Yoğun geçen bir eğitim öğretim yılının ardından yaz tatilinin keyfini çıkaran çocuklar gelecek eğitim dönemi için de enerji topluyor. Tatil döneminin dinlenmek için bir fırsat olduğunu belirten uzmanlar, bu dönemi planlayarak geçirmenin önemine dikkat çekiyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nden Uzman Psikolog Nazende Ceren Öksüz, yaz tatilinin çocuklar açısından dinlenmek ve gelecek eğitim öğretim yılı için enerji depolamak anlamında önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Çocukların tatili hem oyun hem de zamanı değerlendirmeyi ve planlama yapmayı öğrenmek açısından fırsat olduğunu belirten Öksüz, şu tavsiyelerde bulundu:

“Yaz tatili çocukların yeni bir döneme başlamadan önce dinlenmeleri için bir fırsattır. Ancak bu firsatın doğru değerlendirilmesi gerekir. Bu dönemde uzun saatler bilgisayar başında zaman geçirmek fiziken ve psikolojik açıdan çocukların gelişimine uygun değildir. Aileyle planlanan saatlerde ve şekilde bilgisayarda zaman geçirilmelidir.

Küçük sorumluluklar verin

Aile üyeleri ortak faaliyetlerde bulunmalı çocuğa küçük sorumluluklar vermelidir. Çocuğun arkadaşlarıyla zaman geçirmesi ve yaşına uygun olarak çeşitli becerilerini geliştirecek oyunlar oynaması sağlanmalıdır. Ebeveynler bu aktiviteleri desteklemeli, teşvik etmeli.

Kitap okuma ve ders tekrarları yararlı olabilir

Çocuklar yaz döneminde de kitap okumaya teşvik edilmelidir. Geride bırakılan eğitim öğretim yılına ait konuların tekrarı da yaz tatilinde yapılmalı.

Gerek akademik gerek ise yaşamsal başarıda önemli olan bu önerileri çocuklara ifade ederken kullanılacak dil de önemli. Yapıcı bir dil kullanarak, çocuğumuzu olumlu geribildirimlerle motive etmek gerekir.”

Editör: TE Bilişim