çaba gerekiyor.

 

ÖMER FETHİ GÜRER- Teşvik uygulamasında Niğde 5  bölgede sonra 6  bölge var. İyi bir durumda sayılmaz mı? Gerçi Niğde iline göre çok gelişmiş Diyarbakır  6 bölgede. Bunuda anlamak olası değil. O bölge Niğde’den her anlamda daha ileride ama 6. Bölgede.  Ne ise Sorumuza dönersek teşvikte sorun nedir?

EYÜP DOĞANLAR- Yatırımcı için teşvikte en önemli destek inşaata başladığında sağlanmalı.Mevcut teşvikte önce yatırım yap sonra destek al uygulaması var. Teşvik  üretime geçmeden yok.  Bu aşamada sanayici  gelecek, yatırımını yapacak sonrası ana parası ile inşaatı tamamlayacak.O noktada vergi sigorta ödeyecek sonra Makine ekipman  sürecinde teşvik destek almaya başlayacak. Özünde  ilk aşamadan teşvik devreye girmeli. Makine ekipman desteği dışında yatırım desteği de sağlanmalı ki teşvik daha cazip olabilsin.  Yatırım sonrası Kredi kullanımından vergi,sigorta desteğine  kadar  teşvikler  var. Ama   başlangınındaki sıkıntının giderilmeli. Sanayici bölgeye gelip yatırım yapacaksa her anlamda destek görmeli ki yatırımı geliştirsin. Daha çok kişi iş aş kapısı açılsın.

 

ÖMER FETHİ GÜRER- Sanayici olarak sorunlarınızı her platformda dile getiriyorsunuz. Aşılması noktasında sonuç alınabiliyor mu?

 

EYÜP DOĞANLAR- Yapılan yararlı çalışmalar var ama Sanayici hiçbir durumda eli kolu bağlanmamalı. Gelip yatırımını yapmalı ve desteklenmeli. Bu aşamada şunu da söylemek isterim ki hükümetinde bildiğim kadari ile ele aldığı bir konu. Sanayi ve Ticaret Odalası Niğde gibi illerde tek yapı. Oysa Organize olan bölgelerde Sanayive Ticaret Odaları ayrılmalı. Sanayici sayısı sınırlı.Ticaret erbabı daha çok o durumda  odaların önemli işlevi üye çoğunluğu üzerinden oluyor. Bu nedenle mutlaka Sanayi Odası ayrı olmasının çok yararı var.

 

ÖMER FETHİ GÜRER- Niğde için yıllardır yazılarımda  tarım ve Hayvancılığın önemine değinirim Sanayi olması gerektiğini söylerim. Bu anlamda siz hangi yatırımlarla Niğde Kalkınacağını düşünüyorsunuz?

 

EYÜP DOĞANLAR- Niğde için tarım ve hayvancılık önemli. Rahmetli Ayhan Bey oğlu  Ferit Şahenk tarafından üniversite bünyesinde başlayan yatırımı  çok önemli . Şahenklerin girişimi sonuca erdiğinde Niğde tarihi bir atılıma erecek. Ferit Şahenk’e bir Niğdeli olarak teşekkür ediyorum. Niğde tarımı için müthiş bir yatırıma girişti. Niğde ilinde tarım yanında en önemli yatırım Tekstil’de sağlanmalı. Tarım Hayvancılık ve Tekstil Niğde ilinin geleceğini belirleyecek önemdeki yatırım noktalarıdır. Bunlar üzerinden düşünmeliyiz.

 

ÖMER FETHİ GÜRER- Niğde’de sanayi yatırımı yapanlar Niğde için bir araya gelerek neler olabiliri tartışıyorlar mı?

 

EYÜP DOĞANLAR- Bu anlamda bir düşünce üretimi sağlayacak kadar tartışma çok sınırlı. Örneğin Niğde TV  her ay sanayicilerle program düzenleyip Niğde sorunları tartışması da çok yararlı olur. Hem işin içindekiler düşüncelerini söyler hem halkımızı bilgilenir hem yeni yatırımlar için bizlerde fikirlerimizi söyleriz. Böylece en azından ayda bir Niğde sanayi her yönü ile ele alınmış olur.

 

ÖMER FETHİ GÜRER Sizinle konuşurken edindiğim izlenim Niğde bu anlamda daha alması gereken yol ve sağlanması gereken destek noktasında oldu. Bir yerde sanayici yaptığı yatırım ile de  mutlu olmalı ve  yenilerine öncülük etmeli diyorsunuz. Umarım değerlendirmeleriniz ilgili yerlerce  gereği gibi ele alınır ve karşılık bulur. Ayırdığınız zaman için teşekkür ederim.

 

EYÜP DOĞANLAR- Bende  yazılarınızdan okuduklarıma yaşadıklarımı katarak tamamlayıcı olmak istedim. Niğde için çok konuşmaya birbirimizi anlamaya ve desteğe ihtiyacımız var. Manevi anlamda da destek önemli. Milletvekili iken bölge yapısını  yakınen tanıdım. Öyle ki Organize Sanayi üzerinde Koyunlu yakınlarında Sosyal Aktivite merkezi projemiz var. Bölgede insanımız fabrikası işi olmalı ama sosyal etkinlikler içinde alanlar yaratılmalı diye bir yatırım sahası belirledik Sauna, Yüzme havuzu, gezi alanları ile aklınıza gelen herşeyin olabileceği bir dinlenme ve gezi merkezi olacaktı. Bizden sonra iptal edilmiş. Bir yatırımcı için her ayrıntı birbirini tamamlar o nedenle Niğde için yapılması gerekenleri daha çok konuşmaya ve bir beraber olmaya ihtiyaç var. Bende  ziyaretinizden dolayı size teşekkür ederim.

 

 

Editör: TE Bilişim