Kop Bölgesi Elma Sektörü Zinciri Sonuç Raporu incelendiğinde, sayfa 47 ve 55’de enteresan tespitler ve öneriler görmekteyiz. Kop Bölgesinde elma üretimi faaliyeti yapılan 50 ilçede kümelenme potansiyeli analizi yapılmış; ilçeler büyüklük, baskınlık ve uzmanlaşma katsayıları ile aldıkları puanlara göre değerlendirilmişlerdir.
 
ÇAMARDI ilçemiz, bilimsel değerlendirmede Kop Bölgesinde ELMA açısından birinci sırada değerlendirilmiştir. Raporun 56. sayfasında da Niğde ilinin, TÜİK verileri ile Türkiye ortalaması üzerinde “ağaç başına elma verimine” sahip olduğu ifade edilmektedir.
 
Raporun 59. sayfasında ise elma üreticisi çiftçinin yaratılan kâr marjının, tüccar ve toptancı perakendecilerden oldukça düşük olarak %11 olarak hesaplandığı görülmektedir. Kısaca, karın tokluğuna üretim sayılabilinir. Asıl kazanç aracılarındır.
 
Sonuç raporunun 60. sayfasında, bölgede elma üretim maliyetleri içerisinde en fazla rekabet avantajının Niğde ilinde olduğu görülmektedir.
 
Raporun 61. sayfasında ise ilimizin rekabet avantajını düşüren faktörler özetlenmiştir. Bunların başında da Niğde ilinde Elma Üretici Birliğinin olmaması tespiti vardır.
 
İlimizin elma üretimi ve buna dayalı sanayi potansiyelini yenilikçi bir anlayışla yüksek katma değerli ürünlere dönüştürmek, elma üretim ve işleme merkezi olabilmesi için 5 yıllık stratejik yol haritasının uygulanması şarttır. Bu hususlar da raporun 62. sayfası ve sonraki bölümlerinde açıkça belirlenmiştir.
 
Elma sektörü ile ilgili bu sonuç raporunun 45. sayfasında, elma üretiminin gelişiminde devlet desteklerinin önemi vurgulanmıştır. Değerlendirmede, “desteklerin yerinde ve amacına uygun kullanımında yerel bürokrasinin etkinliği ile üreticilerin ve işletmelerin sahipliği önemlidir” vurgusu yapılmıştır. Kısacası bu kesimler yörelerin bu değerine önem verir, takip ederlerse sonuç alınır anlamı çıkmaktadır.
 
Ayrıca yine raporun bu bölümünde, elma işleme ve dağıtım kanallarında yer alan firmaların devlet teşvik ve desteklerinden faydalanma oranı oldukça düşük (%14,3) olup, destek kaynaklarını KOSGEB ve Kalkınma Ajansları oluşturmaktadır denilmektedir.
 
Rapor dikkatli olarak ilgililer ve yetkililerce incelenir ve ağırlık verilirse, yöremizin bu ürünü yoluyla başta ÇAMARDI ilçemiz, Niğde merkez ilçemiz ve dolayısıyla ilimizin tümünün kırsal kalkınma alanında atak yaparak devlet destekleri ile bilimsel yolla kalkınmasının mümkün olduğu ve bunun metodu, yol ve yöntemi irdelenmektedir.
 
KOSGEB, devletin en büyük ve güncel destek sağlayıcı fon kurumudur. KOSGEB Başkanı’nın ÇAMARDI kökenli bir bilim adamı olan Prof. Dr. Cevahir UZKURT olması da Niğde ve ÇAMARDI ilçemiz için büyük bir şans olduğu kanaatindeyim.
 
Ancak böyle fırsat her zaman ele geçmez. Bu fırsatı değerlendirmek şans olduğu kadar, içinde bir vebal de saklıdır. Bu imkân kaçırılmamalıdır.
 
Başkan tarafından görevlendirilecek KOSGEB uzmanları ile bölge ilgili ve yetkilileri ciddi bir işbirliği yaparak yepyeni bir kırsal gelişim ve sanayi örneğini hayata çok gecikmeden geçirmelidirler. Yoksa kaçan fırsatın ardından hepimiz “geçti, kaçtı yine BOR’un pazarı sür eşeği NİĞDE’ye” deme durumuna düşeriz ve o zaman vebal altında kalırız korkarım! Taşın altına el koymanın, yani fırsatı elbirliği ile değerlendirmenin tam zamanıdır.
 
Hatırlatma ve başarı dileklerimi sunarım.
 
Akın GÖNEN
Devlet E. Bakanı
17 ve 20. Dönem Niğde Milletvekili
03.05.2019