Niğde ili, Bor İlçesi, Badak ve Seslikaya Köyleri sınırları içinde bulunan 2.539 hektar alan, 9 Kasım 2015 tarih 2015/8241 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile Niğde-Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmiştir.

Bölgemiz için önemli bir yatırım imkânıdır. Bu yatırımın bir an önce gerçekleşmesi için yapılması gereken teknik, bürokratik ve mali çalışmaların tamamlanmadan bu alanın hizmete açılması uzun zaman alabilir. Ben, Bor Deri Karma Organize Sanayi yatırımının gerçekleşmesi için verdiğim çabalar sırasında şunu öğrendim; iş ciddi takip edilmezse yatırımın gerçekleşmesi zamana yayılıyor, geç kalıyor. Hatta rakip iller atak yaparak sizi geride bırakıyor.

Komşumuz Konya-Karapınar ilçesi de, bizim gibi bu yatırımı gerçekleştirme çabasındadır. Sanırım 15 Aralık 2016’da onlar, açık eksiltme usulü yoluyla Karapınar YEKA alanı Güneş Enerji Santrali kurma işi için yapılacak ihale ile hedefe ulaşmak üzeredir.

Bizim Enerji İhtisas Endüstri Bölgemizin de bir an önce bu seviyeye gelmesi için önünde engel olarak bekleyen problemin ivedi çözülmesi şarttır. Bu problem de arazinin bir kısmı üzerindeki MERA kararının kaldırılması ve OT bedelinin ödenmesidir. Tarım Bakanlığı teşkilatınca bu problem halledilmeden ne bölgenin hali hazır haritası hazırlanabilir, ne jeolojik etüt yapılabilir, ne de bölgenin planlamasına Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Organize Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğünce başlanabilinir.

Kısacası; bu yılın sonuna varmadan bu konu halledilirse, 2017 mali yılı imkânları ile iş ete kemiğe bürünmeye başlayabilinir.

Bu konuda 2017 yılında ek bir sıkıntı daha doğacağı kanaatindeyim. Çünkü Tarım Bakanlığı’nın 2017 yılında tarım arazilerini SİT bölgesi ilan edeceği basına yansıdı. Şayet bizim arazi sorunumuz bu kısa sürede halledilerek müspet cevap Tarım Bakanlığından çıkmazsa işlerin tamamen sıkıntıya düşeceği kanaatindeyim.

Bu sebeple bu satırları yazarak, bu önemli yatırımın sıkıntıya daha fazla girmemesi için bilgi ve ilgilerinize sunuyorum. Benim aklımın erdiği, tecrübelerimin bana öğrettiği bunlar.

Şimdiden hayırlı yatırımlar ve yıllar dilerim.

Akın GÖNEN

Devlet E. Bakanı

17 - 20. Dönem Niğde Milletvekili

08.12.2016

Editör: TE Bilişim