Niğde’nin Bor girişindeki Derbent kavşağı yeniden düzenlendi. Kavşakta bulunan Abılay Han heykeli kaldırıldı. Yerine basit şekilde yapılmış saat kulesi konuldu. Ama saat kulesi de sadece birkaç gün kalabildi, oda kaldırıldı.


KONU İLE İLGİLİ VİDEO AŞAĞIDA

Haber-Yorum : Selim GÖKEL

 

Afganistan’dan göç ederek ilimize yerleşen ve Altay Köyünde yaşayan Kazak Türklerinin efsane lideri Cengiz Han’ın torunu Abılay Han,ın heykeli bir önceki dönem Belediye Başkanlığı,  Altay Köylüleri ve Kazakistan Büyükelçiliğinin girişimleri ile Derbent Kavşağına dikilmişti.

 

Geçtiğimiz günlerde  Niğde Belediyesi Derbent kavşağında yeni düzenleme yaptı ve Abılay Han heykelini kaldırıldı. Hemen ardından aynı yere Niğde’nin simgesi saat kulesinin çok basit şekilde yapılmış bir benzeri konuverdi. Saat kulesi de çok kısa süre durdu ve oda kaldırıldı.


 

Saat kulesi kavşağa tesis edildiğinde Niğde Belediyesi  açıklama yapmıştı, bekledik ki saat kulesi kaldırıldığında da bir açıklama yapılacak ama yapılmadı.


 


Biz de araştırdık, edindiğimiz bilgiye göre ;

 

Abılay Han heykeli kaldırılınca Altay Köyü ileri gelenleri Niğde Belediyesine gerekçesini sormuş, belediyeden verilen cevap Abılay Han heykelinin Niğde’de başka bir parka tesis edileceği şeklinde olmuş. Bunun üzerine Altay Köylüleri Kazakistan Büyükelçiliğini aramışlar ve durumu iletmişler. Kazakistan Büyükelçiliği devreye girmiş ve bir değişiklik olmazsa Abılay Han  heykeli tekrar eski yerine tesis edilecek miş, kim bilir belki büyükelçi de ikna edilmiştir. Bekleyip göreceğiz zemin üzerine yapılan beton kaide boş olarak duruyor, elbette bi şii! dikilecektir.

 

Heykelin yerine tesis edilen saat kulesi çok basit ve estetikten yoksun  şekilde yapılmıştı. Abılay Han Heykeli daha güzel bir görünüm sağlıyordu. Niğde Belediyesi yine geçtiğimiz yıl  Derbent mezarlık duvarına çeşitli rolyef yaptırmıştı. O rolyeflerden birisi de  Atatürk’ün Niğde’ye gelişini temsilen Atatürk ve onu karşılayan  çocukların rolyefi idi. Ancak rolyef  çok çirkin olmuş ve bu durumu sitemizde yayınlamıştık. Ardından  bu rolyef kaldırılmıştı.

 

 

Çevre illeri gördüğümüzde  gıpta etmemek elde değil, Niğde estetikten, güzellikten, temizlikten  yoksun bir şehir, caddeler, binalar, reklam tabelaları, kaldırımlar, kaldırım işgalleri,   iddia ediyorum Orta Anadolu’nun en çirkin ili Niğde’dir.

 

Oysa burada güzel insanlar yaşıyor…

 
















Editör: TE Bilişim