Kim peygambere itaat ederse,şüphesiz Allah’a itaat etmiş olur.”( Nisa /80)


 “Size iki şey bırakıyorum,onlara yapıştığınız sürece yolunuzu kaybetmezsiniz: Allah’ın kitabı ve benim sünnetim.” (Hz.Muhammed)

 İslam Dini’nin temel kaynağı Kur’an-ı Kerim’dir.Kur’an ayetlerinin birçoğu peygamberimizin sözleri ve sünnetiyle yani örnek hayatı ile açıklanmıştır.Örneğin :Kur’anda “namazı kılın” denilmekte ve nasıl kılınacağına dair ayrıntılı bir bilgi verilmemektedir.Peygamberimiz:”Ben namazı nasıl kılıyorsam sizde öyle kılınız” diyerek namazın nasıl kılınacağını,nelerin okunacağını bizzat göstermiştir.

 İslam alimleri tarafından Kur’an-ı Kerim’den sonra en güvenilir kitabın “Sahih-i Buhari”olduğu belirtilmiştir.Bu yazımızda Buhari ve peygamberimizin sözlerinin toplandığı  “ Sahih-i Buhari” veya “El-Camiüs-Sahih” adlı eseri üzerinde durmak istiyoruz.Amacımız Amerika’yı yeniden keşfetmek değil ,önemli olduğu için kitaplarda yazılan bilgileri gündeme getirmektir.

 Buhari,810 yılında, bugün Özbekistan sınırları içinde bulunan Buhara şehrinde doğmuştur ve 870 yılında vefat etmiştir.11 yaşından itibaren hadisle (peygamberimizin sözleri) uğraşmaya başlamış,Horasan’dan başlayarak Mısır’a kadar birçok İslam ülkesini dolaşarak binden fazla kişiden hadis derlemiştir.

 Buhari, yaklaşık 600 bin hadisten 7300 civarındaki hadisi kitabında toplamıştır.Burada 600 bin hadis nasıl olur,peygamberimizin bu kadar sözü söylemesi mümkün mü?gibi bir soru aklımıza gelebilir.Aynı sözler,bir kelimesi veya bir cümlesi eksik veya fazla, binlerce farklı kişi tarafından rivayet edildiği (nakledildiği) için sayı bu kadar fazladır.

  Buhari,hadis rivayet edenlerin ahlaken mükemmel olmasına,hafıza yönünden kusursuz olmasına özellikle dikkat etmiştir.Bu konuda şöyle bir örnek var: Buhari hazretleri bir hadis almak için yüzlerce kilometrelik yol giderek,hadis alacağı kişinin yaşadığı şehre gider,o kişiyi uzaktan gösterirler. Gösterilen o kişinin atını kaçırdığını,yakalamak için boş olan bir torbayla onu yakalamaya çalıştığını görür.Buhari,atını  kandıran bir insan neden beni de kandırmasın diyerek o kişiden hadis almak şöyle dursun, yanına bile varmadan geri dönmüştür.

 Buhari ,”Sahih-i Buhari “ adlı eserinde yukarıda da belirtildiği gibi 7300 civarındaki hadisten tekrarları çıkararak  2762 hadise yer vermiştir.

 Bu eser Türkçe’ye de çevrilerek Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanmıştır.

 Allah, ondan razı olsun;  İslam’a hizmet eden herkesten razı olsun!..