Sitemizde iki haber var.

Birinin Başlığı

 “Tarım İl Müdürlüğü Denetim Verilerini Açıkladı”

Bir diğeri ise,

“Niğde’de 62 buçuk Milyonluk Tarımsal Destek”

Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamada; "Yapılan denetimlerde; Niğde’deki toplam, 319 adet gıda üretim yeri, 2.577 adet gıda satış ve toplu tüketim yerinin 2.338’ine denetim gerçekleştirilmiştir.

İlk 9 ay içerisinde, İl genelinde Gıda Üretim, Satış ve Toplu Tüketim yerlerinde yapılan denetimler ve alınan numuneler sonucunda mevzuata uygun olmayan işletmelere 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Yem ve Gıda Kanunu gereği 87.894 TL cezai işlem uygulanmıştır. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yıl içerisinde 226 adet S Sertifikası düzenlenerek, gıda maddesi ihracatı gerçekleşmiştir” diye devam ediyor.

KEŞKE BÜTÜN KURUMLAR VERİLERİNİ AÇIKLAYABİLSE

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bu verileri açıklaması bir kamu kurumu açısından çok güzel bu konuda takdir ediyoruz.  

Tarım Müdürlüğünün bu açıklaması bizim aklımıza denetleme yetkisi olan başka kurumları getirdi ve sormamız gerekiyor.  

Şimdi Soru Şu…

Yıllardır Akkaya Barajında Çevre Kirliliği yaşanır. Balık yaşamaz, yanına yaklaşılmaz ve üstelik de Niğde’nin dışa açılan yüzü, Niğde Üniversitesi Yerleşke  alanı içinde. Çevresinde yaşayanlar kokudan duramıyor. Niğde Bor yolu üzerinde Yerleşkenin önünden geçerken burnunuzu tıkamak zorundasınız. Niğde’nin Foseptik göleti. Sulama da kullanıldığı içinde Borlular sağlık tehdidi altında yaşıyor.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü  bu Akkaya Barajını kirleten, Belediye, işletme, fabrika gibi yerlere hiçbir işlem yapmış mı?

Daha geçen hafta haber yaptık. Bor İlçesi Toki Mahallesinde asfalt şantiyesi zehir saçıyor. Buraya öylesine bir elaman göndermiş mi? Bir ölçüm, inceleme yapmış mı? Ceza yazmış mı?

Niğde Üniversitesi açıklama yapmıştı. Niğde gürültü kirliği olan bir şehir diye bu konuda neler yapıldı.

Bor İlçesinin çöplerinin toplandığı Pınarbaşı mevkiindeki çöplük her gün yanar, bağlar bahçeler, piknik alanları ve bölgeye yakın işletmeler duman altında.  Burası Bor Belediyesi ile birlikte Bor OSB ve Niğde OSB’nin çöplüğü gibi. Gerçi Bor Belediyesi yakın zamanda çöplüğe girişleri kontlar altına aldı. Bu sefer Bor Toki Mahallesinin üst tarafları Niğde OSB’nin çöplüğü oldu. Zaman zaman yakılır. Birde dünyanın parasını yatırdığımız  Katı Atık Tesisimiz var.

Bu konularda neden ilgili kurum denetim yapmaz?

Denetim yapar ise neden Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü gibi kamuoyu ile paylaşmaz.

Bir diğer haber ise yine Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ilgili.

DESTEKLEME HABERİNE İTİRAZ VE YENİ SORULAR

Tarım ve Hayvancılık Destekleme haberimize  Niğdeli çiftçilerden itiraz geldi.

Haberde; Tarım sektörünün geliştirilmesi, örgütlenmesi, biyo çeşitlilik, kırsal kalkınma, toprak ve suyun verimli kullanılması için desteklemeler yapılıyor. Tarımsal ve Hayvancılık alanında yapılan bu desteklemeler haberimize haberi yaptığımızdan kısa süre sonra bazı çiftçilerden itiraz geldi.

Çiftçilerin itirazı özetle şöyle; Kırsal Tarımsal Desteklemeleri için proje hazırlayan çiftçilerin projelerinin usulüne uygun olmadığı için geri çevrildiği, geri çevrilme gerekçelerinde haklı olunabileceği ancak, bu konularda Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün ilgili birimlerinin geri dönüşü olmayan sisteme girmeden önce bir masa kurulması, burada ön inceleme oluşturulması, ön inceleme yapan bu masanın tespit ettiği eksiklik ve yanlışlıkların giderilmesi konusunda yardımcı olunması isteniyor. Bu konu ile ilgili memurların yapıcı olmamasından dolayı bir çok çiftçinin hazırladığı destekleme projelerinin ön inceleme yapılmadan, uyarılmadan sisteme girildiği ve sonucunda destekleme alamadıkları ve Niğde’nin Kırsal Tarım Desteklemeleri ile alması gereken kaynaktan yoksun kaldığını çiftçi diliyle ilettiler.  

Bu konu ile ilgili  yaptığımız çeşitli görüşmeler neticesinde de yeni sorular da ortaya çıktı. Bir çok çiftçinin Projeleri onaylanmadığından  dolayı, Niğde için tahsis edilen ödeneğin büyük miktarının geri gittiği (tenkis olduğu). Tarım Müdürlüğünün destekleme tutarlarından öte Ankara’dan haberde sıralanan desteklemeler için ne kadar ödenek, bütçe  tahsisi yapıldığını ama bunun  ne kadarının geri gönderildiği. Emsal  illerde projelendirme ve onay oranın Niğde’den neden çok yükseklere olduğunun sorulmasını istediler.

Elçiye zeval olmaz!...

Yanıt gelirse yine elçiyiz…


İlgili haberlerimiz aşağıda

Haber Yorum: Selim GÖKEL

Editör: TE Bilişim