Niğde Üniversitesinin kuruluşunu sağlayan kanun tasarısı ve bakanlar kurulu kararı altındaki imzam, hayatımda bana mutluluk ve gurur veren en önemli imzalardan biridir. Çünkü bu imza ile Niğde ili, Kırşehir – Nevşehir – Aksaray – Rize gibi kendi çapındaki illerden yaklaşık 15 yıl önce üniversiteye kavuşarak ekonomik, sosyal ve kültürel sahada atak yapma şansını yakalamıştır. Bu alanlarda üniversitemiz, ilimizin gelişiminde motor gücüdür.

Bu sebeple, üniversite ve yönetimi ile ilgili gelişmeleri dikkatle izlerim. Her kurum ve yönetim modeli, o modeli yöneten lideri ve kadrosunun çapı ile kabiliyeti ölçüsünde başarılı olacağı idare biliminin bir gerçeğidir.

Rektörümüz Sayın Adnan GÖRÜR, yasal süresi dolması sonucu Haziran ayında görevi bırakacaktır. Görev süresi içerisinde üniversite hangi noktada idi, hangi noktaya geldi bunlar resmi rakamlarla tartışmasız bellidir.

Yerleşkedeki gelişmeler ve mülkiyet durumu, kapalı alan durumları, öğrenci yurtları, kongre ve kültür merkezi, spor kompleksi ve sporla ilgili diğer tesisler nerede idi nereye geldi rakamlarla bellidir, gözle görülür durumdadır.

Uygulama Araştırma Merkezi, Araştırma Laboratuvarı, Teknopark, Sürekli Eğitim Merkezi gibi yeni birimlerle, üniversite – sanayi işbirliğini sağlama ve sürdürülebilir rekabeti temin için yapılan çalışmalar göz kamaştırıcı çabalar ve tesislerdir. Üniversite, yeni bölüm ve programlarla geliştirilmiştir.

Öğrenci sayısı, görev süresi içerisinde 11 bin civarından 27 bin civarına fırlayarak yüzde 134 artmıştır. Akademik personelde de yüzde 36 artış görülmektedir.

Dönem içerisinde on adet patent alındığı bir adet faydalı model geliştirildiği memnuniyetle görülüyor.

YÖK tarafından 2016 yılında yapılan kalite kurumsal dış değerlendirme süreci sonucunda, Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından yüzde seksen beş çizgisini yakalamıştır.

Üniversitemiz bu yönetim döneminde ilin sorunlarıyla ilgili bilimsel çalıştaylar düzenleyerek ilin problemlerine bilimsel katkı koyma gayretinde olmuştur.

Yine üniversitemiz bu dönemde vilayet, yerel yönetimler, odalar gibi kurum ve kuruluşlarla çok olumlu işbirlikleri ile ilin sorunlarının çözümüne aktif olarak katılmıştır.

“Niğde İl Gelişme Planı (NİGEP)” çalışmaları ile bu konuda diğer illere örnek olacak bir vizyon sergilenmiştir. Bu çalışma sadece dosyalar üzerinde kapalı kapılar ardında yapılan klasik çalışmalardan çok farklı olarak Türkiye sathında sivil toplum kuruluşları ve katkı sağlayan diğer tecrübelerin de devreye girmesini sağlamıştır.

Bu toplantılardan birisi de İzmir’de yapılan Niğdeliler Yardımlaşma ve Kültür Derneği toplantısıdır. Bu toplantıya Rektör Prof. Dr. Adnan Görür, Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Şevket Katırcıoğlu, Prof. Dr. Selen Doğan ve Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Türkmen katıldılar.

Bu toplantıyı dikkatle izledim. İşini son derece ciddiye alan bir ekip, alan çalışması yapıyordu. Konuşmalar sonradan değerlendirmek için görüntüye alınıyordu. Kısaca amaç belirten konuşmalardan sonra görüş ifade edenlerin görüşlerine değer veriliyor, konular irdeleniyordu. Bu toplantıda özellikle tıp fakültesi açılması konusunda nüfus azlığı kriteri ortaya atılmıştı.

Rektörümüzün bu sıkıntılı konulara hâkimiyeti, konulara çözüm getirici yaklaşımı ve kıvrak zekasının sonuçlarını kısa süre sonra hep birlikte yaşadık. Niğde, çok kısa süre sonra Tıp Fakültesine kavuştu. Üniversite yine yerel yönetim birimleri ve Kredi Yurtlar Kurumu ile yaptığı koordineli çalışma ile yüksek öğretimin yurt sorununu büyük ölçüde kısa sürede çözdü.

Rektörümüz döneminde fakülte sayısı dörtten 10’a çıkmıştır.

Kısacası vilayet,  yerel yönetimler, odalar, sivil toplum kuruluşları ve basınla medeni ilişkiler ve hizmet odaklı çabalar elle tutulur, gözle görülür sonuçlar vermiştir. Bu tarz hizmet odaklı olumlu tutum sizi siyasetin acımasız yıpratması gibi menfi sonuçlardan da korumakta olduğu gibi, hatta destek yarışı gibi bir ortamla üniversite daha da gelişme imkânı bulmuştur. Özet olarak amaç hizmetse, gerisi teferruat olmaktadır.

Son derece sıkıntılı bir olağanüstü hal dönemi (Fetö) geçiren ülkemizde, Niğde ilinde içimizi rahatlatan böyle güzel bir gelişim ve sonucu yakalayan bu dönemin Rektörü Sayın Adnan GÖRÜR hocamız ile kıymetli ekibini, çalışma sürelerinin sonunda hayırla uğurlamak benim için büyük bir zevktir.

Devletim ve milletim bu kıvrak zekâlı, zarif, insan ilişkileri güzel ve birikimi çok değerli rektörümüzden daha geniş alanlarda yararlanmayı bilecektir sanırım.

Güle güle, yolun açık olsun Sayın Hocam.

Sağlık dileklerimle.

Akın GÖNEN

Devlet E. Bakanı

17 - 20. Dönem Niğde Milletvekili

30.05.2017