İlhami Yangın  yazdı...

 Merhum Alparslan Türkeş, bir yere gittiği zaman, büyük coşku ve sloganlarla karşılanır; bu coşku ve sloganlar, bir müddet sonra, hepbir ağızdan söylenen “Çırpınırdın Karadeniz” marşı ile doruk noktasına ulaşırdı. 

Rahmetli Türkeş, bu marşı çok sever, okunurken bozkurt işareti yaparak iştirak ederdi.

Bizim ülkücüler marşın son kısmını “Türk eşine, Türk eşine, kıyar mı hiç Türkeşine. Bütün Dünya Kurban olsun, Türk'ün Başbuğ Türkeş'ine” diye okurdu. Rahmetli Başbuğ bu kıta okunurken susardı, söyleyenlere de müdahale etmezdi. İşte bu anlar yaşanırken hemen yanındakilere şu iki kelimeyi söylerdi: Kanla yazılan bir şiir, Ahmet Cevat unutulmamalı!

Ahmet Cevat (Ahundzade), 5 Mayıs 1892 yılında Azerbaycan'ın Gence şehrinde doğdu (Bugün doğumunun 120. yıldönümü).

Babası dindar bir Türk aydını olan Mehmet Ali'dir. Ahmet Cevat, okul yaşına geldiğinde Kur'an'ı ezberledi. 8 yaşında babasını kaybetti. Bu tarihten itibaren bakımını ve eğitimini ağabeyleri üstlendi. Gence Medresesi'nde 6 yıl okuduktan sonra, 1913 yılında "Şeriat Muallimi" unvanını aldı. Rusça'dan başka, batı dillerinden bir kaçını, bu dillerden tercüme yapacak kadar öğrendi.

Osmanlı saflarında 1. Dünya Savaşı'na katılan Ahmet Cevat ön safta çarpıştı. Ermeni zulmüne uğrayan Türk illerinin; esir, yaralı ve sahipsiz halkına "Hayriyye Cemiyyeti"nin bir üyesi olarak yardıma koştu. Savaş yıllarında; makaleler, şiirler, tercümeler vasıtasıyla Türk Milleti'ni uyandırmaya, Türk Ordusu'na destek olmaya çalıştı. 

15 Aralık 1914'te Gence'de kaleme aldığı “Çırpınırdın Karadeniz” adlı şiiri 1916 yılında neşredilen "Koşma" adlı kitabında yayımlandı.



Şiirinde, Türk Bayrağı'na duyulan özlemi anlatıyordu. 

"Çırpınırdın Karadeniz" şiirindeki bütün mısralar Türk'e mahsustur. Türklüğün övülüp diğer milletlerin küçültülmesi asla mevzu bahis değildir. Şiirde kendi milletini sevme duygusu ile beraber diğer milletlere de duyulan sınırsız saygı vardır. Ne kafiye, ne de kelime bulmakta zorlanan şair kolaylıkla "Bizim eller" yerine başka bir ifade kullanabilirdi. Bu şiirde övülen de, sevilen de Türk bayrağıdır. Bu bayrağa kurban edilen de "bizim eller"dir.

"Çırpınırdın Karadeniz" Azerbaycan'ın ünlü bestecisi Üzeyir Hacıbeyli' tarafından bestelendi ve ünü Türk dünyasına yayıldı.

Ahmet Cevat ise, Stalin adındaki caninin emriyle 1937 yılında kurşuna dizildi. Tek suçu Türk olması ve bu güzel şiiri yazmasıydı.

Ahmet Cevat'ı unutmayın, unutturmayın... 

Ahmet Cevat unutulmamalı!


Çırpınırdın Karadeniz (Orjinali)

Çırpınırdın Karadeniz
Bakıp Türk'ün bayrağına
"Ah!..." diyerdin hiç ölmezdin
Düşebilsem ayağına!

Ayrı düşmüş dost elinden
İller var ki çarpar sinem
Vefalıdır geldi giden
Yol ver Türk'ün bayrağına

İnceler dek gel yoluna
Sırmalar düz sağ soluna
Fırtınalar dursun yana
Selam Türk'ün bayrağına

Hamidiye ve Türk kanı
Hiç birinin bitmez şanı
"Kazbek"olsun ilk kurbanı
Selam Türk'ün bayrağına

Dost elinden esen yeller
Bana şiir.... selam söyler
Olsun bizim bütün eller
Kurban Türk'ün bayrağına

Atıldı dağlardan zafer topları
Yürüdü ileri asker BİSMİLLAH!...
O, han sarayında çiçekli bir kız
Bekliyor bizleri zafer BİSMİLLAH!....

Ey! harbin talii bize yol ver, yol
Sen ey coşan deniz, gel, Türk'e ram ol
Sen ey sağa, sola kılıç vuran kol
Kollarına kuvvet gelir BİSMİLLAH!...

Ahmet Cevat



Editör: TE Bilişim