Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sürdürülebilir av ve yaban hayatı yönetimi için av ve yaban hayvanlarının doğal yaşam ortamları ile birlikte korunmasına yönelik yapılan çalışmalar ile ilgili sorularını Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu yanıtladı.
 
Bakan Eroğlu “81 adet yaban hayatı geliştirme sahasında yaban hayvanları yaşam ortamları ile birlikte koruma altına alınmıştır ”dedi. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer 783.356 km² ülkemizde 81 adet yaban hayvan geliştirme sahasının yaban hayvanları yaşam ortamları ile koruma altına alınmasını çok sınırlı olduğunu belirterek bu bağlamda yapılması gerekenlerin olduğunu ifade etti.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yanıtlanmasını istediği yazılı sorularında şu soruları yöneltti: “Sürdürülebilir av ve yaban hayatı yönetimi için av ve yaban hayvanlarının doğal yaşam ortamları ile birlikte korunmasına yönelik yapılan çalışmalar yeterli midir? Ülkemizde göçmen kuşların konakladığı sulak alanlardan hangileri özelliğini yitirerek kurumuştur? Sayısı kaçtır? Kuruma nedeni nedir? Av hayvanlarının uğrak verdiği göl, gölet gibi kirlenme nedeni ile göçmen kuşların uğrak vermeyi bıraktığı sulak alanlar var mıdır?  Ülkemizde geliş geçiş yönü barınma alanlarını terk eden yön değiştiren göçmen kuşlar var mıdır? Nedeni nedir?

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu sorulara şu yanıtları verdi:“Ülkemizdeki 81 adet yaban hayatı geliştirme sahasında yaban hayvanları yaşam ortamları ile birlikte koruma altına alınmıştır. Bu türler içerisinde yaban koyunu, geyik, alageyik, kelaynak, su kuşları, karaca, ceylan, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, sırtlan, kara akbaba ve toy kuşu bulunmaktadır. Nesli tehlike altına girebilecek yeni yaban hayvanı türlerinin tespiti durumunda o türlerin de yaşam ortamları ile birlikte 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu kapsamında koruma altına alınmaları yönünde çalışmalar yürütülecektir.

2015 yılı itibariyle 65.250 avcı denetlenmiş, 6.949 avcı hakkında yasadışı avcılıktan dolayı işlem yapılmıştır. 5.041.984 TL idari para cezası, 2.459.884 TL tazminat bedeli işlemi gerçekleştirilmiştir. Toplam 4.593 yaban hayvanına, 1348 tüfek ve 699 diğer eşyaya el konulmuştur.

Sulak alanlar iklim, yağış, yüzeysel ve yeraltı suyu ile beslenim gibi birçok faktörün bir araya geldiği dinamik sistemlerdir. Gerek dünyada gerekse ülkemizde sulak alanlar kuraklık ve iklim değişikliği gibi doğal yollar ile kuruyabildiği gibi, sıtma ile mücadele, tarımsal arazi kazanımı vb. gerekçeler ile insan yolu ile de kurutulabilmektedir. Bakanlığım ve bağlı kuruluşum Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün birlikte yaptığı çalışmalar neticesinde birçok sulak alanımız kuruma noktasından kurtularak eski güzel günlerine kavuşturulmuştur. Bunlar; Kırşehir-Seyfe Gölü, Kayseri-Sultan Sazlığı, Antalya- Avlan Gölü, Konya-Kozanlı Gölü, Konya-Çeltik Akgöl, Konya-Ereğli Sazlıklarıdır.

Türkiye Kuş Hareketliliği Haritaları Projesi kapsamında Türkiye üzerine göç eden türlerin göç rotaları tespit edilmiş olup, geliş geçiş yönü ve barınma alanlarını terk ederek yön değiştirip değiştirmediğine ilişkin herhangi bir veri bulunmamaktadır”.

 
Editör: TE Bilişim