Her yıl çoğu ABD'den olmak üzere ücret karşılığında yaban keçisi vurmak isteyen avcılar Demirkazık Dağı'na geliyor. 


Zorlu parkurları nedeniyle profesyonel dağcıların ilgi gösterdiği Demirkazık Dağı, yaban keçileriyle de yurt dışındaki avcıların dikkatini çekiyor. Özellikle Amerikalı avcılar, her yıl yaban keçisi avlamak için Demirkazık Dağı'na geliyor. Günlerce keçi avlamak için dağlarda kalan avcılar, vurdukları her keçi için ücret ödüyor.

Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Turgut Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aladağlar Demirkazık zirvesinin dağcıların yanı sıra dağ keçisi avlamak isteyen yabancı avcıların da gözde mekanı olduğunu söyledi.

Demirkazık Dağı'nda 189 milyon 550 bin dekarlık alanının yaban hayatı geliştirme sahası olarak belirlendiğini ifade eden Koçak, "Yaban keçisi, yaban hayatı geliştirme sahasının başlıca kaynağı. Demirkazık'ta yaklaşık bin 500, Aladağlar Milli Parkı ile birlikte toplam 3 bin yaban keçisi populasyonu bulunmaktadır" dedi.

ABD'den keçi vurmak için geliyorlar 

Bölgeye özellikle Amerikalı avcıların ilgi gösterdiğini vurgulayan Koçak, geçen av sezonunda yabancı avcı kontenjanından, Amerika'dan 4, Polonya,Rusya, Meksika'dan birer, yerli avcı kotasından ise 4 olmak üzere toplam 11 avcının geldiğini söyledi.

Av turizminin bölgede bulunan köyler için de gelir kaynağı olduğunu dile getiren Koçak, "Yabancı avcılar bir keçi avlayabilmek için 4 bin 600 lira para ödedi. Geçen yıl av turizminden kazanılan toplam 69 bin liranın 23 bin 500 lirası köy tüzel kişiliklerine aktarıldı. Bu paraların bir kısmı yaban hayatı koruma sahasında bulunan Sulucaova, Kavlaktepe, Çukurbağ, Elekgölü ve Yelatan köyleri ile Bademdere beldesinde 12 ay süreyle görevli 8 bekçinin giderleri ile kışın yaban hayvanların beslenmesi için kullanıldı" diye konuştu.

Bu sezon 15 keçinin avlanmasına izin verildi 

Yeni sezon avı için avcı kontenjanının da belirlendiğini aktaran Koçak, "11 yabancı ve 4 yerli olmak üzere 15 avcı, keçi avlayabilecek. 8 yaş üzerinde olan ve boynuz uzunluğu 100 santimetreyi aşan bir keçi için bu yıl 5 bin lira ödeyecekler, 75 bin lira kazanç elde etmeyi bekliyoruz" dedi.

Bölgeye yurt dışından avcı getiren turizm acentesinin sahibi Bekir Dönmezise yabancı avcıların Demirkazık Dağı'nı, buradaki keçilerin boynuzunun ormanlık bölgelerde yaşayan keçilere göre daha dayanıklı ve kalın olması nedeniyle tercih ettiğini bildirdi.

Demirkazık Dağı'nda avlanmak isteyenlerin çoğunu Amerikalı avcıların oluşturduğunu belirten Dönmez, Amerikalıların avladıkları keçilerin boynuzlarını ülkelerinde kulüplerde ve evlerinde sergileyerek misafirlerine gösterdiğini kaydetti. 








Editör: TE Bilişim