Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde, Müslüman Türk memurların ve öğrencilerin Ramazan ayı boyunca oruç tutması yasaklandı. 

Bölgede yeni şiddet olaylarının yaşanmasından endişe ediliyor.

Bölge yönetiminin internet sitelerinde yayınlanan bildiride, Komünist Parti kadrosu görevlilerinin, devlet memurları ve öğrencilerin Ramazan ayı boyunca oruç tutması ve camileri ziyaret etmesinin yasaklandığı bilgisi yer aldı.

Sincan’ın Kaşgar bölgesindeki Zongland ilçesi yetkilileri, “İlçemiz Ramazan ayı boyunca sosyal istikrarı sağlamak için kapsamlı bir politika açıklamıştır” ifadesini kullandı. Kararın emekli devlet memurlarını da kapsadığı belirtildi. Yetkililer, oruç tutmadıklarından emin olmak için halka hediye olarak gıda maddesi de getirdi.

Sincan’da Ramazan ayının başladığı 20 Temmuz’dan önce de yönetimlerin dinî aktiviteleri kısıtlayıcı emirler verdiği belirtiliyor. Uygur Özerk Bölgesi'nin bağımsızlığı için mücadele eden Dünya Uygur Kongresi yetkilileri ise bu politikanın Uygur halkının Çin’e daha fazla direnç göstermesine yol açabileceği uyarısında bulundu. Örgütün basın sözcüsü Dilşat Raşit, “Ramazan ayında oruç tutmayı yasaklamanın yanı sıra Çin, halkın orucunu bozmak için insanları yemek yemeye zorlayacak yöntemler uyguluyor” dedi.

AFP - Deutsche Welle

Editör: TE Bilişim