Niğde’de 60 yıldır terzilik yapan Osman Akpınar, çırak bulamadıklarını ve mesleğin bitme tehlikesinde olduğu söyledi.

Niğde’de 60 yıldır terzilik mesleğinde ustalaşan 73 yaşındaki Osman Akpınar, 60 yıldır makasını, iğnesini ve terzi yüzüğünü elinden düşürmedi.
Akpınar, "60 yılda binlerce kişiye ceket, yelek, pantolon, pardösü diktim. İlk zamanlar terzilere çırak için gelenler olurdu ama günümüzde artık çırak bulmakta sıkıntı çektiğimiz gibi çırak olarak yanımıza gelen olmuyor. Çok çırak yetiştirdim ama son 10 yıldır çıraklar da olmamaya başladı. Konfeksiyon atölyeleri çıkalı terzilik mesleğine ilgi azaldı. Allah bereket versin iğnemin sayesinde ekmek yedim. Yemeğe de devam ediyorum. Bu arada damatlık elbise dikimine devam etmekteyim. Bir elbisenin modelini görmem yeter. Hemen dikerim" dedi.

13 yaşında çırak olarak başladığını belirten Akpınar; “ ilk annem beni terziye verdiğinde ütü yapmayı ardından dikiş yapmayı derken işi öğrendim. Aradan geçen 58 yıl gibi bir ömür bu meslekte bitip gidiyor. Bu mesleği çok sevmiştim. Bir sanat bir meslek öğrenmek istiyorsan seveceksin o işi. Çıraklıktan sonra kendi dükkanımı açtım ve halen devam ettiriyorum. Yanımda iki arkadaşım var. biriyle 40 diğeriyle ise 30 yıldır beraber çalışıyoruz. Mesleğimi 58 yıldır zevkle severek yapıyorum ve halen mesleğime doyamadım. Birçok eleman yetiştirdim, çoğu İstanbul’a büyükşehirlere gittiler, orada konfeksiyonlarda çalışıyorlar. Zaten şu anda da çırak bulmak mümkün değil, kendi başımıza çalışıp ekmeğimizi kazanıyoruz. Eskiden takım elbise diktirmek moda idi klasik ve kaliteli takımlar insanların vazgeçilmeziydi. Tabi zamanla bu takım elbise dikme işi de yavaşladı, insanlar mağazalardan istedikleri şekilde takım elbiselerini alıyorlar ama yine de zevkine düşkün kişiler özel takım diktirmeye devam ediyor, bizde en güzel hizmeti elimizden geldiği kadar sunuyoruz. Allah nasip ederse elim ayağım tuttuğu, ömrüm yettiği kadar terzilik yapmaya devam edeceğim" şeklinde konuştu.

 
 
Editör: TE Bilişim