Evet - Hayır gümbürtüsü ülke gündemini doldurduğu ortamda 05 Mart 2017 tarihli bir basın açıklamasında, ürünlerin tarla ve pazar fiyatları arasındaki makasın daralması için Gümrük ve Ticaret Bakanlığının harekete geçtiği duyuruldu.
 
Bakan Tüfenkci yaptığı açıklamada, sebze ve meyve ticaretinde lojistik altyapının geliştirilmesi ve lisanslı depoculuğun yaygınlaştırılmasına yönelik pilot uygulamanın başlatıldığını duyurmuştur. Bu çerçevede soğutma üniteleri, soğuk hava depoları, kurutma, temizleme, ayıklama, paketleme üniteleri ve bunlara ilişkin makine ile ekipman alımlarına teşvik uygulanabileceği ve bu konuda 17 ilin yatırımlarının teşvik kapsamına alınmasını planladıkları duyurulmuştur.
 
Bakan Tüfenkci, bu teşviklere ilave olarak üretici örgütlerine ek teşvikler de verileceğini belirtmiştir. Bu yolla sebze ve meyve zayiat oranının düşürüleceğini ifade etmişlerdir. Haberin detaylarında Niğde gözükmüyor. Yani yok.
 
Niğde ili, Devlet İstatistik Enstitüsü ve Devletin diğer birimlerinde yapılan değerlendirmelerde halen tarım ağırlıklı bir il olarak görülmektedir. Elma, patates, lahana, kısmen kiraz üretiminde ülkemizde lider durumundadır.
 
Çiftçi bu ürünlerin değerlendirilmesinde, depolanmasında ve pazara ulaştırmada yetersiz kalmakta; her sezon medya gündemi bu konuları meşgul etmektedir. Problemin halli için bu yeni sebze ve meyve ağırlıklı teşvikte, seçilen iller arasında Niğde neden yoktur anlamak mümkün değildir?
 
Niğde ili Aktaş mevkiinde DDY tarafından bölgesel bir lojistik merkezi kurulma aşamasındadır. Niğde - Aktaş mevkiinde demiryolu ve otoyol ağı üzerinde çok isabetli yer seçimi yapılmışken, Gümrük Bakanlığı’nın tutumu şaşırtıcıdır.
 
Bir fırsat kaçırılınca veya bir kaza olunca söylenen bir söz vardır, ”Araba devrilmeden sürücüyü uyarsaydın” diye. Ben kaçırılmak üzere olduğumuzdan korktuğum bu büyük fırsat kaçmadan sizlere bu problemi aktarıyorum. Benden duyurması, gerisi ilin yetkili ve görevlilerindedir. Ziraat odaları, tarımsal birlik ve taşımacılık kooperatif ile meslek odaları, yani sivil toplum kuruluşları da kendi menfaatlerini sanırım yakından izleyip sonuç alacaklardır. Başarı dileklerimle.


Akın GÖNEN
Devlet E. Bakanı
17 - 20. Dönem Niğde Milletvekili
11.03.2017